Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Alacsony ingatlanárak Kőbányán – mégsem elég a CSOK?

Rate this item
(1 Vote)

Az év elején bevezetett módosított CSOK iránt az elmúlt öt hónapban mintegy ötvenezren érdeklődtek, a bankok több mint kilencezer igénylést fogadtak be. Az utóbbi egy év során a kiadott építési engedélyek száma kétszeresére nőtt az első negyedéves adatok szerint, a tendencia az ország egész területére érvényes. A bevezetett módosítások előtt inkább a használt lakások iránt volt nagy az érdeklődés, a vevők figyelme azonban most az új lakások felé fordult.

Az otthonteremtési kedvezmény az eladókat felbátorította, így tavasszal igen magas árakon kerültek meghirdetésre az ingatlanok, a tényleges eladási árak viszont ezt már nem tükrözték. A piacon az új építésű lakások jelenleg korlátozott számban állnak rendelkezésre, ebből kifolyólag érthető, hogy a vevők a támogatást elsősorban használt lakásokra igénylik. A családi házak esetén még mindig a kivárás jellemző azoknál a családoknál, akik számára a költözés nem sürgős.

Felbátorodtak az eladók, kép forrása: origo.hu

A telekárak is megugrottak

Az utóbbi két évben nagymértékű áremelkedés zajlott le a hazai lakáspiacon, ennek üteme a szakemberek számára is meglepetést okozott, a jelenlegi árszínvonal azonban még így is elmarad a környező országokétól. A fővárosban tapasztalt ingatlanpiaci boom miatt az újépítésű házhoz szükséges telekhez Budapest közvetlen környezetében jóval olcsóbban juthatnak az igénylők, azonban az itt élőknek számolniuk kell az infrastrukturális hátrányokkal. Budapesten a megnövekedett telekárak miatt sok család nem engedheti meg magának az önálló családi ház építését, ők inkább az új építésű lakások piaca felé fordulnak.

A belvárosban nehéz ehhez az ingatlantípushoz jutni, az új-és használt lakások közötti árkülönbség elemzések szerint itt a legnagyobb. Ezzel szemben a XXIII. és a X. kerületben kevesebb számú és kisebb projekt épül, ezért az eltérések is csekélyebbek.

Ingatlanpiaci fellendülés a X. kerületben

Kőbánya ingatlanárai az utóbbi két évben átlagosan 35-40%- kal emelkedtek, a drágulás mértéke azonban az egyes ingatlantípusok esetén eltéréseket mutatott. A legnagyobb változást a panellakások árai mutatták, a növekedés meghaladta a 60%-ot. A téglalakások átlagos Ft/m 2 árai ugyanebben az időszakban 30%-kal, a családi házaké 23%-kal emelkedtek. Utóbbi ingatlantípus népszerűsége 2015 elején visszaesett, az év második felétől azonban újra bővültek az árak.

ingatlannet.hu

A főváros X. kerületében eladásra kínált ingatlanok átlagárai elmaradnak a budapesti átlagtól, a családi házak 18%-kal, a téglalakások 36%-kal, a panellakások pedig 8%-kal olcsóbban érhetőek el. Az árak a szomszédos kerületek viszonylatában is alacsonynak számítanak, de a XXIII. kerülethez képest Kőbányán 25-30%- kal drágábban kínálnak egy négyzetméternyi ingatlant. A X. kerület árai a belvároshoz viszonyítva 2,5-4- szer olcsóbbak, a legnagyobb különbség a panellakások esetén mutatkozik.

ingatlannet.hu

Jelenleg a CSOK 10+10 feltételeknek megfelelő eladó kőbányai lakások szűkös kínálata áll rendelkezésre, melynek bővülése leghamarabb 2017 elején várható. A lakásépítkezést támogató intézkedések várhatóan az átadott lakások számára és a lakásárakra is hatással lesznek. Utóbbi a X. kerület esetén probléma lehet a jogosultak körében, mivel már a jelenleg elérhető, csok-nak megfelelő lakások megvásárlására sem elég a 10+10 millió forintos támogatás és kedvezményes hitel.

Forrás: Ingatlannet.hu

Last modified on Monday, 04 July 2016 10:15

Hírek

Régi képek, emlékek

Folyik az építkezés
A Mély tó
A Gergely-bánya
Építik a tavat
Átadó ünnepség
Látkép
Részből egész
Dolgos kezek
Épül a Mély tó
Áll a szobor

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia