Logo
Print this page

Így alakult az elmúlt öt évben Kőbánya ingatlanpiaca

Rate this item
(3 votes)

Magyarországon az elmúlt években szinte csak az ingatlanárak növekedéséről lehetett hallani, nem volt ez máshogy Kőbányán sem. A legtöbb lakóingatlan esetében folyamatos árnövekedés volt látható 2016 és 2020 között. Ennek ellenére a 2019-es év utolsó negyedévében az ingatlanpiaci szakértők már az árak növekedési ütemének enyhülését, a piaci átlagárak stagnálását, sőt még egy lehetséges árcsökkenést is prognosztizáltak.

Ekkor még nem számoltak az idei évet igencsak felforgató világjárvánnyal. A járvány első hulláma igencsak befolyásolta a piaci szereplők helyzetét, hiszen egy teljesen más időszak következett, csökkentek a tranzakciószámok és sokan a kiváró taktikát alkalmazták. A pezsgés csak a nyári hónapok során kezdett újraindulni.

Korábban bemutattuk, hogy az idei év során hogyan alakult az ingatlanpiac helyzete Kőbányán és a környező kerületekben, most pedig visszatekintünk öt évet és megvizsgáljuk hogyan változtak az évek során a lakóingatlanok és az albérletek átlagárai.

Drágábbak a panellakások

Az Ingatlannet.hu adataiból kiderül, hogy a panellakások esetén egy átlagos 55m 2 alapterületű budapesti X. kerületi ingatlant 16,6 millió forintért vásárolhattunk meg még 2016 szeptemberében, míg idén szeptemberben egy ugyanekkora ingatlan már 42 millió forintba is kerülhet. Ez a különbség igen magas, hiszen több mint 25 millió forintnak, százalékban kifejezve 40%-nak felel meg.

A panellakások átlagára az öt év alatt igen változatosan alakult, a 2017-es és a 2019-es év szeptemberében minimális csökkenés volt megfigyelhető, 2018-ban és 2020-ban pedig igen magas mértékű drágulásokat figyelhettünk meg. 2016 szeptemberében a panellakások átlagára még 303 ezer Ft/m 2 volt. 2020 szeptemberére ez az összeg már elérte a 768 ezer forintot is négyzetméterenként.

A téglalakások folyamatosan drágultak

A téglalakások tekintetében elmondható, hogy csúcsponton vannak az átlagárak, manapság ugyanis átlagosan 660 ezer forintot ér négyzetméterenként egy kőbányai téglalakás. 2016-ban egy 70m 2 alapterületű tégla építésű ingatlan 24 millió forintot ért, az ezt követő szinte folyamatos áremelkedés következtében 2020-ban egy azonos alapterületű ingatlant körülbelül 46 millió forintért kínálnak eladásra.

Az albérleti árakra nagy hatással volt a járványhelyzet

2016-tól 2019-ig folyamatosan emelkedtek az albérletárak a kerületben, 2020 szeptemberére azonban igencsak mérséklődtek a bérleti díjak. A koronavírus okozta intézkedések következtében meredeken visszaestek a rövidtávú szálláshely kiadások, sokan a hosszabb távra álltak át, viszont sok egyetemista, illetve ingázó és külföldi munkavállaló nem akart vagy nem tudott az általa bérelt lakásban tartózkodni. Így egyre nagyobb kínálat jelent meg a piacon, nagyobb alkupozíciót okozva a bérlők számára.

Ennek is köszönhetően olcsóbban bérelhetünk manapság ingatlant, mint öt évvel ezelőtt. 2016 szeptemberében a lakásokat átlagosan havi 2266 Ft/m 2 -es bérleti díjért kínálták, 2019-ben ez az összeg már elérte a 3933 Ft/m 2 -t, idén szeptemberre pedig 1945 Ft/m 2 -re csökkent.

Tudta, hogy növekszik a lakásépítések száma, de csökken a lakásépítési kedv?

A KSH gyorstájékoztatójából megtudhatjuk, hogy 2020 I. negyedévében Budapesten 29%-kal nőtt az épített lakások száma az előző év azonos időszakához képest. Építési forma szerint a lakások 89%-át többszintes, többlakásos épületben adták át. Az új lakások átlagos alapterülete 68 m² volt. Ennek ellenére a lakásépítési kedv mérsékelten ugyan, de 1,1 százalékkal csökkent.

Forrás: Ingatlannet.hu

Last modified on Tuesday, 20 October 2020 11:04
Édua Infomédia