Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Előadások a drogmegelőzés fontosságáról

Rate this item
(1 Vote)

Február 14-én rendezték meg a Pongrác Közösségi Házban a 4. Kőbányai Addiktológiai Műhely soros ülését, amelyen több fontos és aktuális téma merült fel. Az esemény témája a prevenciós gyakorlatok volt. Először Kovácsné Koós Judit, a Kőbányai Rendőrkapitányság részéről tartott előadást a megelőzés szerepéről az iskolában, bemutatta a DADA és az Ellenszer programokat. A résztvevők megtudhatták, hogy a didaktikusan kidolgozott, megfelelő képzettséget és feltételeket igénylő módszerek Budapest mely kerületeiben állnak rendelkezésre. Kitért a "DADA-rendőr" kompetenciájának fő elemeire, a tájékoztatási tevékenységre, az objektív információátadásra és a támogató  rendszerek felkínálására, valamint a készségfejlesztő csoportos gyakorlatok vezetésére. 

Preszl Éva, az Életrevaló Egyesület munkatársa a közösségi színtereken megvalósított „kreatív prevencióról” szóló előadásában bemutatta a "Szigetelés", azaz a Sziget Fesztiválon kifejtett folyamatos jelenlét program és kortárssegítés elemeit. Tájékoztatást adott a veszélyeztetettség-mérő tesztről és a drog-TOTÓ-ról, amelyek kitöltése a „kíváncsi személyek” számára azonnali visszajelzést nyújt a droggal való érintettség, valamint a tájékozottság mértékéről. Beszélt a szakanyagokat tartalmazó olvasósarok jelentőségéről és további, a fesztivál hangulatához illeszkedő kreatív programokról.

Az Addiktológiai Műhely ülésén elhangzott, hogy országos kiterjesztésű prevenciós program keretében drogprevenciós kisfilm műhely indult az Életrevaló Egyesület és a Kőbányai Roma Önkormányzat együttműködésével. A kerületi Vaskő utca 1. szám alatt kéthetente összeülő kisfilm-készítő műhely várja a kerületből a 12-18 év közötti fiatalok jelentkezését. Érdeklődni Preszl Évánál lehet a 06-70-3891535-ös telefonszámon. A műhely célja egyrészt a közösség formálása, a drogokkal kapcsolatos személyes állásfoglalás és felelősségérzet elmélyítése, valamint oktatási segédanyagként használható filmek készítése. A drogprevenciós kisfilmek gyűjteménye EZEN a linken érhető el.

A „lokális” prevenciós eszközök témakörében szó volt az Életrevaló Egyesület Kreatív Csoportjának fotókiállításáról, amely a VIII. kerületi Mikszáth tér 1. szám alatt lévő REMIX épületében tekinthető meg. Kovácsné Koós Judit említette a drogmentességre hívó flash mob, és más művészeti csoportok pozitív kerületi példáját. Az ülés résztvevői közül Csonka Károly, a Széchenyi István Általános Iskola pedagógusa a hátrányos helyzetű, veszélyeztetett fiatalok prevenciójának nehézségeiről beszélt. Orosz Tibor, a Kőbányai Wolf polgárőrség parancsnoka felhívta a figyelmet a sporttevékenység fontosságára, kiemelte a csapat szellemiségének jelentőségét. Szabóné Gerzson Sarolta önkormányzati képviselő hozzászólásában arra kérte a résztvevőket és partnereiket, hogy a munka hatékonyságának fokozása érdekében küldjenek el számára minden releváns információt a szociális tevékenységet végző kerületi civil szervezetekről.

Forrás: Kőbányai Addiktológiai Műhely

A fotó a Kőbányai Addiktológiai Műhely alakuló ülésén készült

Last modified on Monday, 18 February 2013 15:15

Hírek

Régi képek, emlékek

Áll a szobor
Látkép
Zajlik a munka
Föld út
A Mély tó
Zajlik az éptkezés
Lakótelep a világ végén
Minden a helyére kerül
Épül a lego-ház
A Gergely-bánya

Közösségi Hírek

Mondja el Ön is véleményét a reptéri zajvédelmi intézkedési tervről!

Mondja el Ön is véleményét…

Tisztelt Kőbányai Lakosok!A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004....

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia