Kőbányai Közösségi Hírlap

Öt új próbatermet adtak át az Eiffel Műhelyházban

Rate this item
(1 Vote)

Ezerötszáz négyzetméter területen öt új próbatermet és hat gyakorlóhelyiséget adtak át az Eiffel Műhelyházban. A beruházás egy év alatt, kétmilliárd forintos állami támogatással, az Opera további egymilliárd forintos hozzájárulásával valósult meg.


Fotó: opera.hu

"Zenekarok, szólisták, balett-társulatok egyaránt világszínvonalú körülmények között próbálhatnak ezentúl az Eiffel Műhelyházban. A nagyszabású beruházásban az Operaház 260 munkatársa is tevékenyen részt vett" - mondta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az eseményen.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója szólt arról, hogy a megépült öt modern terem között egy-egy zeneterem, balett gyakorló és próbahelyiség, valamint két házi színpad található, ezeket a magyar opera történetének kiemelkedő alakjairól, Békés Andrásról, Jan Cieplinskiről, Mikó Andrásról, Ferencsik Jánosról és Szinetár Miklósról nevezték el.

Megnyitóbeszédében Fürjes Balázs úgy fogalmazott, hogy a 2021 őszén átadott Opera Eiffel Műhelyház Óriásraktár hajójában épített próbakomplexum átadása egy izgalmas és kreatív történet közepe, hiszen a szomszédban épül az OperaDepó nevű, 12 ezer négyzetméteres díszletraktár, és ezen a területen valósul meg a Közlekedési Múzeum új épülete is. "Rozsdából arany, új, eleven városrész, kulturális központ épül az egykori járműjavító parkban" - fogalmazott az államtitkár.

A Magyar Állami Operaház tavaly ajánlotta fel Jókai utcai Zenekari Centrumát és próbatermét a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek. Az Opera terveiben régóta szerepelt, hogy további saját próbafunkcióit az Eiffel Műhelyházba koncentrálja. Az Eiffel Műhelyház építésénél korábban is alkalmazott "ház az házban" koncepció nyomán kialakított helyiségeket az Opera költségtakarékos módon, saját anyagainak és munkaerejének felhasználásával fejezte be.

A csaknem tízméteres belmagasságú öt nagy próbaterem terveit a MATA-DÓR Architektúra készítette, a szerkezetkész kivitelezést az EBH Invest végezte. A speciális padlóburkolatokat, akusztikus falburkolatokat, hangelnyelő álmennyezeteket az Opera munkatársai gyártották le, helyezték fel, festették ki.

A Jókai utcai Ferencsik János zenekari próbaterem pótlására jött létre a 324 négyzetméteres Ferencsik János zeneterem, amely szimfonikus zenekari próbák mellett énekkari és gyermekkari próbák befogadására is alkalmas. Kocsár Balázs főzeneigazgató a hétfői átadón elmondta: ez a 185 éves Magyar Állami Operaház összességében harmadik olyan terme, amely próbára készült. Itt akár a teljes, 230 fős operaházi zenekar próbálhat.

Ugyancsak a Jókai utcában található Dózsa termet váltja ki a 189 négyzetméteres Mikó András rendpróbaterem, amely a bensőségesebb műhelymunkák megvalósítását teszi lehetővé. Almási-Tóth András művészeti vezető kitért arra, hogy ezen a házi színpadon jön létre az adott előadást megalapozó csapat. Melegítésre és részpróbákra is alkalmas terem a 216 négyzetméteres Jan Cieplinski Balett Gyakorló. Solymosi Tamás balettigazgató elmondta: a padló speciális, kellő rugalmasságú rétegrendje a balett-táncosokra lett tervezve.

A Békés András és Szinetár Miklós nevét viselő, egyenként 270 négyzetméteres háziszínpadok két korábbi terem kapacitásait veszik át, illetve fejlesztik. Józsa Anka üzemeltetési igazgató beszámolt arról, hogy a két teremben öt darab 13 méter széles díszlethúzó tud futni. A 90. születésnapját februárban ünnepelt Szinetár Miklós, az Opera egykori főigazgatója hangsúlyozta: megható számára, hogy életében termet neveztek el róla az intézményben.

"Az Eiffel Műhelyház a Magyar Állami Operaház megérkezése a 21. századba. Emellett öröm látni, hogy az Opera jelenlegi vezetése gondoskodik a múltjáról is" - tette hozzá Szinetár Miklós.

Az öt új nagyszabású próbaterem mindegyike hangszigetelt és klimatizált, jelentős tűzvédelemmel is rendelkezik: ilyen koncentrált próbakomplexum a világ legnagyobb és leghíresebb operaintézményeiben sem létezik, megfelelő hely hiányában.

Az öt új csoportos próbaterem mellett ugyancsak felavatták a Roubal Rezsőről elnevezett ütőhangszeres gyakorlótermet, a Huszár Klára operarendezőnő nevét viselő, raktárként is funkcionáló átjárót, a próbatermeket összekötő, Gela Lajos ügyelőről elnevezett 72 méter hosszú folyosót, valamint a Tüdős Klára egykori főszabász, tervező emlékére elnevezett vászon-díszlettárolót, amely ugyancsak 72 méteren képes befogadni a zsinórpadlásról lógatott festett háttereket. Az Eiffel Műhelyház Óriásraktárát körülölelő függőfolyosóból nyíló tetőtérben további öt személyi gyakorlótermet alakítottak ki az Opera zenekari és énekkari művészei, valamint magánénekes szólistái számára.

Az Eiffel Műhelyházban büszkeségfalat, emléktáblát is létrehoztak azon több mint 260 munkatárs tiszteletére, akik az elmúlt két évben az épület kivitelezési munkájának, belsőépítészetének befejezésében részt vettek.

Forrás: MTI

Last modified on Monday, 27 June 2022 14:39

Media

Édua Infomédia

Top Desktop version