Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kápolnát létesítenek a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban

Rate this item
(1 Vote)

A Magyar Kurír számolt be arról, hogy kápolnát létesítenek a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, amely katolikus, református és evangélikus egyház hitéleti tevékenysége mellett nyitott lesz majd más felekezetek előtt is. Október 21-én ünnepélyes keretek között írták alá az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye épületében a Bajcsy-Zsilinszky Kórház területén létesítendő kápolna kialakításáról szóló együttműködési szerződést. A szerződést a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet képviseletében Bodnár Attila főigazgató, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye képviseletében pedig Erdő Péter bíboros.A kápolna a katolikus, református és evangélikus egyház hitéleti tevékenysége mellett más felekezetek előtt is nyitott.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet valamint az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye között létrejövő szerződés szerint a kórházkápolnát az intézet A épületének ötödik emeletén, egy 22 négyzetméter alapterületű helyiségből alakítják ki, melynek teljes költségét a római katolikus egyház finanszírozza.

A nagy múltra visszatekintő Bajcsy-Zsilinszky Kórház létrehozásáról 1927-ben döntöttek. A főváros idős, ápolásra szoruló szegényei és betegei számára ezerhatszáz férőhelyes, modern otthont építtettek. A tüdőosztályon az akkor népbetegségnek számító tébécés betegek ellátására kialakított épület Európában is kuriózumnak számított. A kórházban az első bővítéseket 1955 és 1971 között végezték, ezzel napjainkig tartó fejlesztési folyamat indult el. 1997-ben, az intézmény 65. évfordulóján felavatták a kórház parkjában emelt professzorok tornyát, amely a kórház iskolateremtő, orvosprofesszorainak állít emléket.

Forrás és képek: Magyar Kurír

Last modified on Thursday, 24 October 2013 09:12

Hírek

Régi képek, emlékek

Építik a tavat
Dolgos kezek
Régi újhegyi kép
Épül a Mély tó
Lakótelep a világ végén
Dolgozik a daru
Az iskola
Épül a lakótelep
Zajlik a munka
Részből egész

Közösségi Hírek

Az érettségi vizsgák miatt egy héttel később zúgnak fel a szirénák

Az érettségi vizsgák miatt egy…

Az írásbeli érettségi vizsgák miatt egy héttel később, május 13-án...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia