Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kőbányán ismét főszerepet kap a halászlé

Rate this item
(1 Vote)

Immár 8 alkalommal egyre többen várják Kőbányán a május 1-jét …és hogy miért?.....mert ez a nap már évek óta - pontosabban 8 éve - a halakról is szól. Úgy tűnik bevált, a közönség megszerette, sőt már izgalommal várja a HALMAJÁLIS-ra keresztelt munka ünnepét. A szervezők szakítottak a hagyományos virsli-sör hangulattal, és ma már nem lehet halászlé és a halételek nélküli majális Kőbányán. A helyszín is évek óta változatlan, vagyis az egész napos eszem-iszom és szórakozás a Csősz Torony melletti Óhegy parkban lesz. A Szegedi Halászcsárda jóvoltából a gigantikus méretű, 1000 literes óriásbográcsban rotyog majd a piros leves.

 

Talán nem véletlen a kőbányai emberek halak és halételek iránti vonzalma. Egy kis történeti visszatekintés….. A halászléről híres, óbudai Sipos étterem alapítója, Sipos Ferenc Kőbányán nyitotta meg első vendéglőjét a Martinovics téren. Felismerte, hogy a halászcsárdának nem kell feltétlenül a folyók, tavak közelében lenni. Az emberek hajlandók kisebb-nagyobb kirándulást is tenni egy jó halászléért, sült halért, viszont a kellemes környezet, a kiszolgálás és a jó közlekedés nagyon fontos számukra. A 26-os, 28-as és 37-es villamosok, amelyek megállója a vendéglő közelében volt, 10-15 perc alatt kihozták az embereket a belvárosból. A korabeli tudósítások szerint a kalauzok az utcanevek helyett „Halászkert megálló, leszállás” mondták.

A korábbi évekhez hasonlóan most is lesz „Kié a legjobb kőbányai halászlé?” főzőverseny, amelyre idén 30 csapat jelentkezett. A csapatok többnyire az évek alatt már összeszokott családi, munkahelyi, baráti társaságok, akik minden évben újabb receptúrákat vetnek be a győzelem érdekében. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján bátran kijelenthetjük, hogy a zsűrinek idén sem lesz könnyű dolga. A kőbányai csapatok rendkívül ötletes, kreatív halászlét készítettek.

Fődíj: a nyertes csapat egy hosszú hétvégét tölthet, és horgászhat az arlói horgásztónál.

Zsűritagok többek között Bay Éva (televíziós műsorvezető), Benkő László (Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjaszenész), Dózsa Zoltán (színművész), Nyertes Zsuzsi (a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett színművész), Zimon András (újságíró, főszerkesztő). A zsűri elnöke: Gyarmati Károly – mesterszakács.

A rendezvényről készült előzetes videó a cikk alatt, vagy EZEN  a linken tekinthető meg.

Forrás: Pro-koord, Kőbánya.hu

Last modified on Wednesday, 02 May 2018 22:16

Media

Hírek

Régi képek, emlékek

Látkép
Épül és szépül
Föld út
Építik a tavat
Régi újhegyi kép
Áll a szobor
Az iskola
A Mély tó
Épül a Mély tó
Árkok és házak

Közösségi Hírek

Mondja el Ön is véleményét a reptéri zajvédelmi intézkedési tervről!

Mondja el Ön is véleményét…

Tisztelt Kőbányai Lakosok!A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004....

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia