Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kiemelten ellenőrzik az Örs vezér terét is

Rate this item
(1 Vote)

Folyamatos, átfogó ellenőrzéseket hajtanak végre a fővárosban a közterület-felügyelők, akik a közterületen engedély nélkül árusítókkal szemben mostantól - a jogszabályi környezet változásának köszönhetően - ismét kiszabhatnak helyszíni bírságot, szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek, az árut pedig el is kobozhatják. Kiemelten ellenőrzik a frekventált területeket, például az Örs vezér terét, a Városligetet, és az aluljárókat.

 

Az új jogszabály lehetővé teszi, hogy a közterület-felügyelők helyszíni bírságot szabjanak ki, szabálysértési eljárást kezdeményezzenek, vagy az árut elkobozzák

Korábban az önkormányzatok a szabálysértési törvény felhatalmazása alapján rendeletben határozhattak meg tiltott, közösségellenes magatartásokat, ezek közé tartozott az illegális árusítás is, közigazgatási eljárás keretében pedig az árut le is foglalhatták. Az Alkotmánybíróság azonban 2012. november 15-én hatályba lépő határozatával alkotmányellenesnek minősítette ezt a felhatalmazást, és az ez alapján meghozott önkormányzati rendeleteket. Ez lehetetlen helyzetet teremtett a főváros életében, hiszen az engedély nélküli árusítással szemben a hatóságok, köztük a közterület-felügyelők nem tudtak hatékonyan fellépni. Emiatt egyre több illegális árus jelent meg a budapesti közterületeken, közöttük az aluljárókban is, ami komoly gondot okozott a lakosság körében, és városüzemeltetési szempontból is problémát jelentett az utánuk maradó szemét eltávolítása miatti többletköltség.

A szabálysértési törvény módosításával azonban, amely tegnap lépett hatályba, bővülnek a közterület-felügyelők intézkedési lehetőségei a közterületen engedély nélkül árusítókkal szemben. A cél az, hogy minél előbb visszaálljon a közterületeken a rend, a jogkövető állampolgárok és minden, a fővárosba látogató nyugalma, Budapest tisztaságának megóvása és közterületeinek rendeltetésszerű használata érdekében.

Dr. György István főpolgármester-helyettes, Kőbánya országgyűlési képviselője üdvözli, hogy végre a jogszabályi környezet is lehetőséget ad a közterületek rendjének helyreállítására. Mint elmondta több jelzés érkezett hozzá is, többek között a Határ út, az Örs vezér tere vagy a Népliget állomásokon tapasztaltakkal kapcsolatban, amit folyamatosan jelzett is a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (korábbi nevén Fővárosi Közterület-felügyelet) vezetője felé, ám nem a főváros tehetetlensége miatt nem történt semmi, hanem a jogszabályi környezet nem engedte meg az illegális árusok elleni fellépést.

A jogszabály hatályba lépése után azonnal megkezdték az átfogó ellenőrzést, ezért a városvezető bízik benne, hogy végre fel tudják számolni az aluljárókban, és sok esetben más közterületen is tapasztalható káoszt.

Forrás: Dr. György István honlapja, képek: urbanista.bloga

Last modified on Thursday, 17 October 2013 22:30

Hírek

Régi képek, emlékek

Dolgos kezek
Zajlik a munka
A Mély tó
Átadó ünnepség
Dolgozik a daru
Épül és szépül
Zajlik az éptkezés
Épül a lakótelep
Folyik az építkezés
Épül a lego-ház

Közösségi Hírek

Mondja el Ön is véleményét a reptéri zajvédelmi intézkedési tervről!

Mondja el Ön is véleményét…

Tisztelt Kőbányai Lakosok!A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004....

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia