Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

A hétköznapi szabadságot ünnepelték március 15-én a Hős utcai gyerekek

Rate this item
(0 votes)

A budapesti családok többségének már nem újdonság, a szegénységben és szegregált környezetben élő Hős utcai gyerekeknek azonban igazi ünnep volt, hogy március 15-én ellátogattak a Természettudományi Múzeumba. Többségük még soha nem járt múzeumban, de olyan is akadt köztük, aki metróval is először utazott. A gyerekeknek a Kontúr Közhasznú Egyesület önkéntesei szerveztek ünnepi programot. A szervezet január óta működtet Közösségi Teret és szervez programokat a két önkormányzati épület nehéz helyzetben élő lakóinak.

 

Tíz gyerek vállalkozott március 15-én arra a kirándulásra, amit a Kontúr Egyesület szervezett a kőbányai Hős utca 15-ben lakó gyerekeknek. Azért csak ennyien, mert sokaknak nincs az időjárásnak megfelelő ruhája vagy félnek ilyen messzire elmenni az otthonuktól. A múzeum 20 percre van a Hős utcától, ám az itt élő családoknak a pénze és a motivációja is kevés ahhoz, hogy kulturális programokra vigyék a gyerekeiket. Többségüknek ugyanis a túlélés – a rezsi befizetése, ennivaló és alapruházat megvásárlása – is gondot jelent.

 

A gyerekek az esőben való sorbanállás után jutottak be a múzeumba, ahol szinte extázisba estek a sok új élmény hatására. Az önkénteseknek nem kis erőfeszítésébe került, hogy egy-egy kiállítási tárgy elmélyült tanulmányozására vegyék rá őket, hiszen mindent szerettek volna látni, és azt gyorsan. Az első sokk után aztán jutott idő arra, hogy a kiállítás legérdekesebb részeit újból megnézzék, és fényképeket készítsenek magukról a különleges tárgyak előtt. A múzeumlátogatás végén pedig mindenki elfogyasztotta a szendvicseket és gyümölcsöket, amiről az önkéntesek gondoskodtak.

 

2014 óta dolgozik a két Hős utcai önkormányzati épületben a Kontúr Közhasznú Egyesület, tavaly novemberben pedig megnyitották egy Közösségi Teret is az önkormányzat által biztosított lakásban. Az egyesület önkéntes munkatársai a gyerekeknek fejlesztő, beilleszkedést segítő programokat szerveznek, a felnőtteknek többek között a hivatali érdekérvényesítésben, álláskeresésben nyújtanak támogatást, adnak életviteli tanácsokat.

További információ az egyesület honlapján és Facebook oldalán.

Last modified on Monday, 21 March 2016 14:23

Hírek

Régi képek, emlékek

Zajlik az éptkezés
Épül a Mély tó
A Gergely-bánya
Átadó ünnepség
Dolgozik a daru
Az iskola
Épül a lakótelep
Föld út
Elkészült a lakótelep
Folyik az építkezés

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia