Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Dr. György István látogatása a Noé állatmenhely telephelyén

Rate this item
(0 votes)

Kerületünk elhivatott állatbarátja dr. Balázsné, Györgyi szervezésében tegnap délután felejthetetlen látogatást tehettünk, a XVII. kerület határában, az 5,5 ha. alapterületű Noé állatotthon és állatmenhely telephelyén, ahol éppen akkor 822 védencük „tartózkodott”. 


A látogatáson a cudar időjárás ellenére, és ígéretét régi jó szokása szerint, most is betartva, részt vett dr. György István főpolgármester-helyettes, országgyűlési képviselő úr is. A telepet Matuschek Zoltán tulajdonos- vezető, és lelkes önkéntesei mutatták be.

El kell mondanom, hogy mint meghívottnak, akinek, egy a közelmúltban végrehajtott eb mentéshez módja volt kutyaházat ajándékoznia, azzal az előzetes gondolattal mentem oda, hogy látni fogok egy telepet sok-sok kutyussal. Amit viszont ott tapasztalhattunk, az egyszerűen hihetetlen és csodálatos volt

Hihetetlen azért, mert a lámától az őzig, a strucctól az iszap katasztrófából kimentett, eredetileg fehér pulykáig, az ormányos medvén keresztül a füles bagolyig, a szelíd vadállatok színes „kavalkádjába” csöppentünk. Az oviban, együtt nevelkednek a borz és a róka kölykök. Az már, csak hab a tortán, hogy a helyszínbejáráson végig kísérőnk volt, egy komolyabb méretű, de igen barátságos, őzbak is.


Csodálatos azért, mert elemi erővel érződött az ottani munkatársakon az állatok iránti szeretet, a gondoskodás és az értük érzett felelősség. Mindenhol ismertető táblák az adott állatok képeivel, így segítve a sűrűn fogadott gyermekcsoportok tájékoztatását, illetve a kutyusokat, cicákat örökbe fogadni akarók választásának a megkönnyítését. Külön lábadozó-helyiségük is van a mentési tevékenységük keretében behozott, sérült állatok számára - sajnos, majdnem mindig teljes üzemben. A picik - természetesen - külön állatóvodában laknak.

Rendkívül szimpatikus volt, hogy a telep tulajdonos vezetője, a főváros egyik vezetőjének a látogatását nem „tarhálásra” használta, hanem azt a saját erőből (!) létre hozandó tervét ismertette, hogy itt lehessen Közép-Európa legnagyobb és legváltozatosabb vadasparkja! Ez a tapasztalatok alapján reális, és megvalósítható tervnek mutatkozik. Matuschek Zoltán tájékoztatta a főpolgármester helyettes urat, hogy szerencsére a támogatóik köre egyre bővül, és a kerület vezetése is segíti Őket - a lehetőségeik szerint -, valamint az 1%-os adományozók is kezdik már felfedezni, alapítványukat.

Dr. György István is felajánlotta, hogy a saját, következő 1%-át ide rendelkezi. Példa értékű, és nyugodtan követhető az ilyen hozzáállás!


Személyes és sajnálatos tapasztalatomból is mondom, hogy két területen is mielőbb elférne az állami segítség. Egyfelől a telephez vezető közel 800 méteres földútnak az iskolai csoportok részére is járhatóvá tétele. No nem egy autósztráda, hanem egy komolyan betömörített, nem süppedő, sármentes út. Hasznos lenne az internet elérés biztosítása is, melynek segítségével lehetővé tehetnék az állatok mindennapi életének akár web kamerás, folyamatos megfigyelhetőségét is . A magam részéről, örömmel venném, ha a gyerekek inkább ilyeneket néznének!

Mindenképpen megemlítendő és kiemelendő, hogy mind a telep látogatását, mind az örökbe adást (oltva, chippel ellátva) ingyenesen biztosítják az érdekelteknek. Természetesen önkéntes adományokat is szívesen fogadnak.

Annyi különleges élmény ért ez alatt a közel két órás látogatás alatt minket, hogy még sokszor ennyit lehetne róla írni, de inkább azt ajánlom mindenkinek, hogy személyesen győződjön meg a leírtakról, és akkor bizonyára egyet értünk abban, hogy ezt látni, érezni, és megtapasztalni…és támogatni kell!

Last modified on Sunday, 19 December 2010 17:25

Hírek

Régi képek, emlékek

Építik a tavat
Zajlik a munka
Föld út
Még nincs kész
Átadó ünnepség
Régi újhegyi kép
Épül a lego-ház
Lakótelep a világ végén
Áll a szobor
A Gergely-bánya

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia