Kőbányai Közösségi Hírlap

Búvárok a sörgyárban

Rate this item
(1 Vote)

A Honvédelem.hu portál számolt be arról, hogy a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred búvárai meghódították a kőbányai sörgyár misztikusnak tetsző pincerendszerét. A különleges helyszínen való merülés különleges lehetőség volt, hiszen a „békaembereknek” berendezett termeken és folyosókon kellett átküzdeniük magukat. 

„Olyan, mintha egy hajóroncs kabinjain keresztül úsznánk” – magyarázták a felkészülő búvárok, mielőtt eltűntek volna a pincerendszer alsó emeletére vezető – elárasztott – lépcső előtt. A két szint sokáig munkaterület volt; előbb bányaként működött, majd a második világháború alatt a Messerschmidt vadászgépek motorjainak összeszerelő üzeme volt, végül óvópincévé alakították át. 

A háború után a kőbányai sörgyár települt be a napvilág elől elrejtett folyosórengetegbe. Legtöbb helyisége ma már üresen áll, ám a második szintet idő előtt elárasztotta a talajvíz, ami mostanra egészen a felső pinceemelet aljáig ér. Az évek óta érintetlen környezet így igazán különleges és egyben tökéletes lehetőséget biztosít civil és katonai búvároknak a nehezebb körülmények közötti munkavégzés biztonságos gyakorlására. 

Ezért is használták ki a lehetőséget az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészbúvárai, akik számára elsődleges fontosságú, hogy felkészültek legyenek akár katasztrófavédelmi, akár a rendeltetésükből fakadó feladatok ellátására. Az eligazítást és felszerelések ellenőrzését követően a búvárok megindultak a 12 Celsius-fokos vízbe vezető lépcsőn. Tizenkét méter mélyen, körülbelül egy órát töltöttek el, különböző folyosókon és termeken átküzdve magukat, gyakorta olyan keskeny réseken, amiken épp csak átfértek. 

A pincemedencében – ahogy a szakértők mondják – kontrollált hidegvízben folyhat a gyakorlás, ráadásul, ha bármi baleset történne, pillanatok alatt vízfelszínre tudnak úszni.

A merülésről videó-összeállítás is készült, amely a cikk alatt tekinthető meg!

Forrás és képek: Honvédelem.hu

Last modified on Sunday, 08 February 2015 09:13

Media

Édua Infomédia

Top Desktop version