Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Elindul a kőbányai LÉLEK-program

Rate this item
(0 votes)

Január elején számoltunk be arról, hogy Kőbánya részt vesz a a hajléktalanok felzárkóztatására kidolgozott LÉLEK-programban (lakhatási, életviteli, lelki segítségnyújtási és egzisztenciateremtési közösségi program). Az elhatározást gyorsan tettek követték, hiszen egy hónappal később, február 6-án már meg is történt az első LÉLEK-ház átadása a kerületben. A Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. munkatársai nagyon rövid idő alatt végeztek kiemelkedő munkát, amely révén a hosszú évek óta üresen álló Maglódi úti napközis tábort varázsolták alkalmassá a program befogadására.

 

A LÉLEK-pont bejárata a Maglód úton, az épület előtt a program kidolgozásában kiemelkedő szerepet játszó Baptista Szeretetszolgálat autója parkol

Kovács Róbert polgármester a LÉLEK-ház megnyitóján az utóbbi két évtized legjelentősebb projektjének nevezte a programot, amely Kőbányán "célba talált", hiszen a kerületben is élnek hajléktalanok, mint ahogy több, a hajléktalanság kezelésével foglalkozó intézmény található itt. Megosztotta azt a személyes élményét, amikor egy életerős fedél nélküli férfinak - a legjobb szándék ellenére - nem tudtak munkát adni a bürokratikus akadályok miattKovács Róbert szerint a program többek között ezért előremutató, hiszen - a lakhatási lehetőség megteremtése mellett - a munkához jutást is segíti. A munka alapfeltétele annak, hogy a programban résztvevők idővel képessé váljanak az önálló életvitelre, vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba. A polgármester kiemelte, hogy alig telt el egy hónap az ötlet megszületése és a megvalósítás között, valamint méltatta a Baptista Szeretetszolgálat kiemelkedő szerepét, amely már eddig is rendkívül sokat tett a hajléktalanok helyzetének enyhítéséért, és - tapasztalatait felhasználva - oroszlánrészt vállalt a program kidolgozásában. Közlése szerint a kormányzat 90 millió forint támogatást nyújt a program elkezdéséhez, a második félévben pedig saját forrásból folytatják a munkát, amelyre csaknem 50 millió forint önrésze van az önkormányzatnak.

Kovács Róbert polgármester beszél a megnyitón

Dr. György István főpolgármester-helyettes, Kőbánya országgyűlési képviselője a társadalom összefogásának jelentőségét hangsúlyozta. Véleménye szerint amikor egy probléma megoldása kapcsán ilyen széles társadalmi összefogásra kerül sor, mint most a LÉLEK-programban, akkor nem maradhat el az eredmény. Különösen ha a "józan ész és szív együtt tud működni". Elmondta, hogy sok év telt el a főváros életében, amikor a főváros előző vezetése büszke volt a hajléktalanprobléma kezelésére, ugyanakkor álláspontja szerint ez inkább "a szavak szintjén történt, mint a tettek mezején". Most azonban olyan program indult el végre, ami nem csak a felszínt érinti, hanem a problémát komplexen kezelve vezethet eredményekre. 

Dr. György István, Kőbánya országgyűlési képviselője

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális államtitkára is ellátogatott kerületünkbe, és megköszönte az elmúlt napokban tapasztalt "hallatlan összefogást” és további együttműködésre biztatta a lakosságot. Úgy fogalmazott: a mostani program azt üzeni a társadalomnak, hogy érdemes szolidaritást vállalni a rászorulókkal. Mindazokkal, "akik tenni tudnak és akarnak is életük javításáért, sorsuk jobbra fordításáért, azokért a társadalom sokkal inkább összefog” – tette hozzá az államtitkár. Kitért arra, hogy hamarosan döntés születik azokról az uniós pályázatokról, amelyeket az úgynevezett konvergenciarégiókra írtak ki. Budapesten több mint félmilliárd forint értékű pályázat érkezett, amelyek a hajléktalanság felszámolására vonatkoztak. Soltész Miklós azt is kijelentette, fontos, hogy az érintettek szállást, meleg ételt, teát kapjanak, de emellett olyan célt kell kapniuk, amely a lakhatáson és a munkán keresztül segíti a társadalomba történő visszailleszkedést.

Soltész Miklós államtitkár

Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere azt mondta: "a jó állam nem biztatja a hajléktalanokat, hogy éljenek az utcán és egyenek a kukából, hanem ad nekik lehetőséget a normális élethez, ez a LÉLEK-program". Mint hozzátette, a Józsefvárosban nemsokára a második LÉLEK-házat is átadják, ide olyanok kerülnek, akik nem tudnak azonnal munkába állni, külön foglalkozást igényelnek szociális és egészségügyi szempontból. Az eddigi tapasztalatok kapcsán arról is beszámolt: akik már bekerültek a programba, azok közül akadnak olyanok, akik 1-2 hónap múlva saját lakásba költözhetnek. Lélektani fordulatnak nevezte, hogy a LÉLEK-házban élők a hideg időben csaknem 40 életet mentettek meg, vagyis már ők segítettek másoknak. A saját forrásból indított józsefvárosi programhoz 150 millió forinttal járult hozzá a szociális államtitkárság.

Forrás: MTI, Kőbánya.info

------------

A Kőbányai Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási, Egzisztencia-teremtési Közösségi Program

A Kőbányai Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási, Egzisztencia-teremtési, Közösségi Program (a továbbiakban: LÉLEK-program) a kőbányai hajléktalanok komplex rehabilitációját célozza meg. A program elfogadásával és végrehajtásával a Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Kőbányán megteremti a hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának esélyét, valamint megfelelő, fenntartható és hosszú távú lakhatási megoldást dolgoz ki a hajléktalanság jelenlegi problémáinak megoldására.

A program időtartama: 2012. január 1.-2012. december 31.

A program megvalósításának költségeihez a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 90 millió Ft támogatást nyújt, ez az összeg a program első 5 hónapjának működési költségeit és kerületi fejlesztési beruházások megvalósítását fedezi. A program folytatásához szükséges anyagi forrás az önkormányzat 2012. évi költségvetésébe kerül betervezésre.

A program alapvető célja

a) a hajléktalanságból kivezető út megteremtése,
b) a lakhatási lehetőség fokozatos biztosítása,
c) a hajléktalanok számára visszailleszkedés a munka világába,
d) a teljes társadalmi rehabilitáció elindítása.

A program célcsoportja
Kőbányai illetékességű hajléktalan személyek.
Azt a személyt tekintjük jelen programban kőbányai illetékességűnek, akinek
- a lakcíme kerületi hajléktalanszálló,
- a települési szintű lakcíme Budapest Főváros X. kerülete.

A program elemei
a célcsoport felkutatása, a programba bevonásra kerülő személyek kiválasztása,
- komplex, egyénre szabott rehabilitációs program kidolgozása,
- LÉLEK-Pont információs és esetkezelő hely,
- lakhatási alprogram: 10 fő számára lakhatás biztosítása (LÉLEK-Ház 1.); 20 fő számára lakhatás biztosítása (LÉLEK-Ház 2.); mintegy 10 fő számára 2013. január 1. napjától szociális bérlakás biztosítása határozott időtartamra,
- foglalkoztatási alprogram: a KŐKERT Kőbányai Non-profit Közhasznú Kft. (a továbbiakban: KŐKERT Kft.) szervezésében munkaviszony létesítése a komplex rehabilitációs tervek figyelembevételével 6-8 órában.

A program alapelvei

Az emberi méltóság: A program végrehajtása során kiemelt figyelmet kell fordítani az emberi méltóság tiszteletben tartására. Az emberi méltóság alapvető joga egyrészt abszolút korlátokat határoz meg, amelyeket a program során sem a program végrehajtásáért felelős szervezetek, sem más személyek nem léphetnek át, másrészt biztosítja az egyenlő bánásmód követelmények a megtartását.

Az önkéntesség elve: A program a kerületi hajléktalan személyek számára nyitott, az abban való részvétel önkéntes. A segítő szakemberek senkit nem kötelezhetnek a programba való bekapcsolódásra. Az önkéntesség a komplex rehabilitációs program megvalósítása szempontjából úgy értelmeződik, hogy a kliens elfogadja és betartja az együttműködési megállapodás rá vonatkozó részeit.

A prevenció elve: A LÉLEK-program alapvető elve a prevenció. Minden társszervezetet bevonva meg kell előzni az egyes személyek és a családok hajléktalanná válását. Ez a probléma „társadalmasítása” is egyben, azaz a tudatos egymásra figyelés kialakítása. Másodlagos szinten mindent el kell követni annak érdekében, hogy a hajléktalan személyek újra a társadalom felelős tagjai lehessenek. Harmadlagos szinten pedig olyan készségekkel és képességekkel kell felvértezni a klienseket, a programba bevont személyeket, hogy hajléktalanná válásuk újbóli kialakulását megakadályozzuk.

A szubszidiaritás elve: Az Önkormányzat a maga eszközeivel csak akkor képes hatékonyan segítséget nyújtani, ha kiépül, és működik a személyek „természetes” védőhálója, ha ez a védőháló jelzi, amikor a probléma meghaladja a kisközösség megtartó erejét.

A „lépésről lépésre” elv: A programba bevont személyekkel a Bárka Kőbányai Szociális és Gyermekjóléti Központ (a továbbiakban: Bárka) megállapodást köt, amely tartalmazza a programban történő részvétel feltételeit. A lakhatással párhuzamosan foglalkoztatás indul meg a társadalmi reintegráció elősegítése érdekében. Az egy éves programban mindenütt be kell építeni személyes visszacsatolásokat, ha szükséges, módosítani kell a rehabilitációs tervet, szükség esetén a megállapodást is aktualizálni kell. Az önálló lakhatási programba csak az a személy vonható be, aki a megállapodásban foglaltakat betartotta, és a programban együttműködő volt. A kliens értékelése nem lehet egyetlen személy feladata. A programban való részvétel értékelése teamben történik, amelynek részese maga a kliens is.

A hálózati működés elve: Az Önkormányzat területén működő szociális szolgáltatók, továbbá a KŐKERT Kft. és a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. (a továbbiakban: Vagyonkezelő Zrt.) az Önkormányzattal együttműködve, a társszervek szükség szerinti bevonásával valósítják meg a programot. A program eredményes megvalósítása érdekében a résztvevő szervezetek és szakemberek rendszeresen közös munkaértekezletet tartanak.

A program megvalósítása

A célcsoport felkutatása, a programba bevonásra kerülő személyek kiválasztása

Az Önkormányzat a Bárka szakmai vezetésével, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány segítségével és a Magyar Vöröskereszt X. kerületi szervezetével együttműködve feltárja a hajléktalanok egyéni élethelyzeteit, és az együttműködők részére egyéni programot dolgoz ki. A szakemberek a testileg, lelkileg leromlott állapotú emberek részére az egyéni esetkezelés alapján megszervezik az orvosi ellátást, segítik hivatalos ügyeik intézését, és a kerületben működő egyházak és civil szervezetek támogatásával igyekeznek helyreállítani emberi méltóságukat és önbizalmukat.

Az önbizalom, az önértékelés helyreállítása érdekében, továbbá azért, hogy a programba bevont személyek csoportot alkossanak, szükséges, hogy már a program kezdetén önismereti és konfliktuskezelési tréningen vegyenek részt.

A hajléktalan személyek komplex szociális diagnózisának elkészítése, „előgondozás”

A célcsoportba tartozó személyek felkutatása egy, a Bárka segítő szakemberei által elkészített adatlap segítségével történik. Az adatlap a hajléktalan személy adatait tartalmazza, az adatok feldolgozásával megállapítható, hogy a programba önkéntesen jelentkező személy ténylegesen kőbányai illetőségű hajléktalan személy-e. Az adatlapok az Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Ügyfélszolgálatán, a Szociális és Egészségügyi Csoportjánál, a Bárka telephelyein és a kerület hajléktalanellátó intézményeiben kerülnek kihelyezésre.

Az adatlapon szereplő lakcímek ellenőrzését a Hatósági Iroda munkatársai végzik, a Szociális és Egészségügyi Csoport az adatok kiértékelését követően az adatokat továbbítja a LÉLEK-Pont szociális munkásai felé.

A programba kerülő személyekkel kapcsolatos szakmai munka alapja az élet minden területére kiterjedő felmérés (szomatikus, pszichés, szociális, foglalkoztatási stb.), majd az erre épülő egyéni gondozási és fejlesztési terv elkészítése.

Az egyéni gondozási és fejlesztési tervben foglaltak alapján a klienssel közösen készül el a cselekvési terv, amely szerves része a kliens és a szociális szolgáltató között létrejövő megállapodásnak.

A LÉLEK-Ház 1. épületbe azok a személyek költözhetnek be, akik a hajléktalan személyek kőbányai szállóin már biztosították a társszerveztek munkatársait az együttműködési készségükről. Az ő „átvételükkel” egyúttal a kerületi szállók kapacitását olyan személyek is igénybe tudják venni, akik egyelőre életvitelszerűen az utcán élnek.

A LÉLEK-Ház 2. épület azokat a személyeket is be tudja fogadni, akik életvitelszerűen az utcán élnek. Az ő esetükben a szociális munkások első feladata az akut krízishelyzet rendezése, amely áll mindenek előtt egy higiénés és egészségügyi állapotrendezésből. Törekedni kell az alapvető fizikai szükségletek kielégítésére, azonnali meleg étel és higiénés fürdés, valamint ruhacsere biztosítására.

A programba történő felvételt mindkét esetben megelőzi az interjúztatás, addiktológiai állapotfelmérés történik, majd ezt követően döntés a további irányvonalak meghatározásáról, megállapodás a hajléktalan klienssel és ennek dokumentálása.

Az első találkozás a klienssel kulcsfontosságú, mert magalapozza a jövőbeni együttműködést. A szakember feltárja a hajléktalanná válás okait, és megkeresi a problémák közötti összefüggést. Emellett feltérképezi a hajléktalan személy kapcsolati rendszerét, a még meglévő erőforrásait és a hajléktalan kliens környezeti motivációs céljait annak érdekében, hogy láthatóvá váljék, hogy a kliens milyen mértékben hajlandó részt venni a problémája megoldásában.

A szakemberek ítélik meg, hogy képes-e, hajlandó-e együttműködni a kliens a programban. Amennyiben beválogatják a programba, további szempontokat kell meghatározni a kora és állapota alapján. Ezt követően készül el a szerződés a hajléktalan klienssel, mely szerződés része az egyéni gondozási és cselekvési terv, abban a rövid, közép és hosszú távú célok meghatározása.

A LÉLEK-Pont kialakítása és működtetése

A LÉLEK-Pont a program ügyfélszolgálati feladatait ellátó információs és belépő pont, továbbá az egyéni esetkezelésért, a programban résztvevő önkormányzati és külső szervezetek részvételének koordinálásáért felelős szakmai műhely.

Elsődleges célja a kőbányai hajléktalan személyek segítésének koordinálása, a LÉLEK-programban történő részvételük vagy egyéb segítési formák igénybe vételének támogatása. A LÉLEK-Pont valamennyi érdeklődőnek térítésmentesen
- információt nyújt,
- koordinál a hajléktalanellátásban résztvevő szerveztek között,
- szükség esetén átirányítja, az arra illetékes szervezethez, illetve személyhez az érdeklődőt,
- a kőbányai illetékességű hajléktalan embereknek pedig személyre szóló segítő program kidolgozásában és megvalósításában működik közre, továbbá életvezetési segítséget nyújt a programban résztvevőknek,
- monitorozza a LÉLEK-programba bevont személyek rehabilitációját.

A LÉLEK-Pont a Maglódi úton elhelyezkedő egykori napközis tábor területén a jelenleg üresen álló gondnoki lakásban kerül kialakításra. Két irodahelyiség és egy mellékhelyiség kialakítása szükséges, amely a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. előzetes becslése alapján 2 634 743 Ft összeggel rövid határidővel megvalósítható. A koordinációs iroda kialakításának költségei és a szükséges eszközök beszerzése a központi támogatásból kerül finanszírozásra.

Lakhatási alprogram

A LÉLEK-Ház a LÉLEK-program foglalkoztatási és lakhatási alprogramjainak komplex megvalósítási színtere, a program keretei között foglalkoztatott hajléktalan személyek szolgálati szállása a hagyományos hajléktalanellátási intézményi formákba be nem illeszthető „védett szállás”, a munkásszálló és a rehabilitációs célú átmeneti szállásformák egyfajta ötvözete szigorú házirenddel. A házirend elfogadása a kliens részéről a megállapodás és a programba való bekerülés része.

Első lépésként szálláslehetőséget biztosít az Önkormányzat az egykori napközis tábor területén (LÉLEK-Ház 1.). A tábor üresen álló „barakk” épületében jelenleg 4 szobában 10 fő elhelyezésére van lehetőség azok számára, akik a fenti feltételekkel együttműködnek az Önkormányzattal. A LÉLEK-Ház 1.-be a személyek kiválasztása, meghívása a kerületi szállók munkatársainak ajánlása alapján történik, a fent említett módon.

Második lépésben kerül sor a program személyi részének kiterjesztésére akként, hogy akik a fęnti feltételeket valamilyen oknál fogva (pl.: egészségügyi vagy mentális helyzetükből kifolyólag, vagy mert életvitelszerűen az utcán élnek) nem tudják teljesíteni, azok részére a későbbiek folyamán további 20 férőhelyen kulturált szálláshelyeket alakítunk ki a létesítmény további használaton kívüli épületeiben (LÉLEK-Ház 2.).

Harmadik lépésben pedig a Bárka javaslatára az Önkormányzat kiválasztja azokat, akik legalább l éve a programban részt vesznek, és számukra az önkormányzat legfeljebb 1 év határozott időtartamra szolgálatiszállás-jellegű önkormányzati bérlakást biztosít.

A lakások szintén szolgálati szállások, a szakmai javaslat szerint egy önkormányzati bérlakásban legfeljebb két programba bevont személy kerülhet elhelyezésre. Ezeket a szolgálati lakásokat átmenetnek tekintjük a közösségi szállás és a kivezető lakás között, tompítva ezzel az intézményi elhelyezés és az önálló lakhatás közötti jelentős különbségeket (pl. bérleti díj).

A lakásokat önkormányzati bérlakásokból felújítással, átalakítással, berendezéssel lehet kialakítani. A bérlakások felújításával kapcsolatos beruházásokhoz megközelítőleg 36 millió Ft támogatáshoz jut az önkormányzat, mely összeg a Vagyonkezelő Zrt. tájékoztatása szerint legalább 14 bérlakás felújítására elegendő.

A bérlakásba való kiköltözésre a programban való részvétel klienssel történő közös értékelését követően kerülhet sor.

Törekedni kell arra, hogy a programba bevont személyek lakhatásuk kialakítása érdekében minden tőlük telhetőt megtegyenek, beleértve a személyes közreműködést is, mert mint az közismert, az emberek a saját kezük munkáját jobban megbecsülik.

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az eddigi szakmai tapasztalat és a szakirodalmi beszámolók alapján a lemorzsolódás várhatóan magas százalékos arányát ár el. Figyelembe véve mindezeket a szakmai tapasztalatokat, a programba bevont személyeknek lehetőséget kell biztosítani minden esetben az újrakezdésre, amelynek szakmai protokollját a Bárka szakemberei dolgozzák ki.

Foglalkoztatási alprogram

A foglalkoztatási és a lakhatási alprogram egymással egy időben megvalósuló és egymást feltételező folyamat.

A KŐKERT Kft. munkaszerződést köt a programba bevont hajléktalan személlyel elsőként a LÉLEK-program megvalósításának helyszínéül szolgáló terület rendbehozatalával kapcsolatos munkálatok, majd köztisztasági és közterületi, valamint parkgondozási feladatok ellátására. A programba bekerülő személyeket a KŐKERT Kft. vezetője választja ki a szociális munkások javaslata alapján. A programban résztvevő kiválasztott személyek a KŐKERT Kft. által biztosított szervezeti keretek között a munkavégzést a programhoz történő csatlakozásról szóló megállapodásban vállalják. A foglakoztatás időtartamára a programban résztvevő kliensek 6 órás foglalkoztatással a várható minimálbér összegét kapják (93 000 Ft), valamint havi 3000 Ft Erzsébet-utalványt kapnak juttatásként.

A foglalkoztatás összköltsége 15 148 875 Ft, az alábbiak szerint:
- 30 fő minimálbére és járulékai 6 órában 5 hónapra: 13 287 375 Ft,
- Erzsébet-utalvány 3000 Ft × 30 fő × 5 hónap + 30,94% adó: 589 500 Ft,
- munkaruha 30 fő részére és 27% ÁFA: 762 000 Ft,
- munkaeszközök 30 fő részére és 27% ÁFA: 440 000 Ft,
- egészségügyi vizsgálatok összköltsége 70 000 Ft.

A foglalkoztatás a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó határozott idejű munkaszerződés keretében történik.

A foglalkoztatási rehabilitáció, illetve a munkaerő-piaci reintegráció folyamán törekedni kell arra, hogy a programba bevont személyek meglévő készségeit erősítsük, a korábban megszerzett szaktudásukat (lehetőség szerint) felelevenítsük, ennek érdekében a munkaügyi központtal együttműködve képzéseket szervezünk a kliensek számára, illetve képzéseket kínálunk a számukra.

Az alprogram sikere érdekében foglalkozási rehabilitációs szaktanácsadó bevonása szükséges, aki kapcsolatot tart a munkaügyi központtal, egyben mentori tevékenységet is ellát.

Utánkövetés

A LÉLEK-Pont egyik kiemelt feladata, hogy a program befejeztével igény szerint kapcsolatot tartson a kliensekkel, melynek formája életvezetési tanácsadás, információ nyújtása, a hajléktalanság szempontjából rizikótényezők, veszélyzónák figyelése.

A hajléktalanság megelőzése, prevenció

A megelőzés szempontjából fontos a teljes önkormányzati bérlakásállományt érintő speciális, komplex bérlemény-ellenőrzés, ahol a Vagyonkezelő Zrt. munkatársai feltérképezik a bérlakásokban élők élethelyzetét.

A bérlakások normál, főleg jogi és műszaki jellegű kérdésekre fókuszáló helyszíni bejárását sajátos „környezettanulmány” készítésével kell kiegészíteni. Az ellenőrzés során felmérik az egyéni élethelyzeteket, és az ún. hajléktalansági veszélyzónában élő családokat személyesen is tájékoztatják a kerületi szociális háló nyújtotta lehetőségekről, elősegítik a kerületi intézményekkel és a külső partnerekkel történő kapcsolatfelvételt, továbbá a családi problémák (bántalmazás, válás, konfliktus stb.) megoldásában történő segítségnyújtást is felajánlanak.

A LÉLEK-program személyi feltételei

A 30 férőhelyes szállás és az információs pont működtetéséhez egy fő telephelyvezető szociális munkás és három fő szociális asszisztens, valamint megbízási szerződéssel foglalkoztatott egyéb szakemberek közreműködése szükséges.

A LÉLEK-program megvalósítását szolgáló létesítmény szervezetileg a Bárka telephelyeként működik.

A feladatellátás végzettségi követelményei: egy fő diplomás szociális munkás, három fő szociális asszisztens.

A közalkalmazottak mellett a programba bevont személyek szükségleteinek megfelelően, a komplex rehabilitáció elősegítése érdekében mentálhigiénés szakember, foglalkoztatási rehabilitációs szaktanácsadó, addiktológus, orvos stb. kerül bevonásra. E szakemberek megbízása nem folyamatos, hanem a szükségletekhez igazodó.

A közalkalmazott és megbízott munkatársak személyi és dologi költségei 5 hónapra: 4 400 000 Ft és 1 200 000 Ft járulék, melynek fedezete a központi támogatás.

A Kőbányai LÉLEK-program doc. formátumban ERRŐL a linkről tölthető le.

Last modified on Sunday, 11 March 2012 15:11

Hírek

Régi képek, emlékek

Építési terv
Részből egész
A Gergely-bánya
Zajlik az éptkezés
Zajlik a munka
Már állnak a házak
Épül a lakótelep
Épül és szépül
Elkészült a lakótelep
Föld út

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia