Kőbányai Közösségi Hírlap

Hős utca: elindult a Kontúr Közhasznú Egyesület Norvég Projektje

Rate this item
(3 votes)

2015. április 1. napjával vette kezdetét a Kontúr Közhasznú Egyesület, „Nyitottabb Hős utcát – közösségfejlesztéssel a szegregátumban élő hátrányainak mérsékléséért” projektje. Ennek keretében 2015. május 30-án lakossági fórumot tartottunk, melynek célja az volt, hogy közös gondolkodásra  invitáljuk a helyieket, az eddigieknél bővebb tájékoztatást nyújtsunk részükre a programról, továbbá a lakókkal együtt megfogalmazzuk a helyi igényeket.


Lakógyűlés a Hős utcában

A Kontúr Közhasznú Egyesület 2011-ben jött létre azért, hogy segítséget nyújtson a családoknak és a fiataloknak. Esélyegyenlőséget kívánunk teremteni a hátrányos helyzetben élők számára. Ehhez kapcsolódóan pedig szeretnénk fejleszteni a helyi közösséget, élhetőbbé és színesebbé varázsolni számukra a mindennapokat. Tevékenységünk elsődleges célterülete a szegregátumként kezelt Hős utca, amely Budapest X. kerületében, Kőbánya található.

A Norvég Civil Alap támogatásával 2015. április 1. és 2016. április 30. között, most lehetőségünk nyílik a Hős utcában közösségfejlesztő munkát szervezni. Célunk, hogy a gyerekes családok közös érdekeire alapozva, többnyire a gyerekek szükségleteiből kiindulva, a helyi közösségi kapcsolatok revitalizálásával és fejlesztésével tegyük képessé a felnőtt korú lakosságot. A projekt összköltségvetése 18 152,38 EUR, amelyből a támogatási összeg 14 839,67 EUR. A megvalósításban a Civil Ifjúsági Kör Kőbányáért Közhasznú Egyesület is segítségünkre lesz.

Az Angelusz Róbert Szakkollégium közreműködésével megvalósuló szociológiai kutatásból kiindulva fogjuk tudni felmérni a helyi közösség igényeit és erősségeit, amely a közösségfejlesztés alapjául fog szolgálni. A Hős utca 15/A épületben bérbe veszünk, felújítunk, vagyis igazi közösségi térré alakítunk egy önkormányzati helyiséget a lakók segítségével, amely a programok megvalósítását szolgálja, illetve a közösségi koordinátorunk bázisaként működik majd. Havonta lakossági fórumot tartunk, hogy bevonjuk a helyieket a projekt megvalósításába. A gyerekek társas kompetenciáit és kreatív készségeit zsonglőrklub fejleszti, a kamaszklub és a filmklub pedig a nagyobbaknak segít a mindennapi problémáik feldolgozásában.

Hős utcai gyermeknap

Az asszertivitást erősítő és munkaerő-piaci tréning a felnőtteket célozza meg, hogy fejlődjön az érdekérvényesítő képességük és bővüljön az álláskeresési ismeretük. A helyi oktatási, szociális és más civil szervezeteket bevonva Szakmai műhelyeink keretein belül célunk, hogy érzékenyítsük a helyi ellátórendszert a helyiek problémáira, ennek érdekében elkészítsünk együtt egy problématérképet, majd azt követően egy cselekvési tervet, bízva abban, hogy az interdiszciplináris együttműködés innovatív helyi megoldásokat eredményezhetnek.

További információ a projektről szervezetünk honlapján (konturegyesulet.weebly.com) és Facebook profilján (facebook.com/KonturEgyesulet), valamint a Norvég Civil Támogatási Alap weboldalán (norvegcivilalap.hu) található.

Kontúr Közhasznú Egyesület

Last modified on Thursday, 11 June 2015 12:42

Édua Infomédia

Top Desktop version