Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Hősök a Pongrácról

Rate this item
(1 Vote)

Az 1956-os forradalom Pongrác telepi hősei ugyan fiatalon életüket áldozták a szabadságért, ám nekünk az ő példájukból is erőt kell meríteni, hogy egy szebb, békésebb új világot építsünk. Többek közt ezt mondta ünnepi köszöntőjében Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere, amikor a telep közösségi házának falán egy emléktáblát avattak a hősök tiszteletére.

 

Lepedát Veronika, Drexler Ottó, Illés Béla, Komanovics István, Kőváry Ferenc, Lázár Miklós, Lukoczki József István, Marcsik József, Pék János, Potoczky Ferenc. E tíz név tíz hőst jelöl, tíz Pongrác telepi fiatalt, akik az október negyedikei tiszteletadással és megemlékezéssel végre valóban büszkén  „térhet haza”, a Pongrácra. A legfiatalabb alig múlt 16, és a legidősebb sem élt meg többet, mint 25 nyarat, amikor a forradalom leverésére behívott szovjet csapatok lemészárolták őket. A mai megemlékezés és emléktábla avatás ennek a tíz fiatal áldozatnak állított emléket.

  

Tóth Eszter népdalénekes és a résztvevők

Ahogy Kovács Róbert Polgármester mondta, sem a Pongrácon, sem Kőbányán, de az országban sem lehetett kimondani sokáig ezeket a neveket, de eljött a nap, amikor a történelem részévé kell tenni  a Pongrác telepi kis csapat történetét. Kovács Róbert idézte azokat a pillanatokat, amikor az egyetlen adót fogó otthoni rádiókon, a „kolhoz dobozokon” csak Beethoven Egmont nyitányát lehetett hallani, akkor egy fiatalokból álló csapat elindult a Pongrác telepről, hogy megnézze merre vannak a szovjetek és hogy tudnak segíteni a felkelőknek. Fegyvert szereztek és a mezőgazdasági múzeumig el is jutottak, amikor egy szovjet osztag harckocsii és lövészei sarokba szorították és kíméletlenül lemészárolták a már fegyvertelen fiatalokat. Az ottani vérfürdőben kilencen vesztek oda, a tizedik áldozatot, az egyetlen nőt éppen az óvóhelyre menekülés közben érte találat, őt egy a civilekre is tüzet nyitó szovjet harckocsi géppuska sorozata ölte meg – a saját lépcsőházában..

A Rákoskeresztúri Köztemető 18-as parcellájában nyugvó Pongrác telepi hősökre mától a Pongrác Közösségi Ház falán felavatott emléktábla és egy, hajdan itt élő művész domborműve hívja fel az itt élők és erre járók figyelmét.

 

Kovács Róbert polgármester leleplezi az emléktáblát

Az ünnepi megemlékezésen Tóth Eszter népdalénekes énekelt, s a beszédet követően a kerület vezetői: Kovács Róbert polgármester, dr. Pap Sándor alpolgármester, Weeber Tibor alpolgármester, Radványi Gábor alpolgármester, dr. Szabó Krisztián jegyző, a kerületi Fidesz és több civil szervezet vezetői, képviselői, valamint Pongrác telepi és kőbányai lakó helyeztek el koszorút és virágot az emléktáblánál.

 

A bal oldali képen az Önkormányzat részéről Kovács Róbert polgármester, dr. Szabó Krisztián jegyző, valamint dr. Pap Sándor, Weeber Tibor és Radványi Gábor alpolgármesterek emlékeznek meg a hősökről, a jobb oldali képen a kerületi Fidesz delegációja

 

A Pongrác Egyesület tisztségviselői, valamint a mártírok barátai, kortársai emlékeznek

 

 A kőbányai német és a lengyel kisebbségi önkormányzat képviselői

 

 A kőbányai örmény kisebbségi önkormányzat és a Szent László Király Alapítvány az emléktáblánál

Forrás: Kőbánya.hu

Last modified on Tuesday, 05 November 2013 11:35

Hírek

Régi képek, emlékek

Minden a helyére kerül
Régi újhegyi kép
Dolgos kezek
Épül a lego-ház
Épül és szépül
Dolgozik a daru
Elkészült a lakótelep
Áll a szobor
A Gergely-bánya
Még nincs kész

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia