Kőbányai Közösségi Hírlap

Alaptalanul riogatják a Hős utcai lakókat

Rate this item
(1 Vote)

A Város Mindenkié csoport csak médiafigyelmet akar

A Kőbányai Önkormányzat felszólítja A Város Mindenkié (AVM) csoportot, hogy alaptalan rémhírek terjesztésével ne riogassa a Hős utcában élőket. A rossz állapotú háztömbök szanálásának előkészítése egy évtizede kezdődött, a tulajdonviszonyok miatt az ingatlanok belátható időn belül nem bonthatók el. Mivel az AVM tagjai pontosan ismerik a körülményeket, a Kőbányai Önkormányzat visszautasítja, hogy a csoport arra használjon fel nehéz sorsú embereket, hogy bekerüljön a híradásokba. Az AVM nem először próbálja lejáratni a kerületet, ezért az önkormányzat megfontolja a csoporttal kötött korábbi együttműködés felbontását.


A Város Mindenkié Csoport állításával ellentétben szó sincs arról, hogy a Hős utcai telepet a Kőbányai Önkormányzat belátható időn belül felszámolná. Már csak azért sem teheti ezt meg, mert az érintett 317 lakás fele magántulajdonban van. Azzal az ott élők is legalább egy évtizede tisztában vannak, hogy az épületek műszaki állapota miatt hosszútávon nincs más megoldás, mint a háztömbök szanálása. Az önkormányzat már évek óta csak rendkívüli esetben adja ki az itt megürülő lakásokat, gondoskodik azokról a bérlőiről, akik el akarnak költözni, illetve megvásárolja a tulajdonosoktól azokat a lakásokat, amelyeket el kívánnak adni.

Az AVM állításával szemben a Hős utcai lakók tájékoztatása folyamatos, Kőbánya szociális ügyekért felelős alpolgármestere és az önkormányzat munkatársai rendszeres kapcsolatot tartanak a telepen élőkkel és az ott dolgozó Kontúr Egyesület szociális munkásaival is.

Az önkormányzat természetesen tisztában van a Hős utca 15/A-ban és 15/B-ben uralkodó állapotokkal, a felhalmozott közel 100 millió forintos közmű- és közösköltség-tartozásokkal, azzal, hogy a mentők is csak rendőri kísérettel mernek beteghez menni, hogy rendszeresek az áram- és gázlopások, hogy emiatt az épületek közös területein nincs világítás. A kerület azonban csak azokkal a családokkal tud együttműködni, akik maguk is tenni kívánnak sorsuk rendezése érdekében. Az önkormányzat emberséges módon kezeli az itt élők problémáit, a megoldást azonban nem segíti egy olyan szervezet, amely csak a botránykeltésben érdekelt, miközben azt hirdeti magáról, hogy az elesetteket támogatja.

Háttér

Kőbánya büszke arra, hogy az elsők között csatlakozott az „Elsőként lakhatást!” programhoz. 2013 óta A Város Mindenkié csoporttal, Az Utcáról Lakásba Egyesülettel és Habitat for Humanity-vel együttműködve minden évben, így idén is két lakást ad négy fedél nélküli bérlőnek az önkormányzat. A kerület más módon is segíti a hajléktalanokat, például 2014-ben 1 millió forinttal támogatta a Magyar Vöröskereszt Bihari úti épületében szociális fürdő- és mosóhelyiség kialakítását. Emellett a Kőbányai Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási, Egzisztencia-teremtési, Közösségi Program (LÉLEK) keretében – állami támogatással – lakást és munkát is ad a beköltözőknek, valamint a beilleszkedést is segíti. A programban már több mint százan vettek részt.

Kőbányai Önkormányzat

Last modified on Thursday, 02 June 2016 12:41

Édua Infomédia

Top Desktop version