Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Menekültválság és annak árnyéka Kőbányán

Rate this item
(4 votes)

Politikai nagyüzem volt Kőbányán októberben, néhány napon belül lakossági fórumok, sajtótájékoztatók, publicisztika és utcai akció követték egymást. Az események témája a menekültválság, illetve az annak árnyékában megtett intézkedések voltak. Az eseménysort Kovács Róbert polgármester kezdte, aki október 7-én a bevándorlással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót. Őt még aznap dr. Gulyás Gergely követte a Kőbányai Polgári Szalon vendégeként, és Magyarország kihívásairól osztotta meg gondolatait. Október 12-én a Kőbányai Szociális Védegylet meghívására ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász látogatott kerületünkbe, és szintén a migrációs hullámmal kapcsolatban tartott előadást. Az ellenzék sem maradt tétlen ez idő alatt: a Demokratikus Koalíció kőbánya-kispesti szervezete először az önkormányzatiság 25 éves "fekete ünnepe" alkalmából tartott sajtótájékoztatót, majd "Ezt csinálja Orbán Viktor a menekültügy árnyékában" elnevezésű akció keretében a Kőrösi sétányra települtek ki október 16-án. 

Migránsok nyári tiltakozása a KÖKI-n


Polgármesteri sajtótájékoztató a menekültválságról

Kovács Róbert polgármester a bevándorlással kapcsolatban tartott október 7-ei sajtótájékoztatón kifejtette, hogy rövid időn belül több mint félmillió migráns érkezett Európába, a Magyarországra belépők száma meghaladta a 300 ezret, és ez csak a folyamat kezdete, hiszen még milliók állnak arra készen, hogy elinduljanak. A tömeges népvándorlás ráadásul Kőbányát is elérte, a kerület több városrészében volt tapasztalható a menekültek és bevándorlók jelenléte.
Európa ma gazdag és gyenge, és ez veszélyes kombináció - figyelmeztetett a polgármester. A kialakult helyzetért az EU felelőtlen politikusait felelősség terheli, hiszen meggondolatlan kijelentéseikkel "meghívókat küldözgetnek" azoknak a nehéz sorsú embereknek, akiknek saját hazájukban kellene jobb életet biztosítani. A menekültválsággal kapcsolatban Magyarországon is két politikai irányzat van: az egyik, amelyik megvédené Magyarországot és Európát, az európaiságot, míg a másik irányzat az ország határainak megvédése ellen dolgozik.
A magyar emberek szerint az EU menekültpolitikája megbukott. Emlékeztetett, hogy a kormány Nemzeti Konzultációs kérdőívét egymillióan töltötték ki, és a válaszadók 90 százaléka úgy nyilatkozott: meg kell védeni az országot. A kormány minden intézkedése levezethető az emberek akaratából. A kormány kötelessége, hogy megvédje az Unió és Magyarország határait, amit egyébként a Schengeni egyezmény is előír, és amit több uniós ország nem tart be. Ugyanakkor egyre többen és egyre inkább elfogadják és elismerik azt, hogy Magyarországnak igaza van.
A bevándorlási hullám több kőbányai városrészt is érintett, ma már szerencsére nem jellemző a közterületeken az az állapot, ami nyáron megfigyelhető volt. A kerületi szervezetek és hatóságok próbáltak mindent megtenni a problémakör kezelése és a polgároktól érkező panaszok megoldása érdekében. Kovács Róbert kiemelte, hogy a kőbányai emberek toleránsak voltak és megértéssel fordultak a menekültekhez, segítették őket. Ugyanakkor az itt élők nem értenek azzal egyet azzal, ahogy az EU a problémát kezeli.
Weeber Tibor alpolgármester a menekültválsággal kapcsoltban kijelentette, hogy nem lát pozitív példát a bevándorlók európai integrációjára, a párhuzamos társadalmak kialakulása pedig nem vonzó senki számára. Úgy véli, ha lenne szándék az integrációra, akkor nem lenne probléma, ám a migránsok eleve úgy érkeznek, hogy nem tartják be a törvényeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy az emberek félelmeit is meg kellene érteni, és nem csak a bevándorlók érzelmeivel kellene foglalkozni. Mert az ellenőrizetlen bevándorlás igenis félelmet kelthet.
Radványi Gábor alpolgármester meggyőződése, hogy a helyzet kezelésében a kormány jó úton jár. Miközben eleinte minden rossznak elmondták az országot, mára a helyzet megváltozott, és egyre többen teszik magukévá a magyar álláspontot.

Weeber Tibor, Kovács Róbert és Radványi Gábor


Kihívások Magyarországon - Gulyás Gergely a Kőbányai Polgári Szalonban

Kihívások Magyarországon címmel október 7-én este került sor a Kőbányai Polgári Szalon soron következő összejövetelére. Az esemény vendége Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke volt, aki Révész Máriusz országgyűlési képviselővel és Dr. György István választókerületi elnökkel beszélgetett. Gulyás elmondta, hogy a politikailag korrekt beszéd- és gondolkodásmód sokáig akadályozta az uniós politikusokat, hogy végiggondolják ezt az ügyet és következményeit, de kérlelhetetlenül szembe jött a valóság. Mára egyre több nyugat-európai politikus érzi úgy, hogy korlátozni kell a bevándorlást, és ehhez meg kell védeni a külső határokat. Gulyás Gergely kiemelte, hogy "a kerítés elkészült a horvát határon, ha a németek és osztrákok kérik, akkor le tudjuk zárni a horvát határon is, azt azonban nem fogjuk eljátszani, hogy alig várják a lezárását, mert nem bírják már a menekültáradatot, majd utána kórusban szidalmazzanak minket."
A szerb határon épült kerítés eddigi értelméről elmondta, hogy ott már szinte nem jönnek át a migránsok. További előnye a határzárnak még, hogy heti több tízezer ember nem az egész országon, hanem csak egy 40-50 kilométeres nyugati utazik keresztül. Napról napra egyre többen látják be, hogy Európa befogadóképessége nem korlátlan, az unió külső határait meg kell védeni, mert enélkül nem lehet kontrollálni a migránsok áradatát. Így lassan az európai emberek döntő többsége egyetért azzal, amit Orbán Viktor már hónapokkal ezelőtt megmondott -  értékelte a parlament alelnöke.

 

Dr. György István, Gulyás Gergely és Révész Máriusz


Migrációs kérdések az EU-ban és Magyarországon - ifj. Lomnici Zoltán a Kőbányai Szociális Védegylet vendége

Október 12-én este a Kőbányai Szociális Védegylet meghívására ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum szóvivője tartott előadást a menekültválsággal kapcsolatban Kőbányán, a KÖSZI-ben. Beszélt a jogi határzár működéséről, kitért az európai és magyar menekültpolitika kérdéseire, és szólt arról is, hogy a menedékkérőknek nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak a befogadó országokban. Hangsúlyozta, hogy az Európába érkező több százezer migráns hatalmas kihívást jelent az érintett országoknak, így hazánknak is. Az alkotmányjogász a megjelentek kérdéseire is részletesen válaszolt.

 

Ifj. Lomnici Zoltán, vele szemben Révész Máriusz, Kovács Róbert és Dr. György István


Növeli-e a terrorkockázatot az illegális migráció? - Révész Máriusz írása a Mandineren

A Mandiner.hu híroldalon Révész Máriusz kőbányai országgyűlési képviselő foglalta össze gondolatait "Növeli-e a terrorkockázatot az illegális migráció? címmel. Írásában kiemelte, hogy amennyiben az Iszlám Állam vagy az Al-Kaida terroristákat akarna küldeni Európába, akkor ezt gond nélkül megtehetnék. 

A cikk teljes terjedelmében a Mandineren olvasható el EZEN a linken.

Révész Máriusz a parlamentben


Ezt csinálja Orbán Viktor a menekültügy árnyékában - DK akció a Kőrösi sétányon

A Demokratikus Koalíció (DK) kőbánya-kispesti szervezete "Ezt csinálja Orbán Viktor a menekültügy árnyékában" címmel tartott sajtótájékoztatót a Kőrösi Csoma Sándor sétányon október 16-án. Patay-Papp Judit Vivien önkormányzati képviselő szerint a menekültügy pusztán gumicsont, amellyel a kormány eltereli a társadalom figyelmét azon kényes kérdésekről, mint például a Quaestor-botrány, a Corvinus egyetem feldarabolása, Habony Árpád átláthatatlan tevékenysége, Lázár János titkos utazásai, a metrófelújítás, valamint Mészáros Lőrinc meggazdagodásának körülményei.
Patay-Papp Judit Vivien elmondta, pártja kifogásolja azt is, hogy a kormány kétmillióról ötmillió forintra emelte az állami cégvezetők fizetését. Cinizmusnak tartják, hogy amíg a fideszes káderek luxusfizetését a piaci bérekhez való közelítéssel magyarázzák, addig az ápolók, orvosok, szociális munkások és tanárok tengődnek hónapról hónapra, valamint emberek tízezrei keresnek ötvenezer forintot közmunkásként.
Az állami földek eladásával kapcsolatban kifejtette, hogy milliónyi kis földtulajdonos veszti el eddigi jól fizető bérlőjét, mert 400 ezer hektár állami földdel emelik a kínálatot és szorítják le az árakat. Úgy látják, hogy a földtörvény 100 ezerre szűkíti a földvásárlásra jogosultak körét, amihez ráadásul kedvezményes hitelt biztosítanak. Aggályosnak tartják azt is, hogy a földárverések levezetését a megyei agrárkamarai elnökök kezébe adták, ami szerintük ez a gazdák kizárását szolgálja.
Aggodalmát fejezte ki a gáztározók feltöltöttségi szintje miatt, hiszen a Magyar Földgáztároló Zrt. szerint a tározókban a készletek naponta csak 0,3 százalékkal gyarapodnak, míg tavaly ilyenkor 3,13 milliárd köbméter gáz volt. Mivel a magyarországi csúcsfogyasztás 70 százaléka téli hónapokra esik, ezért a DK felszólítja a kormányt, hogy gondoskodjon az emberek lakásainak fűzéséről.
A háziorvosi rendszerről szólva Patay-Papp Judit Vivien felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a háziorvosok harmada már most is nyugdíjkorhatár fölötti, és a másik harmada öt éven belül lép nyugdíjas életkorba. Ha minden így folytatódik, akkor 3,5 millió ember maradhat háziorvosi ellátás nélkül. A kórházi ellátás mellett tehát a háziorvosi rendszer is az összeomlás szélén áll, a kormány az egészségügyre mégis évről évre kevesebbet költ.
A dugódíj sem maradt a DK látószögén kívül, amelyről az a véleményük, hogy annak célja nem a belváros tehermentesítése, hanem a pénzbehajtás.

 

Patay-Papp Judit Vivien és csapata a Kőrösi sétányon

Forrás: Dr. György István és Révész Máriusz Facebook oldalai, Demokratikus Koalíció kőbánya-kispesti szervezete, Kőbánya.info

Last modified on Tuesday, 20 October 2015 15:20

Hírek

Régi képek, emlékek

Épül és szépül
Építik a tavat
Épül a Mély tó
Épül a lakótelep
A Mély tó
Régi újhegyi kép
Átadó ünnepség
Föld út
Dolgos kezek
Minden a helyére kerül

Közösségi Hírek

Mondja el Ön is véleményét a reptéri zajvédelmi intézkedési tervről!

Mondja el Ön is véleményét…

Tisztelt Kőbányai Lakosok!A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004....

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia