Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

KirályFeszt a Királydombon szeptember 11-én és 12-én

Rate this item
(1 Vote)

A Magyar Patrióták Közössége javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánított Királydomb tetején állt a középkori rákosmezei országgyűléseken a király sátra, amelynek eszmei rekonstrukcióját magára vállalta az egyesület. A Kárpát-medence legnagyobb középkori sátra a szeptember 11-12-i KirályFeszt egyik fő látványossága lesz - olvasható a patriotak.hu oldalon.


Kép forrása: patriotak.hu

2020-ban az országgyűlés a Patrióták javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánította a Királydombot, a középkori rákosmezei országgyűlések helyszínét, ahol királlyá választották Mátyás királyt, ahonnan a magyar vitézek hadba vonultak, és ahol egy ország mondta ki, hogy soha többé nem kér idegen uralkodót. A KirályFeszt célja, hogy újra visszahozza a köztudatba azt a helyszínt, ahol az ősök az ország sorsáról döntöttek.

Középkori krónikák és évkönyvek metszeteinek segítségével, tudományos szakemberek bevonásával sikerült újból megtervezni azt a királyi sátrat, amely a hagyomány szerint a történelmi Rákosmező legmagasabb pontján állt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megépült sátor a középkorban használt építmények eszmei rekonstrukciója, amely 10 méteres magasságával és közel 80 négyzetméteres alapterületével jelenleg a legnagyobb középkori hagyományőrző sátor a Kárpát-medencében.

A középkori királyi sátor hosszas előkészítő munkát követően már el is készült, jelenleg a szeptemberre tervezett KirályFeszt imázsfilmjének díszleteként szolgál.

A rákosmezei Királydomb nemzeti emlékhellyé nyilvánításával nem ért véget a Patrióták feladata: céljuk, hogy a középkori magyar országgyűlések színhelyét újra visszahozzák a köztudatba. Ezt a törekvést szolgálja a KirályFeszt, amely egy kétnapos zenés-hagyományőrző, középkort idéző forgatag lesz a Királydombon. A királyi sátor a szeptember 11-12-i hétvégén a kétnapos fesztivál egyik legnagyobb látványossága lesz.

A KirályFeszt alatt ingyenesen látogatható sátorban az érdeklődők fotófal technológia segítségével megörökíthetik majd magukat a történelmi helyszínen, továbbá megtekinthetik a rákosmezei országgyűlésekről készült animációs filmet is. A zenés forgataggal egybekötött rendezvényen korhű hagyományőrzők eljátsszák Hunyadi János kormányzóvá választását, emellett látványos harci bemutatók, koncertek, népművészeti vásár, középkori testedzés, állatsimogató és gyereksátor is várja az érdeklődőket.

A KirályFeszt-en Agócs Gergely, a Cimbaliband, a Hollóének Hungarica, Pál István „Szalonna” és a Fonó zenekar, valamint Szalóki Ági és zenekara, a Tabulatúra és Waszlavik Gazember László lép fel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásából megvalósuló rendezvény ingyenesen látogatható.

Forrás és további információ: patriotak.hu

Last modified on Monday, 13 September 2021 10:46

Media

Hírek

Régi képek, emlékek

Építik a tavat
Épül és szépül
Árkok és házak
Elkészült a lakótelep
Részből egész
Épül a lego-ház
Zajlik a munka
Átadó ünnepség
Épül a lakótelep
Minden a helyére kerül

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia