Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Újra népszerű volt az Isaszegi kerékpáros emléktúra

Rate this item
(1 Vote)

Április 9-én, szombaton, az isaszegi csata évfordulójának emlékére szervezett kerékpártúrára összegyűlt több mint kétszáz kerékpárost a várható eső sem tántorította el egy jó kis tekeréstől. A Kőbányai Szabadidő Központ (KÖSZI) előtti térről induló túra apropója, hogy Isaszegre tekerve együtt emlékezzenek meg a 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának sorsdöntő ütközetéről.

 

A KÖSZI előtt gyülekező bringásokat szombaton borongós, nem túl barátságos idő fogadta, de láthatóan az elszánt kerekeseket ilyesmi nem tarthatta vissza. A résztvevők összetétele igen változatos képet mutatott: családok, iskolás gyerekek, lelkes amatőrök és sokat tapasztalt veteránok vágtak neki idén is a 60 km-es távnak. A 9 órás indulás előtt Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere köszöntötte a túrázókat, aki elmondta, hogy a Kőbányai Önkormányzat által szervezet Isaszegi emléktúra már sokéves múltra tekint vissza, és mindenki nagy örömére évről évre százakat ösztönöz mozgásra.

  

Az útvonal, hasonlóan az elmúlt évekhez Pécelen keresztül vezetett, ahol Pécel Önkormányzata teával és zsíros kenyérrel kínálta a túrázókat. A meleg tea idén különösen jó szolgálatot tett. A frissítés után már csak 8 km-t kellett tekerni, hogy megérkezzenek Isaszegre, ahol egykor huszárok rohamoztak, ott most fáradt kerékpárosok szálltak le a nyeregből. A Szoborhegyen, a Honvéd-emlékműnél Edényi László a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatójától megtudhattuk, hogy milyen kiélezett és hősies küzdelmet folytattak a magyar katonák 1849. április 6-án az Isaszeg melletti dombokon. A történelmi visszatekintést követően a kerékpárosok megkoszorúzták az emlékművet.

 

A pihenő után újra a kerékpároké lett a főszerep: a karaván visszaindult Kőbányára. A visszaút is zökkenőmentesen zajlott, hála a fegyelmezett és felkészült bringásoknak, illetve a túrát felvezetéssel, biztosítással segítő Kőbányai Wolf Polgárőrség, a Kőbányai Alfa Polgárőrség és a Kőkert Kft. közreműködésének, valamint az ő munkájukat összefogó BRFK X. kerületi Rendőrkapitányságának. A Kőbányai Torna Club kerékpáros szakosztálya ezzel a túrával indította a szezont, tavasztól őszig további túrákat és közös edzéseket, bringázásokat szerveznek, ahová várják a jelentkezőket.

Forrás: www.kobanyabringa.hu

Last modified on Tuesday, 12 April 2016 09:02

Hírek

Régi képek, emlékek

Lakótelep a világ végén
Áll a szobor
Az iskola
Épül a lakótelep
Már állnak a házak
A Gergely-bánya
Dolgozik a daru
Épül és szépül
Árkok és házak
A Mély tó

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia