Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Szabadkőműves szimbólum a Mélytó mellett

Rate this item
(4 votes)

Az újhegyi Mélytó mellett lévő szabadtéri téglakiállítás egyik falának elemei között szabadkőműves szimbólumra lehet figyelmes az ember. Érdekes, hogy amíg a falhoz tartozó információs tábla a többi logó kapcsán elmagyarázza mely régi téglagyár termékét látjuk az alkotó elemeken, addig ez esetben nem ad segítséget a megértéshez.

 

A téglafal és a mellé helyezett tájékoztató tábla

A legalsó téglasor közepe táján van az a két tégla, amelyeken a szabadkőművesség egyik jelképe, a kőműves derékszög szárai fölé helyezett körző látható:

 

A két téglán ott a jobb oldali képen látható szabadkőműves jelkép (kép:Wikipédia)

A szabadkőművesség szempontjából nem tűnik furcsának, hogy kerületünket is "megtalálták", hiszen a kőműves (még ha szabad is) a falak építéséhez nem találhatna jobb kőlelő helyet Kőbányánál. 

Ha rákeresünk Kőbánya szabadkőműves múltjára, akkor azt láthatjuk, hogy két olyan lakója is volt kerületünknek, akik nyíltan felvállalták kapcsolatukat a szervezettel:
- Hock János Kőbánya plébánosaként 1889-től 1912-ig fontos szerepet töltött be kerületünk életében, "nagy szónok, országos politikus, kiváló egyházfi és kultúrember" volt, aki 1887-től folyamatosan tagja volt a Képviselőháznak, ahol ismert szónokként Tisza István ellenzőjeként tevékenykedett. Hock János tiszteletére 2010-ben avattak emléktáblát, az eseményről szóló beszámolóban részletesen bemutatásra kerül élete is.
- Gion Nándor író, újságíró, forgatókönyvíró, tanár, főszerkesztő idén kapott emléktáblát a Kőrösi sétányon. A "Deák Ferenc, a Testvériséghez" elnevezésű páholyba 1994. január 27-én lépett be, szabadkőműves feladatként ő szerkesztette a Keletet (a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy hivatalos lapját) 1998-1999-ben. Gion Nándor életéről EZEN a linken olvashatunk bővebben.

 

Hock János és Gion Nándor emléktáblái Kőbányán

A Wikipédia szerint a szabadkőművesség világszerte több millió taggal rendelkező heterogén, számtalan formában működő mozgalom, amely – önértelmezése szerint – az erkölcsi értékek, valamint a szellem szabadságának egyetemességét vallva, a felvilágosodás hagyományait követve tevékenykedik. Tagjai ritualizált beavatási szertartásokon keresztül ismerhetik meg a szabadkőművesség kőművesmesterséghez kapcsolódó szimbólumrendszerének mélyebb jelentését. Az ún. angol rendszerű (illetve: reguláris) szabadkőművességben egyebek mellett a tagság számára alapvető követelmény az Istenbe vetett hit. Ennek a hitnek a megnyilvánulását – azaz hogy ki mely vallás szerint hisz Istenben – a reguláris szabadkőművesség nem firtatja tagjaitól, hiszen a reguláris páholyokban vallási és politikai témák megvitatása tilos. Éppen ezért Istent a szabadkőműves ceremóniákban és szóhasználatban a Világegyetem Nagy Építőmesterének nevezik. Az ún. latin, vagy francia rendszerű (avagy: irreguláris) szabadkőművességben nem követelmény az Isten-hit, mint ahogy az ebben a szisztémában dolgozó szervezetek időnként politizálnak is.
A közösségi enciklopédia témakört feldolgozó anyaga EZEN a linken olvasható el teljes terjedelmében!

Tud valaki további szabadkőműves jelképekről Kőbányán? Ha igen, akkor kérjük tájékoztasson minket róla, hogy összegyűjthessük azokat. Kapcsolat: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Last modified on Thursday, 21 November 2013 15:01

Hírek

Régi képek, emlékek

Lakótelep a világ végén
Elkészült a lakótelep
Épül a lakótelep
Részből egész
Minden a helyére kerül
Régi kép
Föld út
Még nincs kész
Árkok és házak
Épül a lego-ház

Közösségi Hírek

Az érettségi vizsgák miatt egy héttel később zúgnak fel a szirénák

Az érettségi vizsgák miatt egy…

Az írásbeli érettségi vizsgák miatt egy héttel később, május 13-án...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia