Kőbányai Közösségi Hírlap

Kőbányai szemmel az önkormányzatiságról - a DK képviselőjének jubileumi sajtótájékoztatója

Rate this item
(2 votes)

Az önkormányzatiság 25 éves jubileuma alkalmából tartott sajtótájékoztatót Patay-Papp Judit Vivien, a Demokratikus Koalíció (DK) kőbányai önkormányzati képviselője. Az október 12-ei eseményen kifejtette: az az érzése, mintha még ma is a tanácsi rendszer működne. Úgy látja, hogy a kormánypárti önkormányzatoknak nincs cselekvési szabadsága, hanem mindenre meg kell várniuk a "zöld jelzést a központból". Hibának tartja, hogy a kerületi önkormányzat bezárkózik, és "hivatalként", nem pedig olyan városházaként működik, ahova bárki bármikor bemehet ügyes-bajos dolgával. Jó ellenpéldának tartja a szomszédos Kispestet, ahol Gajda Péter példaértékűen tartja a kapcsolatot a kerületben élőkkel.

Megtudhattuk, hogy hamarosan lesz negyedévente nyomtatásban megjelenő fővárosi DK-s újság. A párt központjában szerkesztett hírek mellett a lapban helyet kapnak az egyes kerületek, így Kőbánya is. Az alapszervezet megjelenésenként 3000 kerületi híreket tartalmazó példány megjelenését tudja kigazdálkodni. 

Patay-Papp Judit Vivien tájékoztatott arról, hogy a párt idén olyan programokkal készül, mint például a Halloween napi tökfaragó party, vagy a Mikulás, illetve Advent alkalmából rendezett közösségi események. A nyári gyermekek étkeztetését felvállaló akciójuk után most az idősek felé fordul figyelmük, és ismét rászorulókat fognak egy hétig meleg étellel segíteni.

 

A sajtótájékoztató, illetve Patay-Papp Judit Vivien önkormányzati képviselő

Fekete ünnep

Patay-Papp Judit Vivien idézte Hajdu Lászlónak, a XV. kerület polgármesterének a gondolatait, aki "fekete ünnepnek" nevezte az önkormányzatok fennállásának 25. évfordulóját. A Demokratikus Képviselők Közösségének elnöke véleménye szerint a negyedszázados magyar önkormányzatok a rendszerváltás után hosszú ideig a demokrácia alappillérei voltak, ahol az emberek dönthettek a helyi ügyekről, ahol fejlesztették, építették és szépítették a településeket. De most nincs ok az ünnepre, mert a 25 évből az elmúlt 5 esztendő a Fidesz gátlástalan központosításáról, az önkormányzatok kiüresítéséről, a függőségi viszony kialakításáról szólt: elvonták az önkormánytoktól a feladatokat, a forrásokat és a vagyont, megszüntették az önállóságukat. Hajdu László szerint a Fidesz feudális politikai rendszert épített ki, amiben nincs helye önállóságnak, helyben hozott döntéseknek, így erős önkormányzatoknak sem. A DK ugyanakkor helyre kívánja állítani a rendszerváltás egyik legértékesebb elgondolását, az önkormányzatiságot: a települések önállóságát, a helyi öntevékenységet, tenni akarást és felelősség vállalást, átlátható és demokratikus helyi világot.

Kőbányai szemmel

Az elmúlt negyed századat Patay-Papp Judit Vivien kőbányai szemmel olyan időszaknak látja, amelyben a kerület nem élt a lehetőségekkel. Pedig volt és van több ciklusos polgármesterünk, volt és van egyértelmű testületi többség is, legtöbbször kormányzati támogatással. A képviselő a XIII. kerülettel szereti összevetni Kőbányát, hiszen - eltérő és hasonló adottságaik mellett - nagyjából hasonló szinten érte mindkét kerületet a rendszerváltás. Az összehasonlítás során ma azt tapasztalja, hogy amíg az egyik egy jó középosztálybeli kerületnek számít mind megjelenésében, mind az ott élő embereket nézve, addig sajnos Kőbánya egyhelyben toporog, nem vonzó lakóhely a fiataloknak, sokan élnek szegénységben. Bár a mindenkori önkormányzat igyekszik szociális alapon segítséget nyújtani a rászorult embereknek és családoknak, a lehetőség egyrészt még mindig nem jut el mindenkihez, másrészt, hosszú távú célkitűzésként azzal is szükséges lenne foglalkozni, hogy lehet egy élénkebb gazdasági élettel megteremteni a gyarapodás lehetőségét a kerületi lakosok számára - tette hozzá. A megszűnt szocialista iparvállalatok, gyárak helyett csak kevés új vállalkozás telepedett meg a kerületben, így a munkahelyek megszűnését nem követte egy modern kori foglalkoztatás-bővülés. Ha nincs munka, akkor nincs pénz, így a szolgáltató/vendéglátó szektor sem tartja vonzó célpontnak Kőbányát. A fővárosi kerületek irigykedve tekintenek Kőbányára a meglévő és egyelőre kiaknázatlan fejlesztési és gondozott zöld területeink száma, nagysága és minősége miatt. Ugyanakkor – bár a kerület a Főváros mértani középpontja – sokan mégis peremkerületnek tartják. 

Kőbányaiként, képviselőként és DK-sként egyaránt azt szeretné látni, hogy ne csak a választási programok szintjén kerüljön szóba az élhető, fejlett Kőbánya, hanem egy jó stratégiával, közös akarattal, céltudatosan és a kerületi lakosokkal közösen el is érnénk azt.

Egy éve volt helyhatósági választás

Patay-Papp Judit Vivien "jó dolognak" tartja a politikai versenyt, hiszen a választási küzdelemben olyan megoldásokat kínálnak a pártok, amelyek javíthatják a lakosok és a vállalkozások életét. A kampányban többnyire szerethető, jó kezdeményezések születtek. Úgy véli ugyanakkor, hogy a kezdeményezési versenyben két szereplő volt kiemelkedő: a kormánypártok és a demokratikus ellenzék. Csúsztatásnak tartja a helyi Fidesz álláspontját, miszerint csak a kormánypártiaknak lett volna választási programjuk. Bár az ellenzéknek valóban nem volt pénze szép, színes programfüzetre, a DK nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy olyan - adott esetben nem szokványos - megoldásokkal álljon elő, amelyek megteremtik a kerület gazdasági fejlődését, amelyek fedezetet nyújtanak a városszépítő, embereket segítő, kulturális életet gazdagító elképzelésekhez. A képviselő ezt a fajta körültekintést programszinten is csak helyenként látja a Fidesznél, ezért félő, hogy a látványos és vonzó ígéretek sok esetben maradnak teljesítetlenek, vagy az eredetileg kitűzött dátumhoz képest csúsznak (lásd Pongrác-projekt).

Az önkormányzati képviselő összegyűjtött néhány választási ígéretet a kőbányai Fidesz 2014. évi programjából, amelyek teljesítését hiányolja. A következőket emelte ki:
Ígéret: 2019-ig megkezdik az Újhegyi Lakótelep belső úthálózatának felújítását, illetőleg 5 év alatt felújítják az Újhegyi Lakótelep belső úthálózatát. Melyik állítás az igaz, ha mindkettő, akkor 2024-re lesz kész? - tette fel a kérdést. Arra is kíváncsi volna, hogy tartható-e a vállalás, és miből teremtik elő a forrásokat Lázár János budapesti fejlesztéseket törlő utasítása után.
Ígéret: „Azoknak, akik egy-két év múlva elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt, de már nem kapnak munkát, bevezetjük az Út a nyugdíjhoz programot, mellyel az önkormányzat átvállalja a TB befizetését a nyugdíjkorhatár elérésig.” Patay-Papp Judit Vivien ezt kiváló vállalásnak tartja, ugyanakkor érdekelné, hogy mikor indul a program? Csak remélni tudja, hogy nem várják meg a következő kampányidőszakot, mert az embereknek most van erre szükségük.
- Ígéret: "pályázati úton elnyerhető támogatással ösztönözzük az itt működő vállalkozásokat a pályakezdők, nyugdíj előtt állók, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására.” A képviselőt érdekelné, hogy hol találhatja meg a pályázatot, hiszen az önkormányzati honlapon eddig nem találkozott vele.

Megfogalmazta hiányérzetét, mert még mindig nem látja azokat a kezdeményezéseket, amelyek munkahelyeket teremtenek, amelyek a kerületet vonzóvá teszik a vállalkozások számára, amelyek a foglalkoztatás-bővítést segítenék. A Bosch, Richter és Égisz fejlesztéseiről az a véleménye, hogy azok révén alapvetően nem a kerületi lakosoknak lesz munkahelye, mint ahogy a beruházásokat nem tartja a kerületvezetés érdemének.

Reményét fejezte ki, hogy kérdéseivel és az eddig nem teljesült választási ígéretek felsorolásával hozzájárulhat azok mielőbbi megvalósulásához.

Last modified on Thursday, 15 October 2015 13:24

Édua Infomédia

Top Desktop version