Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

A Kőbányai Barcza Gedeon SC a Gó Európa-bajnokságon

Rate this item
(2 votes)

A Kőbányai Barcza Gedeon SC aktívan részt vett a 18. Ifjúsági Gó Európa-bajnokság szervezésében, amely Budapesten zajlott március 7-10. között a Budai Sport Hotelben. A szervezésben és lebonyolításban részt vettek a Barcza Gedeon SC gó szakosztályának tagjai: Ádám György (a Barcza Gedeon SC elnöke) volt az Európa Bajnokság főszervezője, Matolcsi Máté (a Barcza Gedeon SC Gó szakosztályának tagja) a Magyar Gószövetség elnöke, Katona Csaba a Gó szakosztály vezetője és Matolcsi Dávid aki egyedüli Barczásként részt vett az Európa-Bajnokságon.

Matolcsi Dávid

A gó 4000 éves stratégiai táblás játék. Két játékos felváltva helyezi a 19x19 táblára fekete és fehér köveit. A játék célja, hogy játékosok egyike nagyobb területet foglaljon el köveivel, mint az ellenfele. A már táblára helyezett kövek nem mozdíthatóak el, kivéve, ha elfogják azt. A játék végén az elfoglalt területeket és elkapott köveket számolják össze, hogy kiderüljön, ki szerzett több pontot.

Magyarországon kb. negyven éve vált ismertté Erdős Pál matematikus révén. Az utóbbi években megnőtt iránta az érdeklődés, és a játékboltokban is kapható már a go játék. Jelenleg már több aktív magyar gó-játékos van, akik a nemzetközi gó-életben is elismerést szereztek. 1988-ban Hamburgban Pocsai Tibor nyerte a Gó Európa bajnokságot, 1996-ban Mérő Csaba, 2000-ben Kőszegi Diána, 2001-ben és 2002-ben Balogh Pál nyerte a 18 éven aluliak Európa bajnokságát.

A megnyitó ünnepségen dr. Simicskó István sportállamtitkár, a verseny védnöke támogatásáról biztosította a rendezvényt, amit csupán a gós társadalom lelkesedéséből és a játékot szeretők adakozásának segítségével sikerült megszervezni. A színvonalasnak bizonyuló rendezvényen a legjobban gózó magyar polgármester, Újbuda első embere, dr. Hoffman Tamás tette meg a nyitólépéseket. A megnyitó előtti sajtótájékoztatón adták át az idei év ifjúsági sportolója díjat. A három korosztályban a következő ifjú gó játékosok kapták a kitüntető díjat: U12 Csizmadia Miklós, U16 Csizmadia Róbert és U20 Bővíz Dominik.

Dr. Hoffman Tamás Újbuda (XI. ker.) polgármestere, dr. Simicskó István sportállamtitkár, Ádám György a Barcza Gedeon SC elnöke és Matolcsi Máté a Gószövetség elnöke

A versenyen megjelentek a legjobb magyar felnőtt versenyzők is, Mérő Csaba. többszörös Női Európa-bajnokunk Pocsai Rita és Balogh Pál is, utóbbiak szimultánokat is adtak a fordulók után az ifjú gósoknak. A verseny főbírója és „motorja” Albrecht István volt.

Legnagyobb létszámú csapattal az oroszok és ukránok jöttek, de volt cseh, román, szerb, horvát, német, finn, holland, francia és izraeli versenyző is. Az U12 mezőnyében 64 versenyző, az U16 mezőnyében 47, az U20 mezőnyében 17 induló volt. Naponta 2 fordulót rendeztek, a gondolkodási idő játékosonként 90 perc volt. Budapesti versenyzőinken kívül vidékről is, pl. Keszthelyről és Hejőkeresztúrról vettek részt ifjú gó játékosok az Európa-bajnokságon. Versenyzőink az elvárásoknak megfelelően szerepeltek és sok új barátot szereztek a három napos verseny alatt.

Az Euro-gó TV segítségével a legjobbak játszmáit interneten közvetítették. A verseny honlapjáról az aktuális fordulók eredményei is követhetők voltak.

Matolcsi Dávid (6 kyu) a Kőbányai Barcza Gedeon SC versenyzője, tavaly részt vett a Szentpétervári Európa Bajnokságon (hetedik lett a 78 fős mezőnyben - négyes holtverseny alakult ki a harmadik helyen- és sorsolás döntött, a gó világbajnokságra kiutazó személyéről, ahol viszont nem volt szerencséje), tehát már tapasztalt játékosként indult és idén is jó eredményt ért el. Az erősebb idei mezőnyben a 11. helyezést érte el (a lehetséges 6-ból három győzelmet aratott).

Az érmeket, kupákat, díjakat Jana Hricova. a nemzetközi Gószövetség elnöke, Bojian Valeriu, Románia konzulja, továbbá a kerület polgármestere, Pokorni Zoltán nevében Rétai Gábor, a XII. kerület Szabadidősport Központ igazgatója valamint Matolcsi Máté, a Magyar Gószövetség elnöke adta át a győzteseknek és a helyezetteknek.

Világcsúcs-rekordnak számíthat minden bizonnyal a Szamos Marcipán által, a versenyzők részére ajándékozott 60x65 cm-es méretű, gó tábla utánzatú torta.

Az eredmények (a versenyzők neve után az országuk jele, a rangjuk és pontszámuk látható):

EYGC2013 - U12
1. Krushelnytskyi, Valerii ua 1 Dan 6 pont
2. Kulishov, Valeriy ru 2 Kyu 5 pont
3. Shakhov, Kim ru 5 Kyu 4 pont
... 12. Csizmadia Miklós
... 16. Köllner Barnabás
... 21. Ekler-Szabó Botond

EYGC2013 - U16
1. Popov, Stepan ru 3 Dan 5 pont
2. State, Silvestru ro 1 Dan 5 pont
3. Kaymin, Vjacheslav ru 2 Dan 4 pont
... 10. Fajszi Bulcsu
....11. Matolcsi Dávid
....14. Ciszmadia Róbert

EYGC2013 - U20
1. Lisý, Pavol sk 6 Dan 6 pont
2. Jabarin, Ali il 6 Dan 5 pont
3. Podpera, Lukas cz 6 Dan 4 pont
4. Vashurov, Alexander ru 5 Dan 4 pont
5. Welticke, Jonas de 4 Dan 3 pont
6. Bőviz Dominik hu 3 Dan 3 pont

A kísérők számára rendeztek egy kiegészítő  versenyt is ennek a végeredménye a következő lett:
1. Redila, Viktor ua 8 Kyu 5 pont
2. Hrbek, Stepan cz 12 Kyu 5 pont
3. Medak, Damir hr 19 Kyu 5 pont.

Szerző: Katona Csaba, Rákoshegyi Hírlap

Last modified on Sunday, 17 March 2013 21:56

Hírek

Régi képek, emlékek

Áll a szobor
Föld út
Árkok és házak
Már állnak a házak
Zajlik az éptkezés
Az iskola
Dolgozik a daru
A Gergely-bánya
Elkészült a lakótelep
Részből egész

Közösségi Hírek

Mondja el Ön is véleményét a reptéri zajvédelmi intézkedési tervről!

Mondja el Ön is véleményét…

Tisztelt Kőbányai Lakosok!A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004....

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia