Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Szardínián szerepelt a Törekvés Táncegyüttes

Rate this item
(1 Vote)

Nagy sikert aratott a Törekvés Táncegyüttes szardíniai vendégszereplése. A több fesztiválon is bemutatkozó csoport méltó módon képviselte hazánkat, erősítette hírnevét Magyarországnak és természetesen Kőbányának is. A csoport barátságot kötött a meghívó Perdasdefogu városának néptánc csoportjával, és megismerkedett a helyi, archaikus tánckultúrával, mely gyökerei a reneszánszkorig nyúlnak vissza. Bepillantást nyertek még a több ezer éves Nuraga kultúrába, és megismerték a sziget ökológiáját. Érdekesség volt az itt még őshonosan élő flamingó, mely egyedülálló Európában. A szárd emberek rendkívüli vendégszeretete, talán csak a magyarokéval hasonlítható össze – vélekedett Vizi Tibor, az együttes egyik vezetője. A Kőbányai Önkormányzat által is támogatott útról a táncosok egyöntetű véleménye az volt, hogy "vissza szeretnének menni", amire jó esély van, mert a szóbeli meghívás már megtörtént.

 

Vizi Tibor személyes beszámolója  a Törekvés Táncegyüttes július 25. augusztus 6 közötti szardíniai vendégszerepléséről:

Már az odautazás is élménnyel gazdagított bennünket, hiszen a komp, mely Szardínia szigetére vitt bennünket, egy hatalmas minden kényelmi eszközzel ellátott hajó volt. Minket a medence vonzott a legjobban mely enyhítette a nagy forróság érzetét. Az olbiai megérkezés után még kb. 4 órás út várt ránk, melyet egy defekt tett „izgalmasabbá”, de kiváló sofőrjeink rutinból megoldották a 12 tonnás busz kerékcseréjét.

Vendéglátóink, - Perdasdefogu város néptánc csoportjának táncosai - vacsorával vártak és hatalmas szeretettel, ami végig kísérte ottlétünket. A fesztivál, nyitó programján, a helyiek mellet fellépett: Algéria, Észt, Lett és a Magyarországot képviselve csoportunk is. Mondták, de éreztük is, hogy nagy az elismertsége a magyar táncnak, ami nem csak a mi, de az eddig itt megforduló többi csoport sikere is. Szabadidőnket városnézéssel, a helyi érdekességek megismerésével és természetesen a tengerben való fürdéssel töltöttük. Megismertük a Nuraga kultúrát, ami egy 3-4 ezer évvel ezelőtt itt élt őslakosság kultúrája volt. Építményeik, „városkáik”  még ma is állnak. Szardínia szerte lehet látni azokat a kő építményeket, amit még ők emeltek, mely a védelmüket szolgálta, de ugyanennek a kultúrának egy megmaradt gyöngyszene Nora település is.

A legnagyobb hatással azonban a tenger szépséges kék színe, tisztasága a csodálatosan szép partszakasza volt ránk. Ha tehettük órákig fürödtünk a kellemesen hűsítő vízben, amire nagy szükségünk volt a folyamatosan 35c hőmérséklet miatt. Itt déltől kb. 3 óráig megáll az élet, mindenki sziesztázik. De voltunk a fővárosban, Cagliariban is. Láttunk – az itt egyedülálló módon őshonosan élő – flamingót.

Bemutatkoztunk még több kisebb településen Seusseuban és Utaban, ahol több mint tíz országot felvonultató fesztivál volt. A legjobban egy kis hegyi falu vendégszeretete hatott meg bennünket, mely neve Talana volt. A pazar vendéglátás a helyiek őszinte kedvessége sokáig bennünk marad. Itt is nagy sikert aratunk, majd a végén közös szárd tánccal fejeztük be a programot.

A vendéglátó városkánk az egyik este kihívott minket egy női és egy férfi futballmeccsre, amit nagy örömmel elfogadtunk. Csak mikor megláttuk a profi helyi csapatot jöttünk rá, hogy komolyan veszik itt a focit. Himnuszok, bíró, lelátó tömeg, küzdelem, minden, ami kell. A mi csapatunk –ami csak erre az alkalomra állt össze – méltó módon képviselte hazánkat, nagy küzdelemben, de sajnos kikaptunk. A meccs után természetesen nagy volt az ünneplés. A haza út az éjszakai komputazás, a naplemente a tengeren, méltó módon kerekítette le a turnét. Szívesen maradtunk volna még…

Vizi Tibor

Forrás és képek: Törekvés Táncegyüttes, további képek a EBBEN a galériában érhetőek el.

Last modified on Friday, 30 August 2013 11:03

Hírek

Régi képek, emlékek

Folyik az építkezés
Régi újhegyi kép
Föld út
Zajlik az éptkezés
Zajlik a munka
Részből egész
Már állnak a házak
Az iskola
Építik a tavat
Épül a lego-ház

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia