Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kötelező-e 16 óráig bent maradni az iskolában?

Rate this item
(1 Vote)

Sok szülőben keltett kétséget és bizonytalanságot az általános iskolákban idén szeptembertől bevezetett új rendszer, mely szerint gyermekük 16 óráig köteles az iskolában tartózkodni. Több fórumon is felmerültek a "miként tudom akkor különfoglalkozásokra vinni a gyereket?", "mi a helyzet, ha otthon jobban tud tanulni, felkészülni a következő napra mint az iskolában" típusú kérdések.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2013. szeptember 4-én kiadott tájékoztatója az ehhez hasonló kérdésekre nyújthat választ szülőknek és intézményvezetőknek egyaránt:

 

Tájékoztató az általános iskolában tizenhat óra előtt megszervezett egyéb foglalkozás alóli felmentésről

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!

 

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) értelmében 2013. szeptember 1-jével kezdődő új tanévben került bevezetésre az általános iskolákban a 16 óráig tartó oktatásszervezési mód. Ennek jogszabályi alapja az Nkt 27. (2) bekezdése, amelynek értelmében az általános iskolában a nevelés-oktatást a délelőtti és délutáni tanítási időszakban olyan módon kell megszervezni, hogy a foglalkozások legalább tizenhat óráig tartsanak. A törvénynek ez a rendelkezése az általános iskolák számára határoz meg kötelezettséget, valamennyi évfolyamra vonatkozóan.

Az Nkt. 46. § (1) bekezdése a tanuló kötelezettségévé is teszi, hogy részt vegyen a kötelező és a választott, továbbá általános iskolában a tizenhat óráig tartó egyéb foglalkozásokon.

Az általános iskolában a tizenhat óra előtt megszervezett egyéb foglalkozás alóli felmentésre vonatkozó előírást tartalmaz az Nkt. 55. § (1) bekezdése is. E szerint az iskolában – kivéve, ha az intézmény egész napos iskolaként működik – az igazgató a tanulót a szülő kérelmére felmentheti – az általános iskolában tizenhat óra előtt megszervezett egyéb foglalkozás alól.

Sem az Nkt, sem a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet (a továbbiakban: EMMI rendelet) nem határozza meg a felmentés szempontjait, tekintettel arra a jogalkotói szándékra, hogy a felmentés minden esetben csak az egyes tanulók egyedi körülményeinek a mérlegelése alapján történhet.

Az Nkt. az oktatás-szervezés helyi szabályainak megalkotását az intézményvezető és a tantestület hatáskörébe utalja, ebbe a körbe illeszkedik az egyéb foglalkozások alól szülői kérésre történő felmentés kritériumának meghatározása is. Az EMMI rendelet 5. §-a szerint a tanórai és egyéb foglalkozások rendjét, valamint a tanuló távolmaradásának szabályait a házirendben kell meghatározni. Ehhez kapcsolódóan célszerű lehet a foglalkozások alóli felmentés jóváhagyásának rendjét és elveit is a házirendben szabályozni. Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy az intézményvezetőnek minden tanuló esetén egyedileg kell mérlegelni a felmentés megadását vagy az erre irányuló kérelem elutasítását. A mérlegelés során mindig a tanuló érdekeit szükséges figyelembe venni.

A Tárcánkhoz több olyan jelzés érkezett, hogy az intézményvezetők az egyéb foglalkozások alóli felmentés megadását valamilyen igazolás meglétéhez kötik. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a felmentés a szülő egyedi kérelme alapján történik, és a kérelemnek nem feltétele valamilyen igazolás benyújtása a szülő részéről. Ez hibás gyakorlat. Felmenthető a tanuló abban az esetben is, ha a kérelem arra irányul, hogy a tanuló valamelyik hozzátartozójával otthon tanul, vagy délután magántanárhoz jár nyelvórára. Ezekről az esetekről nyilván nem lehet igazolást kiállítani. A felmentésre vonatkozó döntés meghozatala során viszont az intézményvezetőnek mérlegelnie kell, hogy a tanuló számára előnyös-e, hogy otthon tanul. Ezt csak helyben, vagyis az iskolában lehet eldönteni.

Az általános iskolában a tizenhat óra előtt megszervezett egyéb foglalkozás alóli felmentéshez kapcsolódóan szeretnénk ismételten felhívni a figyelmet arra, hogy a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény szerint a rendőrségnek intézkedési joga van arra, hogy tanítási napon azokat a 14. életévüket még be nem töltött tanulókat, akik nagykorú személy kísérete nélkül, vagy hitelt érdemlő igazolás nélkül vannak távol a nevelési-oktatási intézményből a rendőr az intézmény vezetőjéhez kísérheti. 2013. szeptember 1-jétől az általános iskolai tanulóknak már 16 óráig kell a nevelési-oktatási intézményben tartózkodniuk. Amennyiben tehát engedélyezik a tanuló számára, hogy a 16 óráig tartó egyéb foglalkozásokon nem kell részt vennie, akkor célszerű lehet a felmentés megadásával egyidejűleg a vitás helyzetek megelőzése érdekében egy igazolást is átadni a tanuló számára arra vonatkozóan, hogy az iskola által szervezett foglalkozásról jogszerűen van távol.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma


Kép forrása: Széchenyi István Általános Iskola Facebook oldala

Last modified on Friday, 20 September 2013 12:25

Hírek

Régi képek, emlékek

Részből egész
Épül a lakótelep
Régi kép
Még nincs kész
Épül a Mély tó
Zajlik az éptkezés
Folyik az építkezés
Föld út
Minden a helyére kerül
Épül és szépül

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

Szúnyoggyérítés Kőbánya teljes területén

A Kőbányai Önkormányzat intézkedett szúnyoggyérítés ügyben! - tájékoztatja a kerületben...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia