Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Lesz közösségi ház Újhegyen

Rate this item
(0 votes)

Október 28-án megbeszélésre került sor a KÖSZI-ben az újhegyi közösségi ház ügyében. A megbeszélésen 25-en vettek részt, köztük Agócs Zsolt, Mácsik András, Gerzson Sarolta önkormányzati képviselők (Fidesz), Weeber Tibor és Radványi Gábor alpolgármesterek, Vermes Zoltán, a Kulturális, oktatási és sport bizottság külső tagja (LMP), Kántásné dr. Szabó Ivett és Szarvasi Ákos a polgármesteri hivatal főosztályvezetői, Győrffy László a Kőbányai Szabadidő Központ, valamint Buzás Kálmán, a Pataky Művelődési Központ igazgatói. Az újhegyi civileket Bódai-Soós Judit írónő, Czinki Krisztián (Újhegyi Evangéliumi Gyülekezet), Miklós Kata (kismama és református közösség), Gálicz Attila (Kőbányai Fiatalok Egyesülete), Orosz Tibor (Wolf polgárőrség), Zsellér Gábor (Kőbánya.info) és Dankó József (Újhegy.hu) képviselte.

Katt a képre a nagyobb méretért!

A másfél órás megbeszélésen minden hozzászóló egyetértett abban, hogy Újhegyen szükség van közösségi házra. Eleinte kisebb vita volt arról, hogy mekkora az újhegyiek helyigénye, azaz hogy szükséges-e nagyobb teret rendelkezésükre bocsátani, vagy inkább eleinte próbát kell tenni egy kisebb helyiséggel - aztán ha a nő a térigény, akkor újra elő lehet venni a témát, és keresni egy tágabb helyiséget. A lépcsőzetes megoldás ötletével sem az újhegyiek, sem Mácsik András újhegyi képviselő nem értett egyet. Mácsik András szerint a kérdést most kell és hosszabb távon rendezni. Agócs Zsolt képviselő szerint is olyan megoldás kell, ami révén az újhegyiek kisebb és nagyobb terekkel egyaránt rendelkezhessenek. Most az a legfontosabb, hogy induljon el végre a folyamat.

Buzás Kálmán, a Pataky Művelődési Központ igazgatója elmondta, hogy törvény írja elő: az önkormányzatnak teret kell biztosítania a helyi közösségi élethez. Mivel Újhegy messze van a KÖSZI és Pataky művelődési központoktól, így a városrészben valóban szükség van egy közösségi helyre. Az új közösségi térnek szerinte a már működő közművelődési intézményrendszer részeként kell majd működnie, de rá kell bízni a helyiekre, hogy ők töltsék meg azt tartalommal. Győrffy László, a Kőbányai Szabadidő Központ igazgatója szintén úgy látja, hogy teret kell adni a helyi kezdeményezéseknek, és az újhegyeikenk kell eldönteniük, hogy mit akarnak. Ugyanakkor a városrészi közösségi életet a már működő kőbányai intézményrendszer keretei közé integrálva érdemes kialakítani.

Weeber Tibor alpolgármester sem látja akadályát a projekt megkezdésének. A közösségi ház létrehozását nem gátolhatja, hogy az Újhegyi sétányon található volt Rossmann épülete most még nem alkalmas a célra: ha szükséges, akkor falat kell bontani, ablakot kell cserélni, átalakításokat kell végrehajtani. Radványi Gábor alpolgármester szerint arra van pénz, amire akarjuk, hogy legyen. Az egyértelmű, hogy mit akarnak az újhegyiek, innentől kezdve az önkormányzat feladata, hogy megtalálja az igények kielégítéséhez szükséges forrásokat. Úgy látja, hogy az új közösségi háznak közösségteremtő módon kell működnie. Azt sem tartja kizártnak, hogy akár játszóház is létesüljön a közösségi házban, hiszen arra nagy igény volna Újhegyen, ahol nagyon sok a gyerek. Szomorúnak tartja, hogy a kerületben nincs ilyen szabadidőtöltési lehetőség.

A Rossmann belülről, katt a képre a nagyobb méretért!

A megbeszélésen végül az az egyeszség született, hogy legkésőbb a decemberi képviselő-testületi ülésen a képviselők szavaznak arról, hogy a volt Rossmann üzlet 600 m2-es épületéből alakítják ki az újhegyi városrész új közösségi házát. Ha minden igaz, akkor hamarosan megvalósul végre az Újhegyi Közösségi Ház régóta dédelgetett álma! Az újhegyieknek most azon kell lenniük, hogy ne szalasszák el ezt az esélyt.



Újhegyi közösségi ház benépesítése

Az újhegyi közösségi élet kibontkozásának legnagyobb gátja, hogy nincsenek olyan helyszínek, ahol a városrészben élők találkozhatnak egymással, programokon vehetnének részt. A létesítendő közösségi ház a következő, már most is létező közösségszervező és programot biztosító szervezetekre és magánszemélyekre támaszkodhat:

Újhegyi Evangéliumi Gyülekezet

Heti programok: Kismamakör: a Kismamkör célja nem a babák foglalkoztatása, hanem hogy lehetőséget nyújtson a mamáknak, hogy közösségben lehessenek, beszélgethessenek (másról is, mint pelenkázás), legyen egy hely, ahol meghallgatják őket, és tanácsot kaphatnak. (gyereknevelés, házasság, EQ, háztartás, stb.); Istentisztelet vasárnaponként, délután gyerekfelvigyázással, hétközben Bibliaóra;

Havi programok: Filmklub (minden második szombat délután); időszaki programok: „Páratlan Páros” - beszélgetések a házasságról, házassággondozók vezetésével; éves programok: közös adventi koszorúkészítés;

Tervezés alatt: önköltséges angol tanítás anyanyelvi tanárokkal.

Bódai-Soós Judit újhegyi írónő

Irodalmi klub; mesedélutánok gyerekeknek, kortárs meseírók meghívásával; felolvasó estek felnőttek részére, de akár irodalmi kör is működhetne, amely az amatőr tollforgatókat fogja össze a kerületben. Ennek keretében műhelymunka, közös írás, "író iskola", közös irodalmi est kerülhetne rendszeresen megtartásra. Alkotóklubot lehetne létrehozni, melynek közös produkcióját akár könyvként is ki lehetne adni. Irodalmi pályázatok indítása (pályázat szervezésében, lebonyolításában, zsűrizésében Bódai-Soós Judit nagy tapasztalattal rendelkezik).

Magic Dance School tánciskola

Fit Dance tanfolyamok tartása, Hip hop, show tánc koreográfiák oktatása, tánc - és ifjúsági rendezvények szervezése.

Kőbányai Wolf Polgárőrség

A kőbányai polgárőrök kihelyezett újhegyi polgárőr őrsöt hozhatnának létre, ami egyben megoldaná a közösségi ház biztonságának kérdését is. A polgárőrök a rendőrséggel közösen közbiztonsági előadásokat és tájékoztatókat tartanának a lakosságnak.

Kőbányai Református Egyházközség Újhegyi Missziós Gyülekezet

Hamarosan megalakul a Kőbányai Református Egyházközségnek az újhegyi gyülekezete. A missziós gyülekezet célja az újhegyi missziós munka beindítása, ami következtében aktív református közösségi élet kezdődik a városrészben.

Zenebölcsi - Mikóczi Eszter

Eszterlánc-Zenebölcsi foglalkozások: énekes-zenés-játékos foglalkozás a kodályi elvek alapján, újszülött kortól 4 éves korig, valamint várandós kismamák részére.

Kismamaújhegy.hu – szerkesztő: Kásáné Kaczur Krisztina

Baba-mama ruhabörzék: baba-és gyermekruhák, gyerekbútorok, babakocsik, babaápoló termékek, játékok, egészségügyi tanácsadás, ugrálóvár, bohóc, gyermekfotózás, egész napos családi programok.

Újhegy.hu szerkesztőcsapata

Közösségi események megszervezése (mint például a szeptember 4-én a portál által megrendezésre került első Újhegy Nap); Lakossági fórumok megszervezése a helyieket érdeklő kérdésekben (ilyenre volt már példa: Újhegyi út forgalmi rendje, Rózsaliget lakópark előtti parkolás, 117-es busz megállója stb.);

Helyi érdekű vásárok, bolhapiacok megszervezése (korábban több ilyen került megrendezésre); állami ünnepekről megemlékezés (pl. március 15., október 23. stb.); közös adventi koszorú készítés, Mikulás ünnepség, karácsonyi koncert és vásár; szilveszteri koccintás;

Esetleg olyan szerkesztőségi kihelyezett kapcsolattartási pont, ahol a lakosok közvetlen és személyes kapcsolatba kerülhetnek a portálok képviselőivel, így téve lehetővé, hogy a lakosokat érintő problémák – a honlapok biztosította nyilvánosság erejénél fogva – gyorsan a felszínre kerüljenek.

További hasznos és alacsony költségigényű programlehetőségek

Diavetítés: kisgyermekes családok számára nyújtana különleges hangulatú közösségi élményt;

Kismama és babaparti: a kismamáknak és bölcsődébe még nem járó gyermekeiknek számára tartott olyan rendszeres kötetelen találkozási lehetőség, ahol a legkisebbek megtapasztalhatják a közös játék örömét, miközben a kismamák beszélgethetnek egymással. A program főleg a játszótéri tartózkodásra nem alkalmas időjárási körülmények (hideg és eső, korán sötétedő őszi, téli délutánok) időszakában jelent kimozdulási lehetőséget.

Kamaszsarok: a városrész tizenéves fiataljai számára nyújtana alternatívát a „bandázással” szemben.

Nyugdíjasklub, nyugdíjas találkozók: az egy generációhoz tartozás élményének megéléséhez lehetne kulturált helyszínt biztosítani;

Ismerkedési est: a szórakozóhelyekre nem járó korosztályok magányos tagjai számára nyújtana ismerkedési alkalmat; zenés programok: helyi zenészek és zenekarok mutathatnák be tudásukat;

Rejtvényfejtő klub; kézműves foglalkozások kisgyerekes családoknak. Baráti társaságok jelezték, hogy ha volna mód, akkor ping-pong, csocsó, vagy kártyaparti keretében találkoznának egymással a közösségi élet megélésére alkalmatlan vendéglátóhelyek helyett.

Hasznos, ám költséggel járó lehetőségek

internetes végpont és számítógép azok számára, akiknek az anyagi háttere nem engedi meg az otthoni internet-használat lehetőségét;


Last modified on Tuesday, 16 November 2010 20:45

Hírek

Régi képek, emlékek

A Gergely-bánya
Dolgozik a daru
Épül és szépül
Áll a szobor
Már állnak a házak
Még nincs kész
A Mély tó
Árkok és házak
Zajlik az éptkezés
Építik a tavat

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

A Kőbányai Önkormányzat intézkedett szúnyoggyérítés ügyben! - tájékoztatja a kerületben...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia