Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Névadó ünnepség a Törekvésben december 6-án

Rate this item
(1 Vote)

Meghívó a Törekvés Művelődési Központ névadó ünnepségét tart december 6-án, 18:00 órától. Az eseményen a Törekvés Táncegyüttes tánctermét nevezik el Manninger Miklósról, aki 50 éven keresztül volt irányító alapító vezetője az egyesületnek.

További részletekért kattintson a plakátra!

Manninger Miklós, a Törekvés Művelődési Központ Művészeti vezetője Néptánc tanár

2014. július 30-án tragikus hirtelenséggel elhunyt Manninger Miklós tánctanár és koreográfus. Halála leírhatatlan veszteség a magyar néptánc, a magyarországi németek és különösen az általa vezetett táncos közösségek számára. Manninger Miklós művészeti vezető tánctanár és koreográfus 1941. január 3-án született Gyulán. A táncot már itt elkezdte. Iskolai évei után, 1959-ben Budapestre került. Nyolc évig volt a Honvéd Táncegyüttes tagja.

1961-től vezette a Törekvés Táncegyüttest, melynek alapítója volt. Az együttes 1968-ban elnyerte a Magyar Televízió Ki Mit Tud? vetélkedőjének fődíját, mely országos ismertséget és elismerést hozott. Az eltelt öt évtizedben kezei alól generációk sora, táncosok százai kerültek ki, akik vagy hivatásként, vagy életformaként választották a néptáncot. A háromszoros kiváló és arany minősítésű Törekvés Táncegyüttest 53 évig irányította. Életfelfogása, természete, alázata és szerénysége olyan példamutatás volt, mely csak a legkiválóbbak sajátja. A 70-es évek elejétől kezdve több mint négy évtizeden keresztül bejárta Európa szinte minden országát, sikert és hírnevet szerezve a magyar néptáncnak és a Törekvésnek. Mindenhol nagyon hamar megszerették, elismerték és tisztelték. Hatalmas szíve volt. Előzékenysége, udvariassága, segíteni akarása legendássá tette.  Vidámsága, humora mindenkit megnevettetett. A számtalan külföldi elismerést felsorolni, lehetetlen lenne. Szinte minden fesztiválról díjjal, vagy fődíjjal tért haza a Törekvés Táncegyüttes. Szakmai irányítása alatt terebélyesedett a Törekvés Táncegyüttes tagsága 200 fölé. Társ alapítója a Törekvés Alapítványnak, a Hagyományőrző Néptánccsoportnak, akik 2014. évben a IV. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud döntőjén kiemelt arany minősítést szereztek.

Német együttesek

Az 1960-as évek végén kezdte el a magyarországi német néptánckincs gyűjtését és feldolgozását. 1968-ban vette át a Soroksári Német Nemzetiségi Néptánccsoport vezetését is. Tanórák keretében több budapesti iskolában oktatott néptáncot. Koreográfusként és tánctanárként segítette többek között a Solymári, Soroksári, Tatabánya-Alsógallai és Csepeli Ifjúsági Tánccsoportokat. A solymári „Herbstrosen” Hagyományőrző Egyesület mellett még számtalan más tánccsoportot is támogatott tevékenységével. A magyarországi német tánccsoportvezetők számára továbbképzéseket tartott és több országos és nemzetközi táncházat szervezett. Kezdeményezésére indult el a Magyarországi Német Gyermektánccsoportok Országos Fesztiválja. Éveken keresztül szervezett táboroztatást gyermektáncosok számára Tarjánban.

Tagja volt a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának. Folyamatosan gyűjtötte a még fellelhető magyar és magyarországi német táncokat és a népzenét, amelyeket koreográfiáiban újra és újra színpadra állított.

Munkásságát a szakma és a közösségek is számos díjjal ismerték el: Budapestért díj, Nívódíj, Kiváló népművelő, MSZOSZ Művészeti Díj (1996), Ehrennadel in Gold für das Ungarndeutschtum – Arany Dísztű a Magyarországi Németekért (2003), Soroksárért Érdemérem, Kőbányáért kitüntetés, Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2010), Soroksár Nemzetiségi Díja (2013), Német Nemzetiségi Díj Solymár (2013).

Manninger Miklós számtalan táncost oktatott, munkássága felbecsülhetetlen értékű, amely örökre gazdagítja a magyarországi német és magyar tánckultúrát. Szellemisége, emberi nagysága nem csak emlékeinkben, hanem koreográfiáin keresztül a színpadon is tovább él.

Forrás: zentrum.hu

Last modified on Tuesday, 09 December 2014 08:16

Hírek

Régi képek, emlékek

Minden a helyére kerül
Már állnak a házak
Régi kép
Dolgozik a daru
Épül a lego-ház
Építik a tavat
Folyik az építkezés
Zajlik az éptkezés
Épül és szépül
Építési terv

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

A Kőbányai Önkormányzat intézkedett szúnyoggyérítés ügyben! - tájékoztatja a kerületben...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia