Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Ingyenes jogsegély Kőbányán

Rate this item
(3 votes)

Az 1991. 05. 19-én alakult Állampolgári Jogvédő Liga az elmúlt évben több fővárosi kerületben - így Kőbányán is - elindította a „népügyvéd” törvény alapján működő, a hátrányos élethelyzetű emberek számára ingyenes jogsegélyszolgálatát. Az iroda vezetőjét, Leitner Erzsébet ügyvivőt (képünkön) kérdezzük. 


- Először mondjon néhány szót önmagáról, hogyan lett a Liga munkatársaként a hátrányos helyzetű emberek segítője? 

Manapság gyakran változik az ember munkája, így a divatmenedzserként technikusi képesítést szerzett lányból eladó, majd ügyfélszolgálati munkatárs, később üzletvezető, majd irodavezető lett, de az elmúlt évben részmunkaidőben recepciósként és kommunikációs trénersegédként is dolgoztam, amikor a Jogvédő Ligától „visszautasíthatatlan” ajánlatot kaptam. A szervezet alkalmazottjaként nemcsak segíthetek a hátrányos élethelyzetű embereknek, de nem vagyok irodához kötött, és önállóan oszthatom be az időmet.

- Kik jogosultak az ingyenes szolgáltatás igénybevételére?

Mindazok, akik jövedelmi viszonyaik miatt nem képesek vállalni egy per esetén az ügyvédi költségeket. Ez esetben a fejlett demokráciák jó szokás szerint az állam átvállalja a jog előtt egyenlőség biztosítása érdekében a költségeket.

- Hogy működik ez a jogi segítséget nyújtó iroda?

A jogi segítségnyújtásról szóló 2003. évi LXXX. törvény biztosítja a szociálisan rászorulók számára, hogy a törvényben meghatározott körben és formában jogaik érvényesítéséhez, jogvitáik megoldásához szakszerű jogi segítséget kapjanak. Ezt általában nem ismerik a jogi segítésre szoruló emberek, tehát először is be kell mutatni e lehetőséget a helyi médiák, és civil szervezetek közvetítésével. Fel kell hívni a figyelmüket, hogy nincsenek egyedül, a Jogvédő Liga -és más, az illetékes kormányivatalokkal szerződéses viszonyban álló ügyvédek, és szervezetek segíthetnek, ha erre a Kormányhivatal Jogi Segítő Osztálya határozatot hoz.

- Miként lehet ezt elérni?

Azt gondolom, hogy viszonylag egyszerűen, kérelmet kell benyújtani, ami történhet személyesen a Budafoki út 59. szám alatti Kormányhivatal Jogi Segítségnyújtó osztályán, vagy akár elektronikus levelében is, a jogszabályban meghatározott iratokkal. Ezek letölthetők az internetről, például a www.kimisz.gov.hu/alaptev/nepugyved honlapról, de beszerezhetők irodánkban is.

- Hol van ez az iroda?

Azt nem mondhatom meg, mert számos, pl. ügyviteli, agyagi, stb. okból jelenleg csak levélben (ÉTOSZ/ÁJL, 1475 Bp. PF. 255), és e-mailben ( This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) vagyunk elérhetők. Természetesen az ügyfélfogadás már személyesen történik.

- Tehát az irodavezető nyújtja a jogi segítséget?

Nem, az irodavezető feladata a lehetőség megismertetése, az iratok áttanulmányozása, és a szakmai segítségnyújtó -ügyvéd, mediátor, szociális segítő, stb.- kiválasztása, akik valamennyien az Állampolgári Jogvédő Liga szakértői, szerződött partnerei. 

- Ha jól értelmezem, akkor mindezt térítés nélkül kapják a rászorulók.

Igen, a költségeket az állam magára vállalja, illetve abban a speciális esetben, amikor pl. anyagiakról van szó, és azok behajtása után a felperes fizetőképessé válik, az állam megelőlegezi a költségeket.

- Milyen ügyfélforgalomra számítanak?

Valószínűleg a lehetőség megismertetése hosszabb időt vesz igénybe, így eleinte kisebb lesz a forgalom, de sajnos hazánban 4,5 millió ember él olyan szinten, ahol már az ügyvéd megfizetése nem tartozik a megfizethető költségek közé.

- Köszönjük a tájékoztatást!

Bányai Péter

Last modified on Thursday, 25 September 2014 11:43

Hírek

Régi képek, emlékek

Dolgos kezek
Az iskola
Zajlik a munka
Építési terv
Épül a lakótelep
Építik a tavat
Árkok és házak
Föld út
Épül és szépül
A Gergely-bánya

Közösségi Hírek

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a fővárosi közszolgáltatók

Közös tavaszi nagytakarítást tartanak a…

Tavaszi nagytakarítást szervez április 21-én és 28-án (vasárnap) a BKM...

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia