Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Honfoglaló őseink nyomában

Rate this item
(0 votes)

Rendhagyó, hagyományőrző nap volt a Széchenyi iskolában

Hargitai Mónika iskolánk egyik volt tanítványának Édesanyja segítségével jött létre, ennek a napnak az ötlete, hiszen Ő is, és az iskola is fontosnak tarja a hagyományőrzést, s az ezzel kapcsolatos ismeretek bemutatását a mai fiatalok számára.

Korán reggel, már egy honfoglalás kori jurta felállításával és korhű ruhákba öltözött felnőttekkel, valamint egy rögtönzött kiállítással várták a gyerekeket az iskola udvarán. Az elmúlt időszakban kifejlesztett íjászpályára is kikerültek a nyílvesző  fogók, a céltáblák.

Nyers Csaba hagyományőrző rendhagyó történelem órát tartott az egyik helyszínen, az egymást váltó osztályoknak.




Előadásában a magyarázatok mellett, honfoglalás kori leleteket, sírokban talált ruházati díszeket, hajfonatokat, csatokat, tarsoly lemezeket, női-, férfi ősi ruházatokat, viseleteket mutatott be a diákoknak. Beszélt a jurta-állítás elveiről, a jurták szerkezetéről. Megnézhették az ősi eszközöket, az edényeket, a kardokat, íjakat, a süvegek csúcsdíszeit, stb.

 

Dombovári Lajos hagyományőrző a másik helyszínen, pedig az íjászatról szólt, ismertette az íjászat szabályait. A nyíllal való lövés technikáját. Ezt követően, kipróbálhatták az íjjal való célba lövést a gyerekek a gyakorlatban is.

Reményeink szerint, májustól rendszeresen lesz lehetősége az érdeklődő diákoknak szervezett keretek között íjászkodni. Hiszen a napokban került bejegyzésre a „MAGYAROK MADARA” Íjász Egyesület, melynek létre jötte segíti majd, ennek a szabadidősportnak a folyamatos működésé, itt az iskola falai között.

 

Sándor Zoltán Attila igazgató

Last modified on Wednesday, 25 April 2012 10:16

Hírek

Régi képek, emlékek

A Gergely-bánya
Árkok és házak
Épül a Mély tó
Lakótelep a világ végén
Átadó ünnepség
A Mély tó
Már állnak a házak
Áll a szobor
Építési terv
Az iskola

Közösségi Hírek

Az érettségi vizsgák miatt egy héttel később zúgnak fel a szirénák

Az érettségi vizsgák miatt egy…

Az írásbeli érettségi vizsgák miatt egy héttel később, május 13-án...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia