Kőbányai Közösségi Hírlap

1956 üzenete

Rate this item
(1 Vote)

A Kőbányai Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a KÖSZI-ben megemlékezést, míg a Nemzeti Gyásznap alkalmából az Élessaroknál lévő emlékműnél koszorúzást tartott. A résztvevők mindkét helyszínen és alkalommal elhelyezték a megemlékezés mécseseit, koszorúit és virágait.

 

Dr. György István kormánymegbízott október 23-ai ünnepi beszédében kiemelte, hogy a forradalom legerősebb üzenete sohasem változik: mi, magyarok a szabadság népe vagyunk. Beszédében párhuzamot vont az 1956-os események nemzetközi, politikai álságossága és a jelen kor politikai viszonyai között, ahol a nemzetközi, globális politikai érdekek olykor sajnálatos hasonlóságot mutatnak: idegen hatalmi akarat alapján akarták ugyanis kijelölni, hogy ki és hogyan vezesse Magyarországot, hogy mi magyarok hogyan és kikkel éljünk együtt hazánkban.

 

Dr. György István véleménye szerint 1956-ban a forradalom és szabadságharc idején, az egyik oldalon a nemzet küzdött a szabadságáért, a másik oldalon azok voltak, akik saját hatalmuk biztosítása érdekében idegen megszállókat hívtak a magyar nemzet ellen segítségül, akikből a megszállók hű kiszolgálói lettek évtizedeken keresztül. Beszéde zárásaként hangsúlyozta 1956 üzenetét: meg kell tennünk mindent, amit a haza megkövetel. 

 

Kovács Róbert polgármester a november 4-ei meghitt eseményén elmondta, hogy a kőbányai forradalmárok legkitartóbb ellenállása az Éleskanyarnál folyt. Kiemelte, hogy nyomorúságuk, láncaik és száműzöttségük ellenére királyi örökséget hagytak ránk: a szabadságot, melyet ők nem nyertek el, de egyetlen nap alatt visszaadtak nekünk. Őrizzük meg!

 

Forrás: Kőbánya.hu, Kovács Róbert Facebook oldala, Dr. György István Facebook oldala

Last modified on Monday, 06 November 2017 14:58

Édua Infomédia

Top Desktop version