Logo
Print this page

Kerületek közötti összefogás a drog elleni küzdelemben

Rate this item
(1 Vote)

A Kőbányai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a Ferencvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum kábítószer-ellenes együttműködési megállapodást kötött október 16-án, a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatalban. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok stratégiai céljainak elérése és működése szempontjából rendkívül fontos a kerületi határokon túlmutató társszervezetek összehangolt munkája. A két szervezet egyeztetett munkaterv alapján dolgozik, illetve összehangolva közös programokat és képzéseket szerveznek. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok fontosabb feladatai: a lakosság, az érintettek, a családok tájékoztatása, az ifjúság védelme, prevenció megvalósítása, gyermek-tinédzser ellátás biztosítása.

Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok közös tanácskozása, kép forrása: Ferencvaros.hu

A Kőbányai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum nevében a megállapodást Weeber Tibor alpolgármester, a fórum társadalmi elnöke, valamint Bereczki Sándorné szakmai elnök látta el kézjegyével, míg a Ferencvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot Kállay Gáborné alpolgármester, a fórum elnöke és Nagy Zsolt társelnök képviselte. 

Weeber Tibor alpolgármester aláírja a megállapodást, kép forrása: Ferencvaros.hu

A közös tanácskozáson Kállay Gáborné, a ferencvárosi KEF elnöke köszöntőjében elmondta, az önkormányzat 2015-ben fogadta el a ferencvárosi drogellenes stratégiát, amely öt évre előre határozza meg az irányvonalakat, célkitűzéseket. Három fő feladatot azonosított: a prevenciót, a kezelést és a kínálatcsökkentést, amelyek elérését munkacsoportok segítik. A KEF tavasszal hasonló együttműködési megállapodást kötött a VIII. kerülettel; a józsefvárosi kooperáció egyik első lehetősége az életvezetési ismeretekről, készségekről tartandó továbbképzés lesz, amelyen a IX. kerületi óvodák és általános iskolák munkatársai is részt vehetnek. Az alpolgármester szerint a pedagógusok szerepe kulcsfontosságú a prevencióban, hiszen a felismerés általuk történhet meg legkönnyebben.

Kiss Éva, a kőbányai KEF titkára elmondta, rendkívül pozitív eredményeket értek el mind a Józsefvárossal, mint pedig a Kelet-pesti Tankerülettel zajló együttműködésben. A pedagógusokat, szakembereket és gyerekeket továbbképzésekkel, konferenciákkal, és ifjúsági teapontokkal igyekeznek elérni.

A többek közt Kőbányán is aktívan működő Emberbarát Alapítványt Bereczki Sándorné alelnök képviselte. A kiemelten közhasznú szervezet 1989 óta dolgozik a fiatalokért, a VIII. és a X. kerület összes szenvedélybetegét ellátva. Teaházi prevenciós ifjúsági programjukban már több mint 8000 fő vett részt, a rehabilitációban pedig mintegy 2000. Komplex intézményhálózatuk révén integrált serdülő-addiktológiai ellátást képesek nyújtani, és az érintett családokat is támogatják. Az alelnök elmondása szerint különösen a korai kezeléssel tudnak kiemelkedően jó eredményeket elérni, 9–18 hónapos terápiáik során nem csupán az egészségügyi, de a szociális, a foglalkoztatási és a képzési rehabilitációban is támogatják klienseiket.

Forrás és képek: Kőbánya.hu, Ferencváros újság

Last modified on Wednesday, 25 October 2017 10:35
Édua Infomédia