Kőbányai Közösségi Hírlap

A végéhez ért a Helytörténeti Gyűjtemény új épületének felújítása

Rate this item
(3 votes)

A végéhez ért a Helytörténeti Gyűjtemény új épületének felújítása, immár a műszaki átadás is megtörtént. Ezzel a gyűjtemény hamarosan a méltó helyére, a Füzér utca 32. alatti 135 éves épületbe kerülhet - számolt be a Kőbányai hírek. A műszaki átadással a szakemberek végeztek a falak és a csövek festésével, helyükre kerültek a lámpatestek, valamint beüzemelték a hűtő-fűtő rendszert is. Ezzel párhuzamosan a belső udvaron a felújított tűzfal festése is befejeződött, a munkások az állványzatot is elbontották. A Füzér utca 32. alatt tavaly májusban kezdődtek a munkák, a beruházás értéke 320 millió forint. Az összeg nagy részét Kőbánya állja – 304 millió forintot –, míg a főváros a városrehabilitációs keretből 14 millió forinttal járul a költségekhez.

 

D. Kovács Róbert Antal polgármester a következőket írta a hírrel kapcsolatban: "Tervszerűen haladunk a Helytörténeti Gyűjtemény új székhelyének kialakításával a Füzér utcában. Megtörtént a műszaki átadás, már csak az utolsó simítások vannak hátra. A régi, omladozó tűzfal is megújult, kész az udvar, csak a tavasszal ültetendő növények hiányoznak. A pince is elkészült, immár alkalmas az értékes múltidéző anyagok tárolására. A hatalmas belső tér a modern lámpákkal, korszerű hűtő-fűtő rendszerrel méltó helyet biztosít majd a Kőbánya gazdag történelmi múltját bemutató emlékeknek, rendezvényeknek."

 

Méltó körülmények közé kerül Kőbánya múltja

2018 májusában elkezdődtek a munkálatok a Füzér utca 32. szám alatti ingatlanban, ahol az önkormányzat méltó elhelyezést alakít ki a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény számára. A több, mint 100 éves épületrész teljesen megújul, a használaton kívül kissé elvadult volt óvodai játszóudvar szép zöld belsőudvarrá, közösségi területté alakul át. A homlokzati részen a helyi építészeti védettség miatt a nyílászárók cseréje, valamint a bejárati kapuk felújítása az eredeti állapotnak megfelelően történik. Ugyanez vonatkozik az épület külső és belső burkolatára is. A mozgáskorlátozottak, valamint a nehezebben járók és a babakocsival közlekedők részére a gyűjtemény és az udvar is egyaránt könnyen megközelíthető, azaz teljesen akadálymentes lesz.

A kiállítóterek úgy kerülnek kialakításra, hogy mozgatható válaszfalakkal mindig az igényeknek megfelelően, költséges bontások nélkül lehessen átalakítani azokat. A ruhatár és egyéb kiszolgáló egységek növelik a hely komfortosságát. A pincében a raktárak, műhelyek és a gépészeti berendezések kapnak helyet.

Ez a korhű arculatnak megfelelően felújított, de modern épület lesz a közeljövőben a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény új otthona, ahol méltó körülmények között végezheti feladatát az intézmény: gyűjtheti, óvhatja, őrizheti és érdekesen bemutathatja Kőbánya múltjának értékeit.

A Helytörténeti közösségi tér kialakítása a kőbányai Füzér utca 32-ben című projekt a Budapest Főváros Önkormányzata Fővárosi Városrehabilitációs Keret támogatásával valósul meg. 

Forrás: Kőbányai HírekD. Kovács Róbert Antal polgármester Facebook oldala, Kőbányai Önkormányzat

Last modified on Monday, 11 March 2019 11:47

Édua Infomédia

Top Desktop version