Kőbányai Közösségi Hírlap

A kőbányai Terror Háza

Rate this item
(1 Vote)

Országos hírnévre tett szert az Andrássy úti Terror Háza, pedig a kőbányai Kisfogház Emlékhely is méltán megérdemelné az ismertséget. A Kozma utcai Fegyház és Börtön oldalából megközelíthető emlékhely ugyanis olyan hátborzongató hely, ahol több százan töltötték utolsó napjaikat, illetve vesztették életüket az elmúlt száz év alatt.

 

A Kisfogház Emlékhely honlapján található dokumentumokból megtudhatjuk, hogy 2001-ben az Igazságügyi Minisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága segítségével, a Politikai Foglyok Szövetségének alapító elnöke Fónay Jenő – egykori halálraítélt – kezdeményezése és munkája nyomán jött létre a Budapesti Fegyház és Börtön területén.

 

A Kisfogház a kommunista diktatúra idején vált hírhedtté. Itt már a Rákosi-rendszerben is végeztek ki politikai foglyokat, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően pedig a Kádári megtorlás központi színhelyévé vált. Ebben az időszakban több mint 200-an töltötték itt utolsó napjaikat. Itt végezték ki Nagy Imrét a forradalom miniszterelnökét, Maléter Pál honvédelmi minisztert, Szabó Jánost a Széna tér, Angyal Istvánt a Tűzoltó utca és Iván Kovács Lászlót a Corvin köz legendás parancsnokát.

 

A terror egykori színterén létrehozott Emlékhely berendezése és kialakítása - a cellák, a siralomház, a vesztőhely - bemutatja, milyen körülmények között töltötték utolsó napjaikat a halálraítéltek. Az Emlékhely udvarán lévő Emlékfalra került fel a martíroknak a névsora. Az Emlékfalon maguk az emlékezők, a családtagok, hozzátartozók is elhelyezték emléktábláikat.

A Kisfogház Emlékhely a kegyelet és emlékezés, a felnövekvő generációk számára pedig egyben a történelmi ismeretterjesztés helyszíne is.

 

Kisfogház Emlékhely

Helyszín: 1108 Budapest, Kozma u. 13. (bejárat az Újhegyi út felől)
Nyitvatartás: kedden és csütörtökön 10-15 óra között. Csoportoknak előzetes bejelentkezés, egyeztetés alapján a hét többi napján is. Hétfőn az Emlékhely zárva van. 
Az emlékhely megtekintése díjtalan, tárlatvezetést biztosítanak.
Kapcsolat:
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Előzetes bejelentkezés: 06-20 448-7088
További információ a Kisfogház Emlékhely honlapján található.

 

Édua Infomédia

Top Desktop version