Kőbányai Közösségi Hírlap

Csarnokfoglalóval nyitott évadot az Operaház Kőbányán

Rate this item
(1 Vote)

A tervek szerint 2017 nyarán megnyíló Eiffel Műhelyházban tartott nagyszabású "csarnokfoglaló" rendezvénnyel nyitotta meg a 2015/16-os évadot a Magyar Állami Operaház vasárnap. Ókovács Szilveszter főigazgató az Operapiknikkel egybekötött évadnyitó társulati ülésen áttekintette vezetésének elmúlt négy évét, kiemelve a dalszínház leendő műhely- és raktárházának küszöbön álló létrehozását. A július végi kormánydöntés alapján 14,5 milliárd forint állami támogatásból újulhat meg a X. kerületi Kőbányai úton található északi járműjavító csarnok, amely ezzel teljesen új kulturális funkciót kap. Az Operaház közleménye szerint 35 éve nem született ilyen horderejű, a Magyar Állami Operaházat érintő kormányhatározat.

 

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Magyarország legnagyobb, állami kézben lévő ipari műemléképülete, a 220 méter hosszú, 110 méter széles Eiffel-csarnok lesz az otthona az Operaház összes műhelyének, raktárának, helyet biztosítva ezzel a kellékeknek, jelmezeknek, díszleteknek, világítóeszközöknek, valamint a próbacentrumnak és a pihenést, feltöltődést szolgáló rekreációs övezetnek. A műhelyház ad majd helyet az operastúdiónak, és különféle színházi műhelyszakmák oktatóhelyszíne lesz.

A csarnokban 2017 januárjában avathatják fel a 400 néző befogadására alkalmas Bánffy Színházat is, ahol kamaradarabokat, barokk és kortárs műveket tűznek majd műsorra - sorolta Ókovács Szilveszter.  A főigazgató jelezte azt is, hogy az Operaház rekonstrukciójáról szóló döntés még ebben az évben megszülethet. Mint mondta, év végéig benyújtják az erről szóló előterjesztést a kormánynak, a munkálatokat 2017 nyarától 2018 májusáig végezhetik el. Az Operaház hivatalos újranyitása a tervek szerint 2018. május 24-én lesz a Bartók-opera ősbemutatójának centenáriumáról megemlékező Kékszakállú 100-zal.

 

Fotó: Máthé Zoltán - MTI, illetve Kovács Róbert Facebook oldala

Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere köszöntőjében történelmi eseménynek nevezte az 1880-as években épült ipari üzem átalakítását. Hozzáfűzte: nagy öröm, hogy a nyugat-európai, így például a Ruhr-vidéken látható példák után Budapesten is megvalósulhatnak ilyen nagyszabású barnamezős beruházások, amelyekben egy egykori ipari létesítmény új, kulturális funkciót kap.

 

Fotó: Kovács Róbert Facebook oldala

A vasárnapi évadnyitóra az Operaház társulata különleges műsorral készült, melynek előadásában részt vett a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, az Operaház együttese 220 fővel, az Operaház és az Erkel Színház egyesített kórusa 150 fővel, valamint a Magyar Nemzeti Balett 37 pár táncossal. Wagner Tannhäuser című operájának Csarnok-áriáját Sümegi Eszter, a Magyar Állami Operaház most induló évadának kamaraénekese adta elő.

Az Operaház 2015/16-os Shakespeare-évadában 33 premier, köztük 12  hazai bemutató, összesen 500 nagytermi előadás, benne 45 repertoárprodukció, 100 hangverseny, kamaraelőadás, gála, rendezvény és fesztivál-előadás, 200 gyermekprogram, 600 épülettúra, több mint 1100 nagyköveti prezentáció - összességében 2500 attrakció várja a közönséget.

 

Fotó: Kovács Róbert Facebook oldala

Forrás: MTI, képek: Kovács Róbert Facebook oldala, MTI

Last modified on Friday, 18 September 2015 22:06

Édua Infomédia

Top Desktop version