Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Hol és milyen lakóingatlanba érdemes fektetni Kőbányán?

Rate this item
(1 Vote)

Az idei év ez idáig a családi házak négyzetméterenkénti átlagárainak alakulásában igen változó ütemet produkált. Azonban a hirtelenszerű ingadozások a második negyedévre alábbhagytak és attól kezdve egyre inkább egyenletes ütemű növekedés mutatkozik meg. De mi a helyzet vajon a téglaépítésű-, illetve a panellakásokkal?

Olcsóbbak a panellakások

Panellakások esetén, egy átlagos 55m 2 alapterületű Budapesti X. kerületi ingatlan 15 990 535 forintért vásárolható meg, míg Kőbányán 14 935 250 forintba kerülne. Ez a különbség 1 055 285 forintnak, százalékban kifejezve 7%-nak felel meg. 2016 áprilisát követően hirtelen változtak az átlagárak, mindössze egy hónap leforgása alatt 21%-kal drágultak a panellakások négyzetméterenként. Ekkor majdnem elérte a Budapest X. kerületi átlagot, azonban júliusra 8%-kal lecsökkent.

Forrás: Ingatlannet.hu

Nem zuhannak tovább a téglaépítésű lakások árai

Téglalakások tekintetében elmondható, hogy 2016 áprilisában csúcsponton voltak az árak, ekkor ugyanis átlagosan 299 884 forintot ért négyzetméterenként egy kőbányai téglalakás. Egy 70m2 alapterületű ingatlan 20 991 880 forintot ért, majd ezt követően árzuhanás következett be, aminek eredményeképpen július hónapra 284 716 forintra csökkentek a négyzetméterenkénti átlagárak, ez 5%-nak felel meg. További csökkenésre utaló jelek egyelőre nem mutatkoznak, az árak jelenleg stagnálnak.

Drágulhatnak a családi házak Kőbányán

2015 júniusa volt az a mélypont, amikor átlagosan 170 375 forintot ért négyzetméterenként egy családi ház Budapest X. kerületében, ekkor ugyanis a panellakások árszintje alá került. Mindössze két hónap leforgása alatt ez az összeg 246 606 forintra növekedett, ami 78 673 forintnak, százalékban kifejezve mintegy 47 %-os emelkedésnek felel meg. A 2016-os év első negyedéve ismét csökkenést eredményezett, de már meg sem közelítette a 2015 nyarára jellemző adatokat.

Az alábbi diagramon Budapest, X. kerület Kőbánya városrészére családi házakra vonatkozó négyzetméter árak havi alakulását követheti nyomon, a fővárosi átlag viszonyában.

Forrás: Ingatlannet.hu

Forrás: Ingatlannet.hu

Ezen a diagramon jól látható, hogy az elmúlt három hónapban, a X. kerületi családi házak négyzetméterenkénti átlagárai szignifikánsan csökkentek. Kőbánya városrészben ennek éppen az ellenkezője történt. Egy Kőbányán eladó családi ház 50 943 712 forintért vásárolható meg, míg a Budapest X. kerület átlagában ez az ingatlan már csak 41 728 256 forintot ér.

A használt piac továbbra is a központban

Az idei év első hat hónapjában több építési engedélyt adtak, ki mint az előző évben együttesen, ez betudható többek között a CSOK kulcsszerepének. Azonban hatása jelenleg elsősorban csak a használtpiacon mutatkozik meg. Az igazán látványos építőipari fellendülést a bankok a 2017-es évre jósolják, ekkor ugyanis az ígért rendelkezésre álló forrás 211 milliárd forintnak felel majd meg. Az OTP Bank tájékoztatása szerint jelenleg a kérelmezők közel 70%-a használt ingatlanok vételére igényli a kedvezményt és ez valószínűleg a 2016-os évben változatlan marad.

A családi házak jelenleg Kőbánya városrészen magas befektetési potenciállal kecsegtetnek, hiszen meghaladták az elmúlt 6 hónap átlagát, továbbá a teljes Budapest X. kerületi árszínvonalat. Érdemes hozzáfűzni, hogy ez a növekedési tendencia lassú ütemben, de továbbra is tart.

Forrás: Ingatlannet.hu

Last modified on Friday, 09 September 2016 09:18

Hírek

Régi képek, emlékek

Föld út
Lakótelep a világ végén
Építik a tavat
A Mély tó
Dolgozik a daru
Zajlik a munka
Minden a helyére kerül
Dolgos kezek
Épül a Mély tó
Régi kép

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia