Kőbányai Közösségi Hírlap

Egyedülálló tornacsarnok épült Kőbányán

Rate this item
(1 Vote)

A főváros egyik kosárlabda-fellegvára lehet a X. kerület, ahol már az eddig is országos hírnevet szerzett Kőbányai Darazsak mostantól méltó helyet kapnak. A Kada Mihály Általános Iskola mától egy olyan kosárlabdacsarnokkal is büszkélkedhet, amely 538 millió forintos beruházásból épült föl. Ebből 170 milliót a Kőbányai Önkormányzat állt, TAO-támogatásból pedig 368 millió forintot kapott a kerület.

 

Kőbánya legújabb büszkesége nem kisebb egyéniségnek állít emléket, mint az egész magyar kosárlabda-világban népszerű, mára legendás, Európa bajnok Zsíros Tibornak, vagy, ahogy mindenki szólította, Zsizsi bácsinak. A létesítmény reggeltől délutánig a Kada Mihály Általános Iskola sportfoglalkozásainak, este edzéseknek, hétvégen pedig meccseknek ad majd helyet, de kiváló helyszíne lehet a kerületi eseményeknek, sportrendezvényeknek is.

A 100 fős lelátóval ellátott kosárlabdacsarnokban a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének versenyszabályzatában szereplő II. kategóriájú fő pálya és keresztben elhelyezett két kispálya, négy öltöző, vizesblokk, kondicionálóterem, edzői és tanári öltöző, valamint akadálymentesített mosdó épült meg. 

 

A tornacsarnok építésével párhuzamosan kosárlabda-akadémiát alapított a Kőbanyai Darazsak csapata, ahol csaknem 300 kőbányai gyerek kosarazik. Ennek célja egy országszerte ismert, a névadójához méltó központ létrehozása, ahol az országos szintű utánpótlás-nevelés mellett minden kosárlabdázni vágyó gyermek igényét is kielégítik és ahol minőségi szabadidős elfoglaltságot biztosítanak. Mindemellett a csarnok lesz a székhelye a Kőbanyai Diákok Sportegyesületének is. Az egyesület és a Kőbányai Önkormányzat szoros együttműködésének köszönhető, hogy a kerületi diákok, felnőttek és profi sportolok igényeit is kielégítő tornacsarnok létesülhetett Kőbányán.

 

Az augusztus 29-ei avatóünnepségen Kovács Róbert polgármester megosztotta emlékeit a csarnok létrejöttéről. Elmondta, hogy 2010-ben fogalmazódott meg a gondolat egy könnyűszerkezetes csarnok építéséről, amit Révész Máriusz javaslata módosított. Ő kőépület mellett érvelt, amit a TAO (társasági adó és osztalékadó) jogszabályok sportcélú módosítása tett lehetővé. Az új kosárcsarnokban hétköznaponként délelőtt a mindennapos testnevelésé a terep, míg tanítási időn kívül a kosarasoké a pálya. Mivel a kerület egészségmutatói a legrosszabbak között vannak Budapesten, ezért fontosnak tartja azokat a sportcélú beruházásokat, amelyek az elmúlt négy évben megvalósultak Kőbányán. Példaként említette a megépült tucatnyinál több ovifocipályát, valamint kiemelte a Törekvés sportkomplexumának átvételét, amely jelentős mértékbe járul hozzá a kerület sportéletéhez. Beszéde végén személyes véleményének hangot adva kijelentette, hogy nagyon szépre sikerült a csarnok.

Hajdu Péter a Kőbányai Diákok Sportegyesületének elnökétől megtudhattuk, hogy a gyereklétszám rendkívüli mértékben felduzzadt, 120-ról 300-ra nőtt egy év alatt. Az eredmények is jönnek már, országos döntős csapataik vannak, és nemzetközi tornákon is jól teljesítenek. A csarnok nemzetközi versenyek lejátszásához is helyszínül szolgálhat, ami majd elviszi a jó hírét a kerületnek.

Révész Máriusz, az önkormányzat sportbizottságának elnöke kiemelte, hogy az új csarnok világszínvonalú, bármely országban megállná a helyét. A létesítmény nem jöhetett volna létre, ha nincs az széleskörű összefogás, amelyben a kormányzat, valamint a fővárosi és kerületi önkormányzat egyaránt partner volt. Büszkén hívta fel a figyelmet arra, hogy 7-800 millió Forint sportcélú pályázati pénzt nyert a kerület négy év alatt. Végül kitért azon véleményére, miszerint az eredmények fontosak, de fontosabb annál, hogy a gyerekek sportoljanak, mert aki sportol, az egyrészt egészséges, másrészt az élet más területén is sikeres lesz.

Szekeres Pál sportvezető elmesélte, hogy a minisztériumban dolgozott, amikor a sportcélú TAO jogszabályt kidolgozták. Örömét fejezte ki amiatt, hogy végül ilyen szép eredményei vannak a törvénynek a gyakorlatban. Elmondta, hogy 2000 óta sportol Kőbányán, és úgy látja, hogy a kerület milyen sokat fejlődött az elmúlt négy évben.

Az avatóünnepségen részt vett Dr. György István kormánymegbízott, Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabda Szövetség elnöke, valamint Hanczné Szmilkó Katalin, a Kada Mihály Általános Iskola igazgatója.


A Kőbányai Diákok Sportegyesülete 1997-ben alakult, hogy a kosárlabdázás utánpótlás bázisa lehessen. Olyan programot alkottak itt, amely egy általános és egy középiskola bevonásával, valamint a Kőbányai Önkormányzat finanszírozásával lehetővé tette a kosárlabda suli indítását. Mára már több kőbányai iskola csatlakozott a programhoz. Hagyományt teremtettek a Darázs Kupával, amelyet egy felkészülési tornának szánnak és évről évre magas színvonalú mérkőzéseket láthat a közönség. Bár a kosárlabda suliban elsősorban a kőbányai gyerekek sportolnak, természetesen máshonnan is fogadnak kosarazni vágyókat. Az egyesület filozófiája az, hogy edzők senkit sem küldenek el, minél több gyerekkel akarják megszerettetni ezt a sportágat.

Zsíros Tibor (1930. június 30.- 2013. február 13.): Az egykori kiemelkedő edző, szövetségi kapitány, játékvezető Zsíros Tibor, vagy ahogy mindenki hívta, Zsizsi bácsi. 1946-tól 1960-ig a BKV Előre-ben, a MÁVAG-ban és a Ganz-MÁVAG-ban játszott, háromszoros magyar bajnok, négyszeres ezüstérmes, kilencszeres bronzérmes. A válogatottban 116-szor szerepelt, 1953-ban Európa-bajnoki ezüstérmet, 1955-ban aranyérmet szerzett. 1954-ben főiskolai világbajnok lett, és három olimpián lépett pályára. Edzőként és kapitányként részt vett a nemzeti csapattal a tokiói olimpián, 1975-ben Magyar Kupát nyert a Ganz-MÁVAG-gal, továbbá mesteredzői címet kapott. Volt játékvezető, sportvezető, ellenőr, a Magyar Diáksport szövetség kosárlabda szakágának tiszteletbeli elnöke. 2005-ben beválasztották a magyar kosárlabda halhatatlanjai közé, 2011-ben Fair play életműdíjat kapott, 2012-ben pedig a Budapest díszpolgára címmel, 2013-ban Kőbánya posztumusz díszpolgára címmel tüntették ki.

Last modified on Monday, 08 September 2014 09:39

Édua Infomédia

Top Desktop version