Kőbányai Közösségi Hírlap

Az újonnan felavatott kőbányai sportközpontban lettek bajnokok a Fradi női focistái

Rate this item
(2 votes)

Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere és Kubatov Gábor, az FTC elnöke vasárnap átadta a Bihari úti Kocsis Sándor Sportközpontot, amely egyben az FTC Női Labdarúgó Központ is. Az avatóünnepségen részt vett a névadó Kocsis Sándornak, az Aranycsapat 1979-ben elhunyt legendás csatárának Barcelonában élő fia, ifj. Kocsis Sándor is. A Ferencváros női labdarúgóinak, illetve a Törekvés SE edzéseinek otthont adó sportcentrumban mintegy 683 millió forintos beruházást hajtott végre az FTC és Kőbánya. 

 

Az új kőbányai Sportközpont, kép: Űllői129.hu

A szervezők közlése szerint a tavaly októberben kezdett beruházásból 68 milliót a Kőbányai Önkormányzat állt, 615 millió forintot pedig az FTC Labdarúgó Zrt. TAO-forrás és saját erő felhasználásával biztosított. A központ Kőbánya tulajdona marad, de a Ferencváros és az önkormányzat megállapodása értelmében az FTC összesen 15+15 évig használhatja a füves és a műfüves nagypályákat, cserébe fizeti a karbantartási és közüzemi díjakat. A pályák nyitottak a kőbányai csapatok előtt is. A kispályákkal és a többi létesítménnyel a Kőbányai Önkormányzat Kocsis Sándor Sportközpontja rendelkezik.

 

A bal oldali kép közepén Kovács Róbert polgármester, kép: Űllői129.hu

A 3,5 hektáros területen megmaradt a parasportolók központja, a Törekvés Sportegyesület vívóterme, valamint a salak- és teniszpályák is. A fejlesztések eredményeként a felújított centerpálya mellett egy nagy méretű, valamint két kis műfüves pályán lehet futballozni. Megújult a 800 fős lelátó, elkészült az eredményjelző, felújították a pályahangosítást és helyreállították a salakos futókört. Több mint kétezer négyzetméteren új parkosított, öntözött zöldfelületet alakítottak ki. A futballpálya mellett található, 700 négyzetméteres konténervárosban öltözőket, társalgót, masszázsszobát és szertárat alakítottak ki. A munkálatok során megőrizték a múlt emlékeit, így az 1930-as években épült, műemlék jellegű kútházat is. A 60 méter mély, felújított kútról működik az öntözőrendszer.

A névadó Kocsis Sándor magyar válogatott labdarúgó, az Aranycsapat csatára volt. A Kőbányai TC-ben kezdett gyermekként futballozni, majd 17 évesen a Ferencvároshoz, 1950-ben a Budapesti Honvédhez került. Az 1952-es helsinki nyári olimpián az olimpiai aranyérmes csapat tagja volt. A magyar válogatottban 68 alkalommal lépett pályára és 75 gólt lőtt. Az 1954-es világbajnokságon Svájcban 11 gólt rúgott, ezzel a vb gólkirálya lett. Az 1956-os magyar forradalom leverése után nem tért haza, előbb Svájcban a Young Fellows Zürich, majd 1958 és 1966 között az FC Barcelona játékosa volt, utóbbival kétszeres spanyol bajnok és kupagyőztes lett. Hamvait 2012-ben a budapesti Szent István-bazilikában helyezték végső nyugalomra.

Kőbányán lett először bajnok a Ferencváros női labdarúgócsapata

Az avatóünnepséget követően a kőbányai Kocsis Sándor Sportközpontban mérkőzött meg egymással az FTC és az MTK női labdarúgó csapata a bajnoki címért. A két nyert mérkőzésig tartó bajnoki fináléban a Ferencváros várhatta kedvezőbb helyzetben a találkozót, ugyanis a bajnoki döntő első összecsapásán a zöld-fehérek az 1-1-es döntetlen után 11-esekkel legyőzték az MTK-t. A két csapat a finálé második felvonásán sem bírt egymással és 2-2-es döntetlen után újra a büntetők következhettek. Az idegek párharcát végül a fradis lányok 4-1-re nyerték meg, amivel megszerezték a bajnoki címet. 

Végeredmény: FTC-MTK (2-1), 11-esekkel 4-1

A kép forrása: MLSZ - Magyar Labdarúgó Szövetség Facebook oldala

Forrás: MTI, Fradi.hu, MLSZ, Űllői129.hu

Last modified on Sunday, 31 May 2015 20:18

Édua Infomédia

Top Desktop version