Kőbányai Közösségi Hírlap

A költészet napja Kőbányán április 11-én

Rate this item
(0 votes)

„Szállj költemény, szólj költemény
mindenkihez külön-külön,
hogy élünk ám és van remény, -
van idő, csipjük csak fülön.”
József Attila: Szállj költemény/ részlet/ 1937      

Kőbányán a magyar költészet napja megünneplése 4 éve kiemelkedő kulturális eseményévé vált. Az oktatási-nevelési intézmények, a kőbányai óvodások és iskolások aktív résztvevői voltak az elmúlt négy év programjainak, amiért köszönet illeti őket. A Költészet Napjának formailag szokatlan módon való megünneplése nemcsak alkalom arra, hogy József Attila születésének évfordulójára emlékezzünk, illetve a magyar költészetre hívjuk fel a figyelmet, hanem az élményközpontú esemény révén az irodalom elérhetővé és kézzel foghatóvá válik a résztvevő gyermekek számára.

 

Előzmények:
Az első alkalommal Budapest X. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ szervezésében 2012. április 11-én 11 óra 11 perckor, az erre az alkalomra „KÖLTÉSZET PARKJA” névre keresztelt helyszínen Sebő Ferenc előadóművész és népzenekutató vezetésével, a rendezvényen megjelent több mint ezer résztvevő együtt énekelte el József Attila: Rejtelmek című versét. A Költészet Napja Kőbányán az oktatási intézmények segítségével és együttműködésével valósult meg.
- 2013. április 11-én ugyanazon a helyszínen József Attila első versének – melyhez bizonyítottan József Jolán egy harmadik „válasz strófát” illesztett – tulajdonított „Kedves Jocó” sorait elevenítették fel a vállalkozó kedvű gyerekekkel, és térben is megjeleníttették a vers írott szövegét. A betűket és az ebből összeálló szavakat, majd verssorokat több mint 300 gyermek mutatta fel az ég felé a Költészet Parkjában. A betűket tartalmazó táblákat a diákok a helyszínen vízzel festették meg.
- 2014. április 11-én Költészet parkjában József Attila: Hull a levél a fáról… című versét jelnyelv útján „mondtuk el” - az erre az alkalomra meghívott – nem halló és nem beszélő gyerekeknek és felnőtteknek. Vendégeink voltak: Weisz Fanni modell és Varró Dániel költő, valamit Sebő Ferenc és együttese.
- 2015. évben a táncot hívtuk segítségül. Április 10-én, pénteken 11.00 óra 11 perckor József Attila: A kanász című versének énekelt változatára a résztvevők ugrós táncot tanulnak meg és járnak el neves néptáncosok, Tóth Ildikó „Fecske” Harangozó-díjas és Farkas Zoltán „Batyu” Érdemes művész és kőbányai néptáncos gyerekek segítségével, melyhez a muzsikát a Sebő együttes hozza.
- 2016-ben ismét invitáljuk a verskedvelőket egy újabb nagy teljesítmény megvalósítására!!!

A Költészet Napja tiszteletére 2016. április 11-én, hétfőn újabb irodalmi programra hívjuk a gyermekeket és tanáraikat, óvodásokat és az óvónéniket valamit az irodalmat kedvelő érdeklődőket a KÖLTÉSZET PARKJÁBA (Rottenbiller park, Kőbánya X. kerület, Előd utca 1.) Most a költeményeket több mint ezer léggömb segítségével az égbe repítjük!!!

2015. április 11-én, hétfőn 11.00 óra 11 perckor József Attila: Szállj költemény című verse alapján a résztvevő gyerekek egy léggömbökbe rejthetik el verssoraikat és azt felfújva egyszerre engedjük fel az égbe. 

A két órás program alatt lesz még közös Éneklés (ahogy 2012-ben), Betűkirakó (ahogy 2013-ban) Jelnyelven való versmondás (ahogy 2014-ben) és Verstáncoltató (ahogy 2015-ban).
1. A résztvevő gyermekek így az elmúlt évek közös játékait eleveníthetik fel.
2. A verssel való találkozás különböző formái élményszerűvé teszi a költészettel, a verssel és a költészettel a kapcsolatot.
3. A tanulási folyamat és a közös produkció létrehozása előhívja a résztvevőkben az együttműködési készséget és közös élményt ad mindannyiunk számára.

További programok: 
A „KÖSZI” épülete előtti park (Budapest X Kerület, Kőbánya, Előd u. 1.) arra a napra  a Költészet Parkja nevet kapja és a különböző helyszínek mindegyikén a költészettel találkoznak a résztvevők.
- Sebő Ferenc népzenekutató, előadóművész és együttese verseket énekel,í
- Helyi előadók versénekeit hallgathatják, az „Idézetek falára” kedves verssoraikat írhatják,
- A kiállított „versírógépen” versek írhatnak,í
- „Versszobrokat” készíthetnek,
- A résztvevők sétájuk során a Költészet Parkjában, az Irodalmi Pantheonban szereplő költőkkel ismerkedhetnek,
- A „Vers labirintusban” barangolhatnak, ahol egy-egy vers tudása segít az eligazodásban,
-  Az irodalmi kávézóban „kuglert” vásárolhatnak,
- A Kőbányai Könyvtár munkatársainak foglalkozásain… és további helyszíneken meglepetések várnak a résztvevőkre.

Az ügyet kezdetőktől támogatja Kovács Róbert Kőbánya polgármestere, és állandó vendégünk lesz Sebő Ferenc Kossuth-díjas népzenekutatót, előadóművészt, aki együttesével énekelt verseket megtanítani a résztvevőnek. Programunkban részt vesz a Szabó Ervin Könyvtár Kőbányai Könyvtára és a Tébláb Művészeti iskola.

A rendezvény időpontja: 2016. április 11. hétfő 10.00 - 12.00
Helye: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Nonprofit Kft. – KÖSZI előtti park (erre a napra: a Költészet parkja) 1105. Budapest, X. kerület Előd utca 1.
További részletes információ a www.korosi.org honlapon található

Kőrösi Nonprofit Kft. 

Last modified on Tuesday, 12 April 2016 08:25

Édua Infomédia

Top Desktop version