Logo
Print this page

Kőbánya szelleme körbefonta Kapolcsot

Rate this item
(1 Vote)

„Köszönjük az élményt Kőbánya, itt Kapolcson”
„Véletlenül keveredtünk a kőbányai udvarba, de annál szívsebben maradtunk. Végtelen vendégszeretet és isteni hal-chips várt itt mindenkit. Jövőre ugyanitt”
Az idézetek abból a Vendégkönyvből valók, amelyet a Kőbánya Udvar sátrában helyeztünk el, hogy a vendégek beleírhassák véleményüket, érzésüket.

Idén Kőbánya volt az egyetlen város, amely saját színpaddal, saját udvarral mutatkozott be a kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválon. És, hogy miért? …mert a tradicionális kőbányai sörön kívül - amit szinte mindenki ismer – mást is be akartunk mutatni, és a visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy sikerült. Mert Kőbánya valóban érdekes és színes fővárosi kerület, amit a fesztiválra látogató közönség megtapasztalhatott, ahol a vendégek élvezettel vettek részt a különböző programokban – mondta Kovács Róbert polgármester.

 

Kőbánya kulturális, építészeti és gazdasági múltja a mai napig meghatározó. Kevesen tudják, hogy a főváros nevezetes épületei, mint például a Citadella, a Mátyás templom, a Halászbástya és még megannyi épület Kőbánya köveiből épült. Hogy Ferenc József többször is járt Kőbányán, sőt megkóstolta a kőbányai sört. Hogy 1936-ban Kőbányán volt az első Forma 1-es verseny. Hogy Kőbánya Budapest mértani közepe. Hogy hajdan a sörgyártás mellett a szőlőtermelés és a borászat is jelentős volt.

De Kőbányának nem csak múltja van. A sport, a művészet és a zenei élet területén a jelene is kiemelkedő. Csak néhány név a sok közül: Charlie, KOKO, Deák Bill Gyula, Rost Andrea, Késely Ajna, Gergely Gábor, Varnus Xavér, és még sokan mások.

A Kőbánya Udvarában az érdeklődők ehhez hasonló érdekességekről hallottak. Buzás Kálmán várostörténész vezetésével könnyed, interaktív bemutatók és kultúrtörténeti előadások által megismerhették Kőbánya kevésbé ismert arcát. Megformázták és megszólaltatták a Szent László templom harangját, és az ügyesebbek kőből kifaragták a hely géniuszát is. 

 

Vebai Lajos, a Kőbányai Helytörténeti Múzeum vezetője által összegyűjtött érdekességeket felhasználva Somorai László „Ki tud többet Kőbányáról” játékot tartott. Aki a legtöbb helyes választ adta a feltett kérdésekre, különböző, Kőbányához köthető ajándékot kapott, mint pl. vacsorameghívást a Torockó Vendéglőbe, belépőt a Kőbányai Pincerendszerbe, KRAFT kőbányai kézműves söröket, kőbányai porcelánokat. Ezen kívül volt kőbányai porcelánfestés, közös éneklés, tánctanulás is, sőt a bátrabbak Gergely Gábor asztalitenisz világbajnokkal is pingpongozhattak.

 

Látható volt Hofi Gézáról - aki szintén Kőbánya szülöttje - karikatúra kiállítás, miközben az emlékét Éles István humorista idézte elénk. Mindezt gasztronómiai bemutató keretében, ahol meg lehetett kóstolni Hofi Géza kedvenc ételeit, a kőbányai kézműves söröket, és a híres kőbányai „Kőlevest” is.

 

És mi, mármint Kőbánya, mindezért cserébe dicsérő szavakat kaptunk – folytatta Kovács Róbert a kerület polgármestere. A teljesség igénye nélkül néhány bejegyzés a vendégkönyvből:
- „Isteni a hangulat és a sör! Legközelebb is jövünk”
- ” Szuper ötlet a Kőbánya Udvara, ahol: vendégszeretet és kedvesség 5*, karikatúra kiállítás 5*, programok 5*, hal-chips 5*. Jövőre is jövünk”
- „Megpróbáltunk lazítani….a Kőbánya udvaron ez sikerült is! Kiváló társaság, szeretet és Kapolcs legjobb zenéi.”
- „Irigylem ezt a kerületet, hogy ilyen lelkes, nagytudású lokalpatriótái vannak!”
- „Érdekes történelmi betekintést adott nekem Kőbánya múltjáról egy jó pohár bor és haltepertő mellett. Köszönöm a vendéglátást”
- „Köszönjük az élményt Kőbánya, itt Kapolcson”
- „Már 30 éves is elmúltam, de ilyet még nem ettem. Nagyon nagy élmény volt Veletek….pusszantás”
- „Köszönjük Kőbánya vendégszeretetét, a városrész történetének emutatását, a porcelánfestésbe és a kőfaragásba történő belekóstolásunkat. Köszönjük Éles Istvánnak Hofi Géza mai aktualitásának bemutatását! Végül pedig megkóstoltuk a kitűnő Kőlevest.”

…és végezetül még valami: a Kőbánya sátor életeket mentett - bár ezt az élményt szívesen kihagytuk volna. Történt ugyanis, hogy a domboldalról valakik úgy gondolták jópofa dolog a hatalmas szénabálát legurítani. Egy ilyen görgeteget fékezett meg az útjában álló sátrunk. Igaz így annak merevítője eltört, de legalább nem történt baleset, így az esti koncert néző tömeget megóvta a váratlan „vendégtől”

A kapolcsi rendezvényről készített mozgóképes videóbeszámoló EZEN a linken, valamint a cikk alatt tekinthető meg.

Forrás: Pro-koord, Kőbánya Udvara

Last modified on Wednesday, 02 August 2017 10:52

Media

Édua Infomédia