Logo
Print this page

Operaház és Közlekedési Múzeum alkot új kulturális városközpontot Kőbányán

Rate this item
(1 Vote)

Kőbánya arculata jelentősen megújul azoknak a beruházásoknak köszönhetően, amelyek során ipari műemlékből kulturális városközpontot alakítanak ki az egykori MÁV Északi Járműjavító helyén, olyan intézményeknek adva otthont, mint a Magyar Állami Operaház új műhelyháza és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.


Ipari műemlékből kulturális városközpont Kőbányán

A kilenc éve bezárt MÁV Északi Járműjavító rozsdaövezete helyén, az ott lévő ipari műemlék csarnokok felújításával és átalakításával az Opera háttérbázisa mellett a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kap helyet a kerületben.

Ipari műemlékből kulturális városközpont Kőbányán

Mindkét intézmény helyhiánnyal küzd: a rövidesen megújuló Andrássy úti zenepalotában nincs próbaterem, sem zenekari öltöző, és raktáruk sincs, a Közlekedési Múzeum pedig már évtizedek óta kinőtte a Városligetben található épületet, és szintén nincs helyük a raktározásra és restaurálásra – árulta el Ókovács Szilveszter, az Opera és Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója. Az Opera Műhelyház építése már javában zajlik az egykor gőzmozdonyoknak helyet adó úgynevezett Eiffel-csarnokban; létesítmény legalább tíz funkciót tud majd betölteni: lesz benne többek között egy 400 fős kamarajátszóhely és próbacentrum, valamint korszerű gyártóüzemet és raktárbázist alakítanak ki.

Ókovács Szilveszter

– Nagy öröm számunkra, hogy sikerült elérnünk, hogy ez a két kulturális a fejlesztés is nálunk, Kőbányán valósuljon meg, hiszen szépül a környezetünk, munkahelyek jönnek létre, és bízunk benne, hogy a kőbányaiak is büszkék lehetnek majd erre a két, országosan is jelentős intézményre – mondta lapunknak a kiemelt beruházásokat koordináló dr. György István kormánymegbízott. Hangsúlyozta, Budapest fejlődése az elmúlt években szemmel látható, és ez annak is köszönhető, hogy míg 2010 előtt mindössze hét kiemelt beruházásról döntött az akkori kormány, addig 2010 után több mint kétszáz helyszínen zajlanak ilyen fejlesztések mintegy 110 projekt keretében; ebből kilenc Kőbányán.

dr. György István

– Kőbányát ipari területek szegélyezik, ezek azonban megújulóban vannak, így van ez az Északi járműjavítóval is, amely egykor a kőbányai ipar zászlóshajója volt, most pedig kulturális komplexum épül ott – közölte Kovács Róbert polgármester. Mint hangsúlyozta, ezek a fejlesztések az egész kerületnek új lendületet adnak, megváltoztatják a kerületről kialakult képet is.

Kovács Róbert

A Dízel-csarnokban helyet kapó Közlekedési Múzeum főigazgatója, Vitézy Dávid kiemelte, az új múzeum nem "régi vasak gyűjteménye" lesz, hanem a magyar közlekedés történetét a jelenből kiindulva, élményszerűen mesélik el. A beruházások célja, hogy a múzeumi funkciók mellett közösségi tereket is létrehozzanak a hatalmas, parkosítandó területen.

Vitézy Dávid

Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos is kiemelte, hogy a megújuló Kőbánya folyamatosan javítja a budapestiekben a kerület megítélését. Olyan ikonikus fejlesztések valósultak és valósulnak meg Kőbányán, mint az újjászülető Népliget, az épülő új egészségház, az új kongresszusi központ a Hungexpo területén és ilyen az Északi járműjavító területén létesülő kulturális központ is – mondta.

Révész Máriusz

Forrás: BFKH Sajtó

Last modified on Thursday, 08 March 2018 21:27
Édua Infomédia