Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Gyakorló utcai fórumot tartottak

Rate this item
(3 votes)

Közel száz ember vett részt a Gyakorló utcai városrészi fórumon csütörtök délután. A Keresztury Dezső Általános Iskolában rendezett eseményen Kovács Róbert polgármester mellett megjelentek Weeber Tibor, dr. Pap Sándor, Radványi Gábor alpolgármesterek és Dr. György István főpolgármester-helyettes, Kőbánya országgyűlési képviselője. A lakossági fórumra azért volt szükség a polgármester úr elmondása szerint, mert az előző évi közmeghallgatáson kevesen vettek részt, illetve így megtudja hallgatni a városrészt érintő problémákat.

A résztvevők

Kovács Róbert legelőször a tavalyi évről tartott beszámolót. Megemlítette, hogy Kőbánya folyószámláján két milliárd forint található  és az önkormányzat több ingatlant is vásárolt az elmúlt évben. Büszkén jelentette be, hogy a kerület a főváros segítségének köszönhetően több átalakításon is átesett a közlekedés érdekében, ilyen volt például az Új köztemető előtti körforgalom átadása is. Jelentős változáson ment át a kerületi sportélet is, hiszen több új ovifoci pályát avattak, illetve jégcsarnok is épült.

Kovács Róbert polgármester

Ami a Gyakorló  utcaiakat érinti, az ajánlott levelek már átvehetőek az Árkádban, nem kell a központi postába menni. Sajnálatos hír, hogy a Gépmadár utcai óvodát tavaly nyáron nem sikerült felújítani, mert a pályázatot nem fogadták el a közbeszerzési eljáráson. Ha idén ez megvalósul, akkor sem kell a szülőknek aggódnia, hogy hová viszik gyereküket, hiszen az önkormányzat tárgyal az Egis óvodájával az elhelyezésről illetve a Keresztury Dezső Általános Iskola is felmerült lehetőségként. Ez utóbbi intézményt előre láthatólag 2014-ben renoválják, mellyel 54%-nyi energiát tudnának megspórolni.

Weeber Tibor, Dr. Pap Sándor és Radványi Gábor alpolgármesterek, és Dr. György István főpolgármester-helyettes, Kőbánya országgyűlési képviselője

A kerület ezen területén nagy gondot okoz a parkolás, ezért a Gyakorló utca elejétől a Hatház utca végéig, azaz "teljes hosszában" orvosolva lesz a probléma fizető parkoló-rendszer kiépítése révén, melyre 110 millió forintot áldoz az önkormányzat. Az ott lakókat ez annyiban érintené, hogy egy autóval ingyen parkolhatnának, további járművüket  kedvezményesen hagyhatják majd ott. Emellett a Gyakorló utcában egy úgynevezett zöld parkoló is épülne, ahol több növényzet is helyet kapna. Kovács Róbert elmondta, hogy az Árkád bevásárlóközponttól ígéretet kaptak plusz 250 parkolóhelyre és a térfigyelő rendszerüket is bővítenék. Dr. György István országgyűlési képviselő is felszólalt, hogy az Örs vezér téren eddig azért nem valósult meg a P+R parkolás, mert több ingatlan is magánkézben van és nem tudtak eddig a tulajdonosokkal megegyezni. Tervben van még azonban, hogy egy kerékpárutat hozzanak létre, amely összeköti Kőbányát Zuglóval.

A polgármester kitért néhány apróbb felújításra is, hiszen az elmúlt években a Gépmadár utcában sok gondot okozott a víz elvezetése, de ezt a problémát orvosolták, illetve kátyúkat is felszámoltak. Sajnos a Halas utcát nem sikerült egyirányúsítani.

Több felszólaló is akadt, aki nehezményezte, hogy egyre kevesebb zöld terület található városrészükben, illetve, hogy a játszótér rovására épülnének a parkolók. A polgármester megnyugtatta a lakosokat, hogy erről szó sincs és elfogadja mindenki segítségét, aki szeretné rendbe tenni környezetét. Szó esett még a rendelő intézet állapotáról és a járóbeteg ellátásról is. Kovács Róbert megértette, hogy az ott lakóknak messze van az Egészségház, és már tárgyal egy új építéséről, melyet a kerületiek könnyebben meg tudnak közelíteni. A nagy forgalomra és a bűzre is sok panasz érkezett, melyeket képviselő urak lejegyzeteltek és ha érdemi változásra kerül sor, akkor időben értesítik a lakosságot.

Szerző és képek: Taár László szerkesztő

Last modified on Thursday, 21 February 2013 16:40

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül a lakótelep
Zajlik a munka
Épül a lego-ház
A Mély tó
Átadó ünnepség
Régi újhegyi kép
Lakótelep a világ végén
Elkészült a lakótelep
Dolgos kezek
Föld út

Közösségi Hírek

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

Szúnyoggyérítés Kőbánya-Kertvárosban

A Kőbányai Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy Kőbánya-Kertváros térségében földi...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia