Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Hamis gyógyszer

Rate this item
(0 votes)

Hazánkban szerencsére a zárt értékesítési láncnak köszönhetően viszonylag alacsony a hamisított gyógyszerek aránya. Ahol a leggyakrabban találkozhatunk velük: a webáruházak. Sokkal több viszont az olyan étrend-kiegészítő, amely hamis, vagy olyan gyógyhatás ígéretével próbálja a fogyasztókat megfogni, amelyre a termék nem képes.

Több olyan kedvelt terület is van, ahol ezek előfordulnak, például: fogyasztószerek, potenciafokozók, „daganatellenes” vagy -megelőző szerek. Ezeket, - mivel a lapok, tévéműsorok jó marketingszövegeivel gyakran társíthatók - az emberek szívesen megvásárolnák. A legtöbb cikk azonban patikákban nem elérhető, csak a hirdetés feladóján keresztül rendelhető. Sajnos ezeknek a termékeknek veszélyei is vannak azon túl, hogy a pénztárcánkat megkönnyítik.

Előfordulhat, hogy nincs bennük hatóanyag, ilyenkor probléma csak akkor lehet, ha a páciens emiatt nem kapja meg a megfelelő kezelést, megfelelő időben.

Másik lehetőség, hogy nem az van benne, vagy nem annyi, mint amit a tájékoztatóban elmondtak. Itt komoly problémák is felmerülhetnek, hiszen a hatóanyagok mellékhatásai magasabb dózisban erősebbek, illetve más hatóanyag esetében nemcsak, hogy a várt hatás maradhat el, hanem akár teljesen eltérő, sőt káros hatás is jelentkezhet.

Emellett az alkotóanyagok lehetnek szennyezettek, amelyek okozhatnak mérgezést, allergiát, nem kívánt hatásokat. A gyógyszerek esetében az egyes gyártási tételek csak akkor indulhatnak el a gyár raktárából, ha bizonyított, hogy az előállított termék minősége, illetve az előállítás körülményei megfelelőek. Étrend-kiegészítőknél a forgalmazáshoz a hatóság csak az ártalmatlanság bizonyítását kéri; sem a hatásosság, sem pedig a minőség dokumentálása nem feltétele a forgalomba hozatalnak.

A leggyakoribb „hamisítás” az inkorrekt tájékoztatás, ha az étrend-kiegészítőknek mégis gyógyító hatást tulajdonítanak. Néhány beteg beszámolója, valamint nem az adott termékre vonatkozó szakmai hivatkozások a hirdetést elolvasót elhamarkodott döntésre késztetik a termékkel kapcsolatban.

Mindezek ellenére természetes, hogy a beteg, a reményvesztett ember csodákat vár egy készítménytől, és ez esetleg be is következik, azonban legtöbbször nem a készítmény, hanem a belé vetett hit, a placebo hatás érvényesül.

A gyógyszerek, gyógyhatású termékek hatásosságára, alkalmazhatóságára vonatkozó döntéseket a gyógyszerhatóság hozza meg a megfelelő dokumentumok birtokában. Magyarországon ez az Országos Gyógyszerészeti Intézet, honlapján (www.ogyi.hu) a „Gyógyszerinformáció” menüpont alatt elérhető mind a gyógyszerek adatbázisa, mind a gyógytermék-adatbázis. Ezek tartalmazzák a hatóság által jóváhagyott betegtájékoztatót és a készítmények külső-belső kinézetét. Ezért öngyógyszerelés előtt nézzen utána, mit is vásárol, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!

Dér Péter szakgyógyszerész
Rózsaliget Patika

Ajánlott link: www.hamisgyogyszer.hu

 

Hírek

Régi képek, emlékek

Régi kép
Áll a szobor
A Mély tó
Építik a tavat
Dolgozik a daru
Épül a lego-ház
Épül és szépül
Lakótelep a világ végén
A Gergely-bánya
Látkép

Közösségi Hírek

Hogyan védekezzünk a csalások ellen az online vásárlás során?

Hogyan védekezzünk a csalások ellen…

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia