Logo
Print this page

Rekord létszám az Isaszegi kerékpáros emléktúrán

Rate this item
(1 Vote)

Szombaton, az isaszegi csata évfordulójának emlékére szervezett kerékpártúrára összegyűlt, rekord számú, közel négyszáz kerékpáros teljesen megtöltötte a Kőbányai Szabadidő Központ (KÖSZI) előtti teret. A hagyománynak számító túra apropója, hogy Isaszegre tekerve együtt emlékezzenek meg a 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának sorsdöntő ütközetéről. 

 

A KÖSZI előtt gyülekező 386 bringást szombaton igazi tavaszi meleg és napsütés várta. A 9 órás indulás előtt Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere köszöntötte a túrázókat, aki elmondta, hogy a túra már sokéves múltra tekint vissza, és mindenki nagy örömére évről évre egyre több embert ültet bringára. A résztvevők összetétele igen változatos képet mutatott: családok, iskolás gyerekek, profi versenyzők, lelkes amatőrök és sokat tapasztalt veteránok vágtak neki idén is a 60 km-es távnak.

 

Az útvonal, hasonlóan az elmúlt évekhez, változatos környezetben vezetett el a csata helyszínére. Kis utcák, patak menti kerékpárút, országút, és még egy kicsi terepezés is belefért a napi programban. A túrázók ezúttal is Pécelen juthattak frissítőhöz, ahol Pécel Önkormányzata látta vendégül őket. A bringás tömeg közel 100 liter teát, több mint 20 kiló kenyeret és a Péceli Kenyérgyár jóvoltából 22 kilónyi pogácsát fogyasztott el. A frissítés után már csak 8 km-t kellett tekerni, hogy megérkezzenek Isaszegre, ahol egykor huszárok rohamoztak, ott most fáradt kerékpárosok szálltak le a nyeregből. A Szoborhegyen, a Honvéd-emlékműnél Edényi László a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatójától megtudhattuk, hogy milyen kiélezett és hősies küzdelmet folytattak a magyar katonák 1849. április 6-án az Isaszeg melletti dombokon. A történelmi visszatekintést követően a kerékpárosok megkoszorúzták az emlékművet. 

 

A pihenő után újra a kerékpároké lett a főszerep: a karaván visszaindult Kőbányára. A visszaút is zökkenőmentesen zajlott, hála a fegyelmezett és felkészült bringásoknak, illetve a túrát felvezetéssel, biztosítással segítő Kőbányai Wolf Polgárőrség, a Kőbányai Alfa Polgárőrség és a Kőkert Kft. közreműködésének, valamint az ő munkájukat összefogó BRFK X. kerületi Rendőrkapitányságának. A Kőbányai Torna Club kerékpáros szakosztálya ezzel a túrával indította a szezont, tavasztól őszig további túrákat és közös edzéseket, bringázásokat szerveznek, ahová várják a jelentkezőket. 

 

A túráról készült képek EZEN a linken érhetők el.

Forrás: Vuelta Sportiroda, Kőbánya.hu

Last modified on Monday, 13 April 2015 19:01
Édua Infomédia