Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kőbányai aranybánya

Rate this item
(1 Vote)

A kerület értékeiről szóló „Kőbánya, az én aranybányám” című könyv bemutatójára a Szakrális Művészetek Hete programjainak keretében a Szent László Plébánián került sor szeptember 17-én. A kiállítás megnyitóval egybekötött könyvbemutatón Balogh Attila atya köszöntötte az érdeklődőket és köszönte meg azok munkáját, segítségét, akik nélkül a könyv nem jelenhetett volna meg. Külön kiemelte, hogy a Kőbányai Önkormányzat anyagilag is támogatta a megjelenést. A szerkesztésért Verbai Lajosnak, a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének mondott köszönetet. A kiadvány a Szent László-évhez kapcsolódva készült el és jelent meg.

Kőbánya, az én aranybányám című könyv borítója

A hiánypótló kiadvány nemcsak magáról a templomról, annak építéséről és szépségeiről szól, hanem a plébánián működő közösségek múltjáról és jelenről is. A kötet tartalmaz tudományos értekezéseket, de helytörténeti és kultúrtörténeti visszaemlékezések is színesítik, felölelve a kőbányai főplébánia mintegy 100 éves történetét, éppúgy érintve az európai viszonylatban is kiemelkedő isten háza építéstörténeti értékeit, mint a benne működő közösségek életét. A kötet megszületését megelőző több éves gyűjtő- és kutatómunkát a kötet szerkesztője, a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, Verbai Lajos fogta össze, illetve a nagyszabású munkában kiemelkedő szerepe volt a Kőbánya Kiváló Közösségépítője elismeréssel is rendelkező Fazekas Jenőnének, aki avatott ismerője a városrész történelmének.

Balogh Attila atya

A rendezvényen a Kőbányai Önkormányzat képviseletében köszöntőt mondott Weeber Tibor alpolgármester, aki elmondta, hogy a kötetben olvashatunk számos helytörténeti érdekességről, mint ahogy a templomhoz kapcsolódó legfontosabb információkról. Az alpolgármester kiemelte, szakrális és építészeti szempontból egyaránt különleges és egyedülálló a plébániatemplom épülete, amelyet Lechner Ödön által tervezett és amely a hazai szecessziós építészet egyik műremeke. Weeber Tibor rámutatott, a templom és a közösség élete ezer szálon fonódik össze Kőbánya történetével és kultúrájával, melyről a kötet szövegei színes részletgazdagsággal tanúskodnak. 

Weeber Tibor alpolgármester

A kiadványba egy CD-melléklet is került, melynek révén a csodálatosan szép kivitelezésű könyv vizuális élményéhez zenei is társul, hiszen a lemezen Benedek András kántor előadásában egyházi és világi művek csendülnek fel. Külön említést érdemel a kőbányai Szent László-plébániatemplom vegyes kara, melynek története szintén külön fejezetet kapott. Az énekkart 1919-ben alapítottak és a mai napig működik igen magas színvonalon. Az igényes és szép kivitelezésű kötet megjelenést a X. kerületi önkormányzat biztosította, ugyanakkor a könyv szerzői díjazás nélkül dolgoztak. A könyvet az érdeklődők a Kőbányai Szent László Plébánián vásárolhatják meg.

Forrás: Orientpress.hu, Kőbányai Önkormányzat, Verbai Lajos

Last modified on Wednesday, 27 September 2017 10:11

Hírek

Régi képek, emlékek

Lakótelep a világ végén
Építési terv
Régi újhegyi kép
Régi kép
Épül a Mély tó
Épül és szépül
Már állnak a házak
Látkép
Zajlik a munka
Részből egész

Közösségi Hírek

Mondja el Ön is véleményét a reptéri zajvédelmi intézkedési tervről!

Mondja el Ön is véleményét…

Tisztelt Kőbányai Lakosok!A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004....

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia