Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Depóniagázból energia

Rate this item
(1 Vote)

A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban (PRHK) depóniagáz hasznosítására gázhasznosító rendszer épült.

A korszerű pusztazámori hulladéklerakó biztosítja, hogy a fővárosban és a környező településeken keletkező hulladékot a környezet minimális terhelése mellett, biztonságosan lehessen deponálni (elhelyezni hulladéklerakóra).

A korábban megtelt és lezárt Pusztazámori I. depónián keletkező biogáz hasznosítására, hasznosító rendszer kiépítése vált szükségessé. A fejlesztés célja a lerakott hulladék lebomlása során keletkező depóniagáz energetikai hasznosítása. Mindezt egy 2 MW teljesítményű gázmotor teszi lehetővé. A megtermelt villamos energia egy része a telephely teljes áramellátását biztosítja, a túlnyomó többsége az országos villamos-energia hálózatba kerül.

Mi lesz a hulladéklerakón termelődő gázzal?

A depóniagáz a depónián, a lerakott hulladékok bomlása során képződő gáz. A PRHK I. ütemének építése során a lerakóban a hulladéklerakó-gázok összegyűjtésére és kivezetésére 109 db, a feltöltéssel együtt magasodó úgynevezett alsó elszívású gázkút létesült. A kutakból a gáz kivezetésére a tároló fenéksíkján kútpáronként egy-egy, a lerakó külső oldalára kivezető cső épült. A lerakó feltöltése egyes területeken napjainkra megközelíti a 48 métert. 

A depóniagáz-hasznosítás előkészítése a 2006. nyarán létesített 500 m3/h kapacitású fáklyával kezdődött meg. A fáklyát kiszolgáló kompresszorral a depóniagáz egy részét elszívtuk és elláttuk a telephelyet hőenergiával kiszolgáló kazánt is. A kazánt depóniagáz-tüzelésre állítottunk át. 2009. végére az elszívás 1000 m3/h-ra, 2013-ban 2000 m3/h-ra bővült, és célegyenesbe fordult az energetikai hasznosítás. A képződő depóniagáz energetikai hasznosítását.egy kiserőmű végzi, ami 2015 harmadik negyedévében kezdi meg a kereskedelmi áramtermelést A gázhasznosító rendszer üzembe helyezése előtt a képződött depóniagáz ártalmatlanítása fáklyázással történt. A hasznosítás megvalósulása után a fáklya - ártalmatlanítás céljára - továbbra is készenlétben fog állni.

Tudta-e…?

Hogy a képződő depóniagáz metán-koncentrációja 50-60% és megfelelő előkészítés után gázmotorokkal történő villamosenergia-termelésre, illetve hőtermelésre használható fel?

További információkért látogassa a www.fkf.hu és a www.hasznoshulladek.hu oldalakat!

Last modified on Monday, 09 November 2015 13:18

Hírek

Régi képek, emlékek

Látkép
A Gergely-bánya
Régi kép
Épül és szépül
Épül a lakótelep
Átadó ünnepség
Áll a szobor
Épül a lego-ház
Minden a helyére kerül
Épül a Mély tó

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia