Kőbányai Közösségi Hírlap

Lerakták az Eiffel Műhelyház alapkövét Kőbányán

Értékelés:
(1 szavazat)

Lerakták a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházának alapkövét Kőbányán, amely szimbolikus esemény az Opera 134. évadának megnyitása is volt egyben. Az ünnepi eseményen - többek között - részt vett Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, Eötvös Péter zeneszerző, Ókovács Szilveszter, az Opera főigazgatója, valamint Kovács Róbert polgármester is. 

 

Krucsainé Herter Anikó kultúráért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott: kultúrtörténeti jelentőségű beruházás a Magyar Államvasutak egykori Északi Járműjavító szerelőcsarnokának átépítése az Operaház logisztikai központjává. A várhatóan jövő év végégig 14,1 milliárd forintos állami támogatással megvalósuló beruházás egy olyan új korszak beköszöntét jelzi, amikor a gazdasági és szellemi környezet is adott ahhoz, hogy a rendszerváltozás hosszú stagnáló állapota és a 2010 előtti évek mélyrepülése után évszázada nem látott fejlődés induljon Magyarországon - mondta a helyettes államtitkár, aki kitért arra is: az Európai Unióban a legmagasabb GDP-arányos összeget, 2017-ben 2,1 százalékot, Magyarország fordítja a kultúrára.

 

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a beruházás mérföldkő a főváros kulturális életében, hiszen egyik rozsdaövezete megújításával Budapest egy egész Közép-Európában iránymutató, 21. századi, többfunkciós művészeti központtal gazdagodik. A 131 évvel ezelőtt épített komplexum Magyarország legnagyobb alapterületű ipari emlékműve. 2009 óta üresen állt, amikor 2015 nyarán magyar kormány úgy döntött, hogy az Operaház rendelkezésre bocsátja a 22 hektáros telek 6,7 hektáros részét, rajta a mintegy 25 ezer négyzetméteres szerelőcsarnokkal - idézte fel Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

 

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója kiemelte: az Eiffel Műhelyházban elsősorban szakmai háttérmunka fog folyni, de a tervek között szerepel egy barokk és 20. századi, valamint kortárs művek bemutatására, kísérletezésre alkalmas 370 fős színházterem és egy több hektáros közpark kialakítása is. Az épület mindig a vasúttörténeté marad és továbbra is a közjót fogja szolgálni a jövőben is. Az átépített komplexumban emléktermet szentelnek Feketeházy János, a csarnok építészének, aki egyébként az Operaház tetőszerkezetét is tervezte - fűzte hozzá a Népliget szomszédságában, a Kőbányai úton található épületről. Ókovács Szilveszter szerint Magyarországon "nemcsak stadionok, hanem színházak is épülnek és ezzel nem mindig tudnak mit kezdeni az emberek külföldön", ahol egyre több színházat zárnak be. Kitért arra is: a beruházás előkészítése négy évvel ezelőtt vette kezdetét, ha az akkori árakhoz képest csak 29 százalékkal nőttek a költségek, az "egy hősies cselekedet, az árak teljes leszorítása" egy 220 méter hosszú és 110 méter széles épület esetében, amelynek átépítésére csaknem 20 milliárd forintot fognak költeni.

 

Az Operaház 2017/2018-as évadának nyitóeseményén elhangzott az is: az évad első eladása a Bánk bán baritonváltozata lesz Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója rendezésében szeptember 9-én az Erkel Színházban.

Az egyebek mellett az Eiffel Műhelyház alapkőletételi okmányát és építészeti terveit is tartalmazó hengert Ókovács Szilveszter, Krucsainé Herter Anikó, Szalay-Bobrovniczky Alexandra és Eötvös Péter zeneszerző, karmester helyezte el a csarnokban.

 

Kovács Róbert polgármester a kerületi és a fővárosi kulturális élet történelmi pillanatának tartja a Magyar Állami Operaház Műhelyháza alapkövének elhelyezését a kőbányai Eiffel csarnokban, a volt MÁV Északi Járműjavító területén. A polgármester úgy látja, hogy "Kőbánya tovább fejlődik!" 

 


Magyarország legnagyobb, állami kézben lévő ipari műemléképülete, a 220 méter hosszú, 110 méter széles Eiffel-csarnok lesz az otthona az Operaház összes műhelyének, raktárának, helyet biztosítva ezzel a kellékeknek, jelmezeknek, díszleteknek, világítóeszközöknek, valamint a próbacentrumnak és a pihenést, feltöltődést szolgáló rekreációs övezetnek. A műhelyház ad majd helyet az operastúdiónak, és különféle színházi műhelyszakmák oktatóhelyszíne lesz.

Az Eiffel Műhelyház látványtervéről készült videó EZEN a linken vagy a cikk alatt tekinthető meg.

 

Forrás és képek: MTI, Kormany.hu, Opera.hu, EMMI, Kovács Róbert Facebook oldala

Utoljára frissítve: 2017. szeptember 10., vasárnap 19:16

Média

Édua Infomédia

Top Desktop version