Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Madármentő központ létesül Kőbányán

Rate this item
(0 votes)

Augusztus 31-én kerületünk három tollas lakója nyerte vissza a szabadságát. Lelkes madárvédők és Kovács Róbert polgármester az Óhegy parkban együtt engedtek szabadon egy örvös galambot és két balkáni gerlét, amelyek még fiókaként kerültek a Kőbányai Madártani és Madármentő Egyesület oltalmába. Márton András, az egyesület elnöke és lelkes csapata hónapokon át gondozta a három madarat, hogy végül visszaengedhessék őket a természetbe.

 

Márton András és Kovács Róbert polgármester, és a szabadon engedés pillanatai

Márton Andrástól megtudhattuk, hogy a kőbányai madárállomány csökkent és változott az elmúlt években. Amíg a ragadozó madarak száma nőtt, addig az énekes madaraké csökkent a kerületben. A csökkenés főként a közparkok állapotával függ össze, hiszen rendezettebb zöld területeken kevesebb madár él, de figyelembe kell venni azt a tényezőt is, hogy a rigóállomány pusztulásának 60%-áért például a házi macskák tehetők felelőssé.

 

A gerle testvárpár és nevelőik, valamint a "huss"

A Kőbányai Madártani és Madármentő Egyesület célja, hogy megmentsenek minden olyan fiókát, amelyek valamilyen oknál fogva – így például fa kivágása vagy kidőlése esetén – kikerülnek a biztonságot nyújtó fészekből. A cél megvalósítása érdekében egy madármentő központot hoznak létre, amely rendelkezni fog röpdével is, hogy a felnevelt fiókákat hozzászoktathassák a természetes életkörülményekhez. Az egyesület elnöke szerint a központ évente több száz madárnak biztosíthatja majd életben maradáshoz szükséges feltételeket.

Az egyesület együttműködik a kerület parkjainak gondozását végző Kőkert Kőbányai Non-profit Kft.-vel, amely cég dolgozói nagyon lelkiismeretesen segítik a madárvédők munkáját: így például ha fiókára vagy tojásra bukkannak, akkor azonnal értesítik az egyesület szakembereit, vagy átütemezik az elvégzendő feladatot.

Zöld ruhában a Kőkert madárvédő munkatársai

A madármentő csapat létszáma folyamatosan növekszik, egyre több támogatójuk és aktivistájuk van. Az egyesületnek már készül a honlapja, és hamarosan a Facebook is csatlakozni lehet csoportjukhoz.

Kovács Róbert polgármester elmondta, hogy Budapesten a madarak mentését a fővárosi állatkert végzi, de most a kerületben is létrejöhet egy madármentő központ, hiszen a kőbányai önkormányzat támogatja a nemes kezdeményezést. A polgármester bízik abban, hogy ha menteni kell, akkor a kerületben biztosítani tudják majd a megfelelő szakemberhátteret és infrastruktúrát.

Last modified on Monday, 05 September 2011 13:26

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lakótelep
Már állnak a házak
Régi kép
Árkok és házak
Átadó ünnepség
Áll a szobor
A Gergely-bánya
Elkészült a lakótelep
Zajlik az éptkezés
Épül a lego-ház

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia