Kőbányai Közösségi Hírlap

Kőbányai Advent és az adományok

Rate this item
(2 votes)

Advent heteiben általában mindenki többet adakozik, jobban odafigyel és segíti a rászorulókat. Ez Kőbányára különösen érvényes. Látványos, különleges karácsonyfa díszíti Kőbánya központját, a Szent László teret január 6. napjáig. A tűzifából készült, 16 méter magas, 40 tonnás karácsonyfa a Hello Wood alkotása. Az installáció az összefogást szimbolizálja és felhívja a figyelmet arra, hogy van, ahol gondot okoz az otthon melegének megteremtése. Vízkereszt után a karácsonyfa elbontásra kerül, a felhasznált tűzifa a rászoruló kerületi családok otthonába kerül. Ott varázsol majd meleget, ahol arra a legnagyobb szükség van.

 

December 1-én „Adjunk a húroknak… és a rászorulóknak is” címmel került sor Dr. György István kormánymegbízott hagyományos – immár 7. - jótékonysági koncertjére a KÖSZI-ben, ahol több, mint 4 millió forint adomány gyűlt össze. A bevételt kőbányai és kispesti hátrányos helyzetű gyermekek nyári táborozására költik, de az összegből 100 ezer forint jutott a Bárka gyermekek átmeneti otthonában élőknek is.

 

Az önkormányzat szervezésében megvalósult adventi rendezvényeken a programok mellett az ünnepi ételek, a forró italok, sőt még a karácsonyi motívumokkal díszített bögrék is mind ingyenesek voltak. A szervezők csupán annyit kértek, hogy aki tud, lehetőségéhez képest, ajánljon fel valamennyi összeget a bögrékért cserébe. Az így befolyt több mint 200 ezer forint volt, amiből szintén az átmeneti otthonban élő gyerekek kapnak karácsonyi ajándékot. Ezen kívül a Down Alapítvány 2. számú Átmeneti és Napközi Otthon (Kőbánya, Zágrábi út) fogyatékkal élők, és a Hallássérültekből álló Munka-Kör Alapítvány tagjai saját készítésű ajándékokkal lepték meg a gyermekotthon lakót.

 

Az önkormányzat képviselők, a háziorvosok, valamint a szociális és oktatási intézmények munkatársainak javaslata alapján mintegy 1600 kőbányai személy, család kapott egy-egy 5 ezer forint értékű tartós élelmiszereket tartalmazó karácsonyi ajándékcsomagot. Ezzel is segítve a rászoruló kőbányaiak karácsonyát, segítséget nyújtva az ünnepi készülődéshez.

 

A Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. munkatársai idén már második alkalommal szervezték meg az adományozási projektet a Dévai Szent Ferenc Alapítvány tusnádfürdői otthonába, a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett árvaház javára. Összesen 43 doboz ruhanemű, játék, cipő, és több doboznyi tartós élelmiszer és higiéniai termékek valamint könyvek, albumok, továbbá néhány műszaki eszköz is (tv, dvd lejátszó, szintetizátor,) gyűlt össze.  

Mindezek mellett a kőbányai önkormányzat, az év minden napján, 500 fő részére meleg ételt biztosít a Babtista Szeretetszolgálattal együttműködve, ahol a rászorulók az ünnepre egy-egy csomag karácsonyi bejglit is kapnak.

Az adventi időszak eseményeiről készült videó-összeállítások az alábbi linkeken érhetőek el:
- Advent első napja Kőbányán
- Adventi adományok Kőbányán
Advent második vasárnapja Kőbányán
Advent második vasárnapja és hóembertalálkozó
Advent harmadik vasárnap Kőbányán
Mikulás Kőbánya főterén

Forrás: Somorai László, Szente Hilda - Pro-koord

Last modified on Thursday, 28 December 2017 15:07

Édua Infomédia

Top Desktop version