Kőbányai Közösségi Hírlap

Feltárulnak a zárt ajtók szeptember 15-én: ingyenes idegenvezetés több kőbányai helyszínen

Rate this item
(1 Vote)

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából több száz olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei számára látogatható. 2018. szeptember 15-én az alábbi kőbányai helyszínekre látogathatunk el:

Kőbányai víztároló medence

Az idén 150 éves Fővárosi Vízművek szeptember 15-én 9.00 és 16. óra között ismét megnyitja legrégebbi, a társasággal csaknem egyidős, mai is üzemelő létesítménye, a Kőbányai víztároló medence kapuit.
Az intézményes vízellátás alapjait 1868-ban fektették le Pesten: a mai Kossuth téren állt az első szivattyúház, az ellennyomó víztároló medencét pedig Kőbányán létesítették. A londoni születésű William Lindley kultúrmérnök irányításával az Első Pesti Vízmű részeként épült meg a kétszer 11 500 köbméter tárolótérfogatú víztároló a városon kívüli dombon 1869 és 1871 között. A hazai téglából, olasz kőművesek közreműködésével épült kétemeletnyi magas építményt 1970-ben négy darab 5000 köbméteres medencével tovább bővítették. A létesítmény építészeti megoldásai lenyűgözőek és tekintélyparancsolóak, így az építményt sokkal inkább gondolnánk székesegyháznak, mint vízellátó létesítménynek. A mai napig kifogástalanul üzemelő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel háromhajós templom hatását keltik. A létesítményeknek helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival hívja fel magára a figyelmet.
Kollégáink folyamatos szakmai vezetésének köszönhetően a látogatók nemcsak a medence történetébe, hanem a főváros vízellátásának kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetnek. A vízellátás legrégibb, ma is működő, építészetileg is káprázatos létesítménye a X. kerület, Ihász utca 29. szám alatt található.


Kép forrása: oroksegnapok.hu

Figyelem!: 

A létesítménybe vezető lépcső áteresztő képessége miatt a bejutás csak szakaszosan lehetséges. Kérjük, olvassák el és szíveskedjenek betartani látogatási szabályzatunkat, mely honlapunkon érhető el: www.vizmuvek.hu

Cím: 1105 Budapest, Ihász utca 29. 

Ajánlott tömegközlekedéssel (az Örs Vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal közelíthető meg) érkezni, mert a parkolás a környéken nehézkes.

 

Rákoskeresztúri Új Köztemető Nemzeti Gyászpark

Rákoskeresztúri Új Köztemető Nemzeti Gyászparkban "Akiket feledésre ítéltek" címmel indulnak séták a megadott időpontokban. A séta időtartama 1,5 óra, mely során bemutatják a temető 298-as 300-as és 301-es parcelláinak történeti hátterét, és néhány itt nyugvó mártír személyes sorsán keresztül áttekintést kaphatunk az 1945 és 1959 közötti időszak Magyarországáról.

Séta indulási ideje

2018.09.15., szombat - 10:00
2018.09.15., szombat - 14:00

Találkozó helyszíne: 

1108 Budapest, Kozma utca 8-10. Látogatóközpont

A séta előzetes regisztrációhoz kötött! Maximális létszám: 50 fő/séta. Regisztráció: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; további információ: 1/896 3874.


Kép forrása: oroksegnapok.hu

Önkormányzati szervezésű séták:

A kőbányai Polgármesteri Hivatal felújított épületének bemutatása

A programsorozat remek lehetőség arra, hogy szakemberek meg- és bemutassák azt, hogy milyen folyamatok szükségesek az örökség megőrzéséhez, megújításához, illetve milyen szándékok, gondolatok hoznak létre egy-egy új épületet, a jövő örökségét.

Az idén gyönyörűen felújított épület eredeti átadásakor az első olyan építmény volt, mely az egyesített fővárosban elöljárósági hivatal céljára épült. Mintaadó előzményeinek a megyeházákat tekinthetjük. Megrendelői, tervezői és kivitelezői ezt az épületet is ideálnak szánták, rajta mutatták meg, funkcionálisan milyennek kell majd lenniük a máshol, a többi kerületben a későbbiekben felépítendő elöljárósági épületeknek. Az épület bejárása során számos olyan helyre is bejutnak a látogatók ahová máskor nem. A ház történetét látványos tablókon mutatjuk be. Vendégeinknek - az újonnan kialakított átriumban - Kőbányához köthető zenei csemegékkel kedveskedünk.

A Kőbányai Polgármesteri Hivatal a felhívás nyomán 2018. szeptember 15-én 10:00 és 16:00 között  ismét kinyitja kapuit, hogy munkatársaink „idegenvezetésével” az érdeklődőknek megmutassuk az eredeti állapotoknak megfelelően átépített, felújított hivatali épületet. A csoportok fél óránként indulnak. előzetes regisztráció nem szükséges a részvételhez.

Helyszín: 1102 Budapest, Kőbánya Szent László tér 29.

Kérjük, figyeljék a www.kobanya.hu-t és a közösségi médiát, ahol hamarosan tájékoztatást adunk a végleges zenei programról!

Kép forrása: kobanya.hu


Séta a kőbányai pincerendszerben

A pincerendszer: XVII. századtól intenzív kőbányászat folyt, amit a gyarapodó Pest város építőanyag igénye csak növelt az évszázadok során. A kezdetleges módszerekkel, kissé szervezetlenül végzett kitermelés a múlt század végére veszélyessé tették a bányászatot, ezért 1890-ben rendeletben tiltották meg a további munkát. A hegybe vájt üregek és pincék azonban megmaradtak és alapot szolgáltak az idetelepülő borászat és a sörfőzés számára. A hatalmas pincerendszer teljes hossza elérheti a 33 km-t is, hisz még ma is vannak feltérképezetlen részei. A látogatóknak a Kőbányai pincerendszer egy részének megtekintésére valamint a földalatti Dreher-kápolna és a fölötte lévő Hild-villa megtekintésére van módja.

Időpont: 2018. szeptember 15-én 10:00 és 14:00 óra között

Helyszín: 1105 Budapest, Kőbánya Bánya utca 35.

A csoportok félóránként indulnak.

A pincerendszerben az átlagos hőmérséklet 10-15 °C, ezért kérünk minden részvevőt, hogy meleg ruhában és zárt cipőben jöjjenek a látogatásra!

A pincerendszer megtekintése ingyenes. A pincelátogatáson bármely érdeklődő az üresen maradt helyek függvényében részt vehet, azonban az előzetesen regisztrálók elkerülik a felesleges várakozást.

A regisztráció érdekében kérem kattintson a linkre és válasszon az időpontok közül:
http://www.kvzrt.hu/?page_id=545


Kép forrása: kobanya.hu

 

A Conti-kápolna bemutatása

A Conti kápolna Kőbánya egyik legszebb és legrégibb műemléke. Az olasz származású Conti Antal Lipót kőfaragómester és felesége, Drenker Krisztina építette 1739-1740-ben annak emlékére, hogy családjuk az akkor tomboló pestisjárványtól megmenekült. A kápolna barokk stílusú, egy homlokzati toronnyal, négyszögletes kősisakkal, a toronysisakon az apostoli kereszttel. Ez alkalommal, idegenvezető segítségével ismerheti meg a kápolna történetét, fedezheti fel látható és rejtett szépségeit.

Időpont: 2018. szeptember 15-én 10:00 és 14:00 óra között 

Helyszín: 1103 Budapest, Kőbánya Kápolna tér

A csoportok félóránként indulnak.


Kép forrása: korosi.org

 

A Szent László plébániatemplom bemutatása toronymászással

Kőbánya talán legismertebb műemléke. Színes, mázas cserepei már messziről csalogatják az érdeklődőt. 1894 és 1899 között épült Lechner Ödön tervei alapján, eklektikus-szecessziós stílusban. A tervező a franciaországi korai román és gótika stílusjegyeit ötvözte reneszánsz, barokk, perzsa és magyar népi elemekkel, mesterien egységessé formálva az épületet. A háromhajós, kereszthajós, bazilikás felépítésű templom főhomlokzatán egy hatszög alaprajzú torony ugrik előre, amely most látogatható, megmászható. A templom rejtett szépségeit most vezető segítségével fedezheti fel. A toronymászás közben érdemes a harangok történetét bemutató vetítettképes rövid előadást is meghallgatni.

Időpont: 2018. szeptember 15-én 10:00 és 13:00 óra között

Helyszín: 1102 Budapest, Kőbánya Szent László tér 25.

A csoportok félóránként indulnak.

További információ: www.oroksegnapok.hu


Forrás: kobanya.hu, korosi.org, oroksegnapok.hu

Last modified on Sunday, 16 September 2018 20:24

Édua Infomédia

Top Desktop version