Kőbányai Közösségi Hírlap

Kőbánya ismeretlen tájaira kalauzol az Építész Továbbképző

Rate this item
(2 votes)

Kőbánya számottevő ipari örökséggel, eltérő karakterű lakóterülettel, jelentős parkokkal, zöldterülettel rendelkező, sokszínű kerület. Gazdag szecessziós építészeti örökséggel és számos ipari műemlékkel is büszkélkedhet, amelyet érdemes közelebbről is megismerni. Az Építész Továbbképző a Kőbányai Önkormányzattal együttműködve indít sétákat a városrészben április-májusban. A célpontok a sörgyári pincerendszer, a történeti városközpont rehabilitációja, a Richter Gedeon fejlesztései és a Dreher épületegyüttese.

Április 24. 1. séta: Pincerendszer és a Dreher-villa: Magyarország egyik legnagyobb, több mint 32 km hosszú, fésűs elrendezésű, összefüggő pincerendszere található Kőbánya egykori bányái helyén. A sétasorozat első állomása a kőbányai pincerendszer bejárása lesz, amelyet követően a használaton kívüli, leromlott állapotú, de eredeti berendezéseit máig megőrző, klasszicista stílusú Dreher-villát tekinthetik meg az érdeklődők.

Május 29. 4. séta: A Dreher Sörgyárak helyi védettségű épületegyüttese: A Dreher Sörgyárak Kőbánya múltjának meghatározó formálója volt. A nagy múltú gyár a XIX. század derekától folyamatosan, több korszakban kiépült jelentős ipari épületegyüttes, amely a hat kőbányai sörgyár közül egyetlenként ma is eredeti rendeltetésének megfelelően, javarészt a felújított épületállományban működik. Az városi séták egyikén a Dreher Sörgyáraknál évtizedek óta folyó ütemezett felújítást koordináló Vincze Ernő főépítész mutatja be a védett épületeket, és beszámol a felújítás részleteiről, a technológiaváltás és az építészeti örökség összehangolásának nehézségeiről, az épületegyüttesben rejlő további lehetőségekről.

Május 8. 2. séta: Építészeti örökség és rehabilitáció a történeti kerületközpontban: A kőbányászat, a szőlőművelés illetve bortermelés, majd a sörgyártás után Kőbányán a negyedik gazdasági tényező a téglagyártás volt, mivel nyersanyaga, az agyag itt bőségesen állt rendelkezésre. Kőbánya nemcsak ipari építészetével tűnik ki a fővárosi kerületek közül, hanem a gyárak közép- és felsővezetői számára épített egységes hangulatú, magas minőségben kivitelezett századfordulós lakóépületeivel is. A Ligettelek rehabilitációs terület, a Nyitra utca és a Gitár utca környéke számos értékes fővárosi és kerületi védettségű egyedi épülettel és épületegyüttessel rendelkezik. A városi séták egyikén ezeket a jellegzetesen kőbányai hangulatú lakóterületeket mutatja be Mozsár Ágnes főépítész és Buzás Kálmán várostörténész.

Május 22. 3. séta: A Richter Gedeon megvalósult és tervezett fejlesztései: Napjainkban Kőbánya méltán híres az itt működő, nemzetközileg is rangos cégekről, köztük a Richter Gedeon Gyógyszergyárról. Az egyik városi séta és épületlátogatás keretében K. Szabó Miklós, a Richter Gedeon főépítésze bemutatja többek között a kutatóépületet, a 2010-ben elkészült zöldfelületi fejlesztést is, valamint beszámol a közeljövőben tervezett újabb elképzelésekről. A Farmakológia épület VI. emeleti Centenáriumi Emléktár teraszáról átfogó képet kapunk nemcsak a Richter Gedeon telephelyéről, de magáról Kőbányáról is: jó időben innen egészen különleges a panoráma.

Végre vége a télnek, érdemes kimozdulni és többet megtudni erről a sokszínű, sokféle karakterű városrészről. Regisztráljon a „Kőbánya: múlt – jelen – jövő” városi sétákra az Építész Továbbképző honlapján!

További érdekes részletek a Hg.hu honlapján EZEN a linken érhető el.


A kép forrása: Hg.hu

Last modified on Sunday, 14 April 2013 12:37

Édua Infomédia

Top Desktop version