Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Kontúr Közhasznú Egyesület: Lezárult a Hős utcai Norvég-projektünk

Rate this item
(1 Vote)

Április 19-én tartottuk a „Nyitottabb Hős utcát! – közösségfejlesztéssel a szegregátumban élők hátrányainak mérsékléséért” elnevezésű projektünk záró szakmai rendezvényét a kőbányai Pongrác Közösségi Házban. Az elmúlt egy évben egy közösségi tér létrehozásával sikerült beindítanunk nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is a közösségfejlesztést, illetve a Hős utca köré egy olyan segítői hálózatot kiépíteni, amely segítséget nyújthat számukra a mindennapokban.

 

A Kontúr Közhasznú Egyesület tevékenységének elsődleges célterülete a szegregátumként kezelt Hős utca, amely Budapest X. kerületében, Kőbánya városrészen található. A Norvég Civil Alap támogatásával lehetőségünk nyílt itt közösségfejlesztő munkát végezni. Célunk a hasznos szabadidő eltöltés elősegítése, az egészségnevelés, a családok illetve a helyi lakóközösség erősítése, összekovácsolása volt. A Hős utca 15/A épületben bérbe vettünk, adományokból és önkénteseink segítségével felújítottunk, vagyis igazi közösségi térré alakítottunk egy önkormányzati helyiséget, amely közösségi koordinátorunk bázisául szolgált, illetve ahol heti több alkalommal foglalkozásokat tartottunk. A célcsoportnak szánt közösségfejlesztő programok mellett a Hős utcával kapcsolatban álló, a helyi problémákat ismerő szakmai szervezetekkel is elindítottunk egy közös gondolkodást műhelymunka keretében, illetve munkánk során több civil szervezettel is felvettünk a kapcsolatot annak érdekében, hogy a segítői hálózatot megerősítsük a szegregált településrészen.

 

A 2015. április 1. és 2016. április 30. között lebonyolított projekt eredményeiről, tanulságairól Balog-Urbanovszky Zsuzsanna, a Kontúr Közhasznú Egyesület elnöke; Balogh Flóra, közösségi koordinátor; Puskás Eszter, a gyerekprogramok szervezésében és lebonyolításában közreműködő önkéntesünk; valamint a munkánkat segítő Tukacs Gitta, a Magyar Református Egyház Cigánymissziójának munkatársa számolt be. A szakmai előadásokat követő kötetlen beszélgetéseken a Hős utcai lakók elmondták, a gyerekek tisztelettudóbbak lettek és hogy nagyon sokat jelent számukra az, hogy van egy biztonságos hely, ahová elengedhetik a gyerekeket. A rendezvény fényét emelte, hogy Erdős Virág, költő, író nyitotta meg, továbbá megtekinthető volt Turay Balázs „Ellenfény” című, a Hős utcában készült fotókból álló kiállítása.

 

Tapasztalataink és visszajelzéseink azt igazolják, hogy továbbra is igény és szükség van közösségfejlesztő tevékenységünkre és a gyermekprogramokra a Hős utcában, ezért természetesen folytatjuk munkánkat!

Kontúr Közhasznú Egyesület


További információ a projektről szervezetünk honlapján: konturegyesulet.weebly.com és Facebook profilján: facebook.com/KonturEgyesulet, valamint a NCTA weboldalán: norvegcivilalap.hu található.

Last modified on Monday, 16 May 2016 15:22

Hírek

Régi képek, emlékek

Zajlik az éptkezés
Látkép
Régi kép
Épül a lakótelep
Épül és szépül
Lakótelep a világ végén
Árkok és házak
Épül a lego-ház
A Gergely-bánya
A Mély tó

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia