Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Finisbe ért a kőbányai korzó felújítása

Rate this item
(0 votes)

A kisebbeket kötélmászó gömb, az idősebbeket pihenőliget marasztalja majd a kőbányai korzó déli szakaszán. A kánikulában pedig páraoszloperdő hoz frissülést. A Kőbányai Önkormányzat legnagyobb városfejlesztési programja teljes hosszában megújítja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját. "A megszépülő Újhegyi sétányra minden kőbányai büszke lehet." – mondta a beruházás záró ütemének ünnepélyes alapkőletételén D. Kovács Róbert Antal polgármester. A korszerűsítés összköltsége megközelíti a 2 milliárd forintot.

A kőbányai korzó revitalizációját a víz nyugalma és közösségformáló ereje járja át. Az Újhegyi sétány szívét, amely elsőként újult meg, lépcsős zuhatag és szökőkút teszi hangulatossá. A folytatásban “színes felhőgyárakat” emeltek a Harmat és a Mádi utca közötti részen. Az oszlopok páragömböket lövellnek ki, amelyeket világítás varázsol láthatóvá. A páraoszlopokat a záró ütemből sem hagyták ki a tervezők, akik a Széchenyi István Általános Iskola elé párafúvókákkal díszített vízjátékot álmodtak. Közben figyeltek arra, hogy az akadálymentessé tett sétány itt is maradásra bírja a helyieket. Az üzletház udvarában közösség teret, az óvoda és az iskola környékén pedig mászógömböt, parkosított pihenőligetet alakítottak ki. 


Kép forrása: Lépték-Terv Tájépítész Iroda

"Néhány hónap választ már csak el minket attól, hogy befejezzük ennek az önkormányzati ciklusnak az egyik legfontosabb és legnagyobb beruházását.” – mondta a III. ütem ünnepélyes alapkőletételén Kőbánya polgármestere. “Az Újhegyi sétány Budapest egyik legnagyobb lakótelepének közösségét szolgálja ki, és fogja össze. Ez a kerület modern főutcája, amelyre 40 év után ráfért a felújítás. A korzó a 21. századhoz méltó külsőt kap, amire minden kőbányai büszke lehet."– hangsúlyozta D. Kovács Róbert Antal. 


Kép forrása: Lépték-Terv Tájépítész Iroda

Az Újhegyi lakótelepet az 1970-es években építették. A sétány ma is egy közel 20 ezres közösség gyalogos főutcája, amelyet az idősebbek és a babakocsit toló kisgyermes szülők eddig nehezen tudtak megközelíteni a támfal miatt. A rekonstrukció tervezése során a tájépítészek akadálymentessé tették a korzót. A támfalat elbontatták a sétány és a középületek között, amivel kinyitották a közösségi teret.

  "…a közösségi terek megújítása csakis akkor lehet sikeres, ha valós igényekre épül. A megújult terek fenntarthatósága pedig úgy biztosítható, ha használói magukénak érzik, és sajátjukként óvják értékeit. A TÉR_KÖZ program jelentősége éppen abban áll, hogy felismeri: a projektek sikere érdekében szükség van valamennyi szereplő aktív részvételére. Éppen ezért olyan fejlesztéseket támogattunk, támogatunk, amelyben a kerületi önkormányzat a helyi lakosokkal együttműködésben, az ő igényeikre válaszolva valósítja meg közösségi célú fejlesztéseit." – mondta dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes.


Kép forrása: Kőbányai Hírek Facebook oldala

Az Újhegyi lakótelepet az 1970-es években építették. A sétány ma is egy közel 20 ezres közösség gyalogos főutcája, amelyet az idősebbek és a babakocsit toló kisgyermes szülők eddig nehezen tudtak megközelíteni a támfal miatt. A rekonstrukció tervezése során a tájépítészek akadálymentessé tették a korzót. A támfalat elbontatták a sétány és a középületek között, amivel kinyitották a közösségi teret. 


Kép forrása: Kőbányai Hírek Facebook oldala

Az Újhegyi sétány szakaszos, három ütemre bontott rekonstrukciója 2016-ban kezdődött. A városfejlesztési munka a közterületek akadálymentesítése mellett magába foglalja a közösségi- és játszóterek korszerűsítését, a térburkolatok, utcabútorok cseréjét, valamint a zöldfelületek automata öntözőrendszerének kiépítését. Az I. ütemben a korzó szíve, a középső szakasz újult meg a Bányató és a Harmat utca között. A munkát 2017-ben nívódíjjal jutalmazta a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület.  A II. ütem a sétány északi szakaszát érintette a Harmat utcától a Mádi utcáig. Ezt a részt áprilisban adták át ünnepélyesen. A III., záró ütemben a sétány déli részét korszerűsítik közel 1 milliárd forintból. Az Újhegyi sétány teljes revitalizációjának összköltsége megközelíti a 2 milliárd forintot. 

A városrehabilitációs program a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ projektjének támogatásával valósul meg.

Forrás: Kőbányai Önkormányzat, leptek.hu, Kőbányai Hírek Facebook oldala

 

 

Last modified on Monday, 20 May 2019 13:05

Hírek

Régi képek, emlékek

Elkészült a lakótelep
Zajlik a munka
Már állnak a házak
Látkép
Minden a helyére kerül
Folyik az építkezés
Még nincs kész
A Mély tó
Átadó ünnepség
Épül a lego-ház

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia