Kőbányai Közösségi Hírlap

A+ A A-

Bringaút avatás és jótékonyság a Határon Túrán

Rate this item
(1 Vote)

A kőbányai székhelyű Vuelta Sportiroda immár negyedik alkalommal szervezte meg a Határon Túrát július 20. és 27. között. A túra idén visszatér a gyökerekhez, és 2010-hez hasonlóan ismét Budapestről kerekeznek a részvevők Erdélybe. Az úti cél Kelet-Európa legszebb és egyik legkanyargósabb magashegyi útja, a Transalpina. 

Hat remek hangulatú felkészítő túra után július 20-án útnak indultak a Határon Túra kerekesei. A több tucat bringásra 7 nap alatt 674 kilométer és 5460 méter szint teljesítése vár. Joggal állítható, hogy a túrán minden korosztály képviseli magát, hiszen a legfiatalabb kerekesek 18 évesek, míg a legidősebb résztvevő cím egy visszatérő 69 éves túrázóé. Erdélyben számos jelentős történelmi, turisztikai állomást érintenek, többek között ellátogatnak Vajdahunyad és Déva várához is. 

Az esemény célja, hogy segítse a közvetlen kapcsolatteremetést a határok más-más oldalán  élő emberek, a magyarok és más nemzetek között, felhívva a figyelmet a Kárpát-medence múltjára, történelmi értékeinkre. Bemutatja az Európai Unió egyik értékét, a határok átjárhatóságát. Nem utolsósorban pedig népszerűsíteni kívánja a kerékpározást és a biztonságos közlekedést, ezzel hozzájárulva a közlekedési kultúra javulásához. Az esemény védnökségét Kovács Pál Klíma- és Energiaügyért Felelős Államtitkár, valamit Dr. Simicskó István Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkár vállalta. 

A túra szomorú küldetést is teljesít. Néhány nappal az esemény előtt egy tragikus kimenetelű  kerékpáros balesetben elhunyt Petényi Zsolt, az eddigi Határon Túrák nagyra becsült, állandó résztvevője. Zsolt 58 éves volt. A résztvevők az Ő emlékére tekerik le a távot, emlékezve a korábbi közös túrákra és egy nagyszerű emberre. 

Az első két nap: 

Régi ismerősként köszöntötték egymást a résztvevők, hiszen sokuk már harmadik vagy negyedik alkalommal vesz részt a már hagyománynak számító Határon Túrán. A több tucat bringás a Kőbányai Önkormányzat épülete előtt gyülekezett, ahol a rajtcsomag átvétele után Eisenkrammer Károly főszervező köszöntötte őket. Ezt követően Radványi Gábor, Kőbánya alpolgármestere és Kiss Norbert az EMMI ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondott néhány biztató szót a startra várakozóknak. 

„A magyar embereknek a magyar emberek irányába nincs határa. A szem határa addig tart, amíg ellátunk, az ország határa addig van, ameddig az útlevelünk szól, de az igaz magyar embernek egy másik magyar ember irányába addig tart a határa, ameddig a szíve gondolja. E tekintetben a túra során nem lépitek át a határt.” – fogalmazott Kiss Norbert. 

Az útra bocsátó  szavakat követően a kerekesek felsorakoztak a rajtkapu mögött, a visszaszámolás alatt szóltak a biciklik csengői, majd Radványi Gábor elsütötte a startpisztolyt. Ezzel kezdetét vette az egyhetes túra, ami alatt 674 kilométer és 5460 méterszint teljesítése vár a kitartó bringásokra. 

Az első  napon, Budapest-Szolnok útvonalon 15 város érintésével 120 kilométert tekertek, ahol csak kisebb „buckákat” kellett legyőzni. A magyarországi szakaszon szinte végig síkon tekertek, hiszen az Alföldön keresztülvágva jutottak el a határig. Úgy tűnik, a Határon Túra már nem csak hagyományteremtő kerékpáros megmozdulás, hanem állatmentő akció is egyben. 2012-ben egy elhagyott kutyát fogadott be a csapat, idén pedig egy út szélén kóborló kiscicát vettek magukhoz Szolnoktól nem messze. A magányos apróságot egy szolnoki menhely fogadta be, ahol remélhetőleg hamar gazdára talál. 

A második napon – egy-két defekttől eltekintve – minden a tervek szerint zajlott: a Szolnok és Békéscsaba közötti 113 kilométert kevesebb, mint 8 óra alatt tették meg. Az időjárás talán túlságosan is a kegyeibe fogadta a Túrát, hiszen egész hétvégén 30 fok körüli hőmérsékletben rótták az utakat. A túrázók a reggeli és a vacsora között napi három frissítésre állnak meg. Szükség is van ezekre a pihenőkre ebben a melegben, mert a csapat nem profi sportolókból, hanem lelkes amatőrökből áll: az átlagéletkoruk 40 év, és többen közöttük hatvannál is idősebbek. De a lelkesedés mindenkit visz előre. 

Videó az indulásról: https://vimeo.com/70762225

Bringaút avatás és jótékonyság a Határon Túrán

Hétfő  reggel Békéscsabáról indult tovább a csapat az aznapi úti cél felé, immár végig bringaúton, ugyanis uniós forrásból megépült a Békéscsabát Nagyszalontával összekötő turisztikai kerékpárút. Az út Sarkad és Nagyszalonta közötti szakaszát a Határon Túra érkezésével egy időben nyitotta meg Sarkad város polgármestere, Bende Róbert. A hivatalos átadás után a túrázók voltak az első kerékpárosok, aki végig gurulhattak a frissen megépült, 27 kilométer hosszú, három méter széles úton. Az átadást a helyi média kiemelt figyelemmel kísérte, a Sarkad TV egyik operatőrét a túrát kísérő Útvonal-biztosítás Egyesület motorosa szállította néhány kilométeren keresztül. 

A Túra a kezdetek óta nem csak a határon túli kapcsolatok ápolásáról szól, hanem a jótékonyságról is. A túrázók Nagyszalontára érve a Béke Királynője Gyermekvédelmi Központhoz gurultak, ahol nehéz sorsú nagycsaládosok gyermekeinek adták át tartós élelmiszerekből és édességekből álló csomagot, valamint a három, Magyar Termék védjeggyel ellátott tésztacsomagot. A bringásokat Török László polgármester és Makai István, a Központ vezetője fogadta. 

Nagyszalonta után Várasfenes felé  folytatták útjukat, ahová tizenkét település érintésével, nem sokkal 16 óra után érkeztek meg. Az utolsó három kilométer eléggé megizzasztotta a társaságot, mivel az utat nemrég murvával szórták fel. A 2011-es Korszakváltó Határon Túra alkalmával már tekertek ezen a szakaszon, akkor még döngölt földúton haladtak, ami helyett most köves, technikás terep fogadta a túrázókat. A várasfenesi szállásra érve el is kezdődtek a gumicserék, mivel a következő napokban szinte végig murvás, köves emelkedőkön kell tekerniük. A hétfői, harmadik túranapot 350 megtett kilométerrel zárták, felkészülve lelkiekben a még rájuk váró közel 300 kilométerre és a több mint 5000 méterszintkülönbség teljesítésére.  

További információk: www.hatarontura.hu

Last modified on Wednesday, 24 July 2013 12:55

Hírek

Régi képek, emlékek

Zajlik a munka
Építik a tavat
Részből egész
Látkép
Régi újhegyi kép
Folyik az építkezés
Még nincs kész
Föld út
Az iskola
Árkok és házak

Közösségi Hírek

Mondja el Ön is véleményét a reptéri zajvédelmi intézkedési tervről!

Mondja el Ön is véleményét…

Tisztelt Kőbányai Lakosok!A környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről szóló 280/2004....

Helytörténet

Budapesti hírek

Humor

Gazdaság és vállalkozás

Kék hírek

Esemény

Sport

Közösség

Édua Infomédia